on

Lupta cu caldura

21 iulie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cand afara termometrele arata temperaturi de peste 35°C  la umbra, iar zilele de canicula se succed este bine sa evitam deplasarile prin soare si sa ne refugiem in locuri racoroase, ferite de caldura.

In astfel de zile, aerul devine prea cald chiar si in interior, dandu-ne senzatia de lipsa de oxigen, in special de la umiditate – indicele disconfortului termic anuntat la meteo. Pe toate canalele media ne sunt amintite in aceasta perioada reguli precum evitarea expunerii la soare, hidratarea intensa si evitarea alcoolului, a cafelei si a efortului prelungit in caldura. Cu toate acestea, sunt zile in care suferi de caldura indiferent daca respecti aceste reguli. In continuare, noi iti oferim sfaturi care te ajuta sa reduci temperatura in interiorul casei.

In primul rand, termoizolarea cu polistiren te ajuta nu numai iarna, ci si in timpul verii. O casa izolata corect se va incalzi mai greu. Spre deosebire de o casa neizolata unde peretii se incing din prima zi de expunere la temperaturi ridicate si radiaza caldura acumulata chiar si dupa lasarea serii, o casa izolata va mentine o senzatie de racoare si temperaturi simtitor mai scazute ca in exterior, chiar daca nu exista o instalatie de aer conditionat.

Geamurile si calitatea acestora sunt, de asemenea, foarte importante. Daca soarele straluceste direct deasupra ferestrelor, camerele devin sere. Degeaba folosim draperii, caci aerul dintre geam si perdea va fi oricum incalzit. Razele solare trebuie sa fie reflectate partial de sticla. Acest lucru il putem obtine aplicand folie de protectie solara pe geamurile fara tenta sau folosind geamuri speciale, facute pe comanda atunci cand inlocuim tamplaria. Aceste geamuri sunt tratate si au diferite straturi care resping razele solare si protejeaza incaperile de radiatiile UV si caldura excesiva. Referitor la geamurile vechi sau fara tenta, unde nu este posibila inlocuirea, o varianta mai ieftina este sa aplicarea directa a foliei de protectie solara. Aceasta folie nu este insa cea de aluminiu care se foloseste pentru geamurile balcoanelor, ci este o folie speciala, transparenta, fumurie sau nu, care reflecta intr-un procent mai mare sau mai mic radiatiile solare. Rezultatele sunt uimitoare – o folie buna va reduce simtitor temperatura din camera in zilele toride.

Ne indreptam privirea catre interior si va reamintim ca orice aparat electric transforma o parte din energia consumata in caldura. Poate ca nu realizam sau nu ni se pare important, insa caldura degajata de un calculator, un monitor, un amplificator audio, un televizor sau diverse incarcatoare si transformatoare pot ridica foarte usor temperatura unei camere cu cateva grade. Ce putem face in zilele toride este sa limitam timpii in care folosim aceste aparate, sa nu le lasam deschise inutil, iar atunci cand se poate, sa le oprim complet alimentarea. Chiar si in modul stand by, unele aparate degaja caldura – deci, cel mai bine este sa oprim alimentarea complet.

Aparatul de aer conditionat trebuie pregatit inainte de sezonul cald prin spalarea filtrelor lavabile si tratarea evaporatorului cu o solutie speciala, capabila sa igienizeze instalatia si sa elimine mirosurile neplacute. Daca nu stii cum sa faci asta, ai posibilitatea sa apelezi la o firma specializata, insa este recomandat sa faci programare din timp, echipele acestor firme avand programul foarte incarcat in sezonul canicular.

Nu cheltui bani pe aparate mobile de aer conditionat sau aparate la care reclama spune ca produc aer rece prin pulverizarea apei; aparatele mobile de aer conditionat au nevoie de a exhausta un volum mare de aer cald printr-un furtun cu un diametru asemanator celui folosit la hota, furtun neprezentat in reclamele acestor aparate. Plasarea acestuia printr-o usa sau fereastra intredeschisa nu face decat sa consume curent electric, oferindu-ti o senzatie de rece in fata aparatului care trebuie sa functioneze continuu. Ventilatoarele si instalatiile cu pulverizare de apa sunt destinate pentru exterior, intrucat utilizarea lor in spatii inchise nu va face decat sa creasca umiditatea si sa strice mobila din lemn.

Daca gatim la aragaz sau plita, este indicat sa facem acest lucru dimineata sau seara/noaptea. Cuptorul trebuie reglat astfel incat sursa de incalzire (flacara sau rezistenta electrica) sa se opreasca inaintea perioadei de coacere a mancarii, iar preparatele sa fie gatite in ultima faza de caldura acumulata in incinta aparatului. Un cuptor electric modern cu reglaje complexe pentru timpii de gatire si temperaturi integreaza de obicei si aceasta functie care, pe de-o parte reduce consumul de energie electrica si, in al doilea rand, minimizeaza si caldura degajata in incapere.

Asteptam in continuare sfaturi din experienta proprie, cat si opinii despre punctele atinse de noi.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Mihai

24 iulie, 12:42

Gatitul la aragaz este o provocare in aceasta perioada.

Alte articole

Proiecte simple pentru spatii mici Proiecte simple pentru spatii mici
Cum sa gasesti pretul potrivit pentru omul potrivit. Sau altfel spus o afacere frumoasa pentru orice casa Cum sa gasesti pretul potrivit pentru omul potrivit. Sau altfel spus o afacere frumoasa pentru orice casa
Sfaturi eco pentru o casa prietenoasa cu mediul Sfaturi eco pentru o casa prietenoasa cu mediul
Utilitatea si criteriile de alegere a covoraselor de intrare Utilitatea si criteriile de alegere a covoraselor de intrare
Sfaturi pentru intretinerea saltelei Sfaturi pentru intretinerea saltelei
Cum sa te pregatesti ca sa nu te ia iarna prin surprindere Cum sa te pregatesti ca sa nu te ia iarna prin surprindere

Vezi mai multe articole