Lumina solara fara radiatii in casa ta

27 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru a economisi energie trebuie sa tineti cont de mai multe elemente: izolarea termica a anvelopei cladirii sau forma si orientarea acesteia, materialele de constructie folosite, si, in primul rand tipul de ferestre. Alegerea unor ferestre eficiente energetic, pozitionarea lor adecvata si umbrirea pasiva reprezinta o investitie eficienta care va mentine casa confortabila, linistita si economica tot timpul anului. Aceasta investitie suplimentara este rapid amortizata de economiile realizate ca urmare a reducerii consumurilor energetice. O alegere proasta si o proiectare neglijenta va condamna, pana la prima renovare, la cheltuieli suplimentare.

Oferta de geamuri este foarte mare. Alegerea sticlei adecvate este un factor major care determina nu numai eficienta energetica a ferestrei, ci si alte aspecte ca permeabilitatea la lumina si la zgomot, respectiv, securitatea. Sticla pentru geamuri este, in general, clasificata ca absorbanta si reflexiva. Radiatia solara care nu este reflectata sau absorbita, este transmisa prin fereastra.

Sticla inchisa la culoare este cel mai comun tip de sticla absorbanta. Ea actioneaza dupa principiul ochelarilor de soare: reduce radiatia solara care intra in casa, ajutand la mentinerea unei temperaturi confortabile vara.

Sticla reflexiva este tratata cu acoperiri care, in functie de rezistenta, se aplica la interiorul sau exteriorul ferestrei. Sticla reflexiva spectral este de regula folosita la fatadele vestice, acolo unde sunt prioritare controlul solar si al luminii naturale.

Sticla cu emisie redusa (low-e) are o acoperire care reduce cantitatea de energie cu lungime de unda mare (infrarosii) ce paraseste casa prin ferestre.

Polimerii pot substitui, din ce in ce mai bine sticla, deocamdata in anumite aplicatii ca ferestre translucide sau iluminatoare de acoperis. Mai pot fi inclusi in materiale composite.

Evident, geamul dublu asigura o izolatie termica mai mare. El consta in doua fete de sticla etansate pe contur. Spatiul dintre ele poate fi umplut cu aer sau, si mai bine, cu un gaz inert cu proprietati termice mai bune ca ale aerului si sticlei (argon). Performantele termice pentru spatiul umplut cu aer ating un maxim atunci cand acesta masoara cca. 12 mm. Atunci cand se doreste ca geamul astfel conceput sa controleze si nivelul zgomotului este necesar un spatiu mai mare, dar in detrimentul aptitudinilor termice.
Alternativa ieftina a unui geam conventional dublu este utilizarea unei membrane subtiri, flexibile si cu transparenta buna de polietilena in locul sticlei interioare . Membrana se aplica printr-un procedeu special, dar nu foarte complicat, utilizand o banda de fixare pe cadrul ferestrei care se aplica umezita si se usuca cu un uscator de par, de exemplu. Acest sistem inlocuieste cel mai performant sistem sticla-dubla mentionat pana aici, dar cu un pret mai mic. Intre altele, acest sistem se utilizeaza si la colectoarele solare tip panou (flat).
Tamplaria ferestrei ocupa locul secund in ceea ce priveste impactul energetic al suprafetelor vitrate asupra cladirii.
Despre tipurile de tamplarie, lemn, aluminiu etc, vom discuta intr-un articol separat, pentru ca piata ofera o varietate destul de mare de produse, la preturi pentru toate buzunarele si de diferite calitati.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Jaluzele pentru Fiecare Incapere: Ghid de Alegere si Sfaturi de Specialitate Jaluzele pentru Fiecare Incapere: Ghid de Alegere si Sfaturi de Specialitate
Interviu cu Aurel Vlaicu - Director General al GEALAN Romania Interviu cu Aurel Vlaicu - Director General al GEALAN Romania
Etansarea si izolarea ferestrelor Etansarea si izolarea ferestrelor
Geamul termoizolant Geamul termoizolant
Obloane din lemn stratificat Obloane din lemn stratificat
VEKA iti spune care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont in alegerea unei ferestre VEKA iti spune care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont in alegerea unei ferestre

Vezi mai multe articole