Femeie care strange frunzele cazute din gradina.

Luna martie in gradina si livada

19 martie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca anul acesta nu prea am avut iarna la campie si in zonele de deal si podis, hai sa spunem ca iarna s-a incheiat. Este timpul sa reincepi lucrarile in gradina si livada. Iata pe ce ar trebui sa te concentrezi in luna martie.

In primul rand, trebuie sa evaluezi si sa „repari" eventualele stricaciunile pe care le-a facut iarna. Inainte sa incepi lucrarile, este bine sa-ti faci un calendar de lucrari si sa-l respecti, evident in conditiile in care vremea iti permite. Este important sa astepti momentul potrivit de incepere a lucrarilor.

Cand pamantul nu mai este ud, ia o grebla si curata gradina si livada de resturile de plante moarte. Toaca marunt aceste resturi de plante si foloseste-le pentru a obtine compost. Apoi sapi pamantul cu o cazma sau o motosapa, dupa care fertilizezi solul.

Citeste si Cum preparam compostul in 3 pasi simpli

Executa lucrari de intretinere a vegetatiei perene, planteaza noi specii de flori si arbusti.

In cazul pomilor fructiferi, finalizeaza tunderea acestora in martie, inainte sa inmugureasca. Luna martie este momentul potrivit sa toaletezi pomii fructiferi, vita-de-vie, arbustii si tufele de trandafiri. Tine cont de faptul ca o taiere mai severa inseamna ramuri mai viguroase si mai roditoare.

Stropeste pomii pentru a-i proteja de neplaceri ulterioare. Poti folosi o solutie sulfo-calcica, solutie care preintampina aparitia fainarii. Iti recomandam ca dupa 2 saptamani sa faci o a doua stropire impotriva moniliozei.

De asemenea, daca planuiesti sa plantezi noi pomi, finalul lunii martie este perioada ideala.

Daca nu ai pus inca rasaduri, nu este prea tarziu sa te apuci de lucru. Aceasta este perioada ideala pentru semanarea timpurie a legumelor: morcovi, patrunjel, spanac, sfecla, praz, arpagic sau cartofi. In cazul in care ai solar sau sera incalzita, poti planta legumele de vara: vinete, rosii sau varza.

Spor la lucru!

Daca ti-a placut acest articol, te poti alatura cu un simplu Like comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (I) LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (I)
Prepara corect zeama bordeleza Prepara corect zeama bordeleza
Insamantarile de toamna: ce poti planta acum pentru o recolta bogata la primavara Insamantarile de toamna: ce poti planta acum pentru o recolta bogata la primavara
Tehnologii noi pentru irigarea gradinii Tehnologii noi pentru irigarea gradinii
Caderea plantutelor dupa repicare Caderea plantutelor dupa repicare
Gradina de vara Gradina de vara

Vezi mai multe articole