Lux imobiliar in mahalaua Ferentari

11 aprilie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O garsoniera in cel mai rau-famat cartier al Capitalei se inchiriaza cu acelasi pret ca in centrul altor orase din tara.
 
Chiriile pentru locuintele din Capitala au ajuns un lux chiar si pentru cei care accepta sa se mute la periferie. Circa 170-180 de euro pe luna solicita proprietarii pentru o garsoniera din Ferentari, cel mai slab cotat cartier bucurestean. Cu aceeasi suma se pot inchiria garsoniere renovate si chiar mobilate, situate in zone ultracentrale din orase precum Pitesti, Galati sau Iasi.
 
Cea mai rau-famata zona a Bucurestiului a ajuns mai scumpa decat regiunile similare din alte capitale, cum ar fi Neukoeln, din Berlin. Chiria unei astfel de locuinte din „patria turcilor” porneste de la 130 de euro pe luna, pret ce include si costurile de intretinere, curent, apa si telefon, si ajunge pana la 200 de euro. In suburbiile Parisului, garsonierele costa in jur de 150 de euro pe luna.
 
Termopanul creste pretul
 
Cartierul Ferentari este o oaza parca desprinsa de Bucuresti - faima negativa s-a raspandit in toata tara, fiind cunoscut drept culmea mizeriei, a hotiei si a primitivismului. Putine agentii imobiliare realizeaza tranzactii in aceasta zona, unde clientii sunt luati mai degraba de pe strada, cu anunturi scrise pe stalpi.
 
De ocazie au stiut sa profite insa proprietarii, astfel ca nici aici preturile nu au stat in loc. „Am scumpit si noi chiria, ca asa se poarta. Am vazut in ziar - mai puneau ei 20 de euro, puneam si noi 4-5”, spune Maria, proprietara unui apartament de doua camere, confort II.
 
Acum il inchiriaza cu 220 de euro pentru ca este intr-un bloc la strada „vopsit cu verde” si are toate utilitatile. In plus, i-au pus termopan, usa metalica si l-au zugravit „tot in alb”. Tot pe Calea Ferentari, un alt apartament confort II se inchiriaza cu 200 de euro - dezavantajul este insa ca banii sunt solicitati cu trei luni in avans.
 
Capitala conduce in topul tranzactiilor
 
Cu aceiasi bani, chiriasii se pot muta insa in zone centrale din marile orase ale tarii, cum ar fi Cluj, Timisoara sau Constanta, ori in cele ultracentrale din Pitesti sau Galati. Chiar daca aici sunt conditii mai bune si vecinatati mai civilizate, multi proprietari pot sta saptamani in sir fara sa gaseasca un client.
 
In schimb, in Capitala se inchiriaza imediat pentru ca, explica agentii imobiliari, presiunea este foarte mare - daca nu ar exista cerere si oameni care sa plateasca aceste sume, ele nu ar mai fi solicitate.
 
„Peste 20% din totalul tranzactiilor imobiliare din Romania se realizeaza in Capitala”, declara analistul Radu Zilisteanu. Favorizati de soarta, proprietarii bucuresteni „detin puterea”. „Consider ca aceste preturi nu sunt justificate. Speram ca, odata cu eliminarea avansului pentru creditele ipotecare, oamenii vor prefera sa-si cumpere o locuinta si sa achite ratele la banca. Doar asa chiriile ar mai putea scadea usor”, afirma Liviu Ureche, certified international property specialist.
 
Experientele de pana acum au aratat ca, sub presiunea diversilor factori, chiriile au scazut, dar putin si cu greutate. Daca proprietarii au profitat de orice moment pentru a creste preturile, scaderile inregistrate au fost de cel mult 10a, in special pe timpul verii, cand scade cererea.
 
Oferte
 
Cat costa chiriile lunare
 
Zona                                  Garsoniera                               Apartament 2 camere
 
Ferentari                            175 euro (c II)                                        220 euro (c II)
Arad                                    90 euro (c I, ultracentral)                     120 euro (c I, ultracentral)
Brasov                               160 euro (c I, semicentral)                  190 euro (c I, semicentral)
Cluj                                     250 euro (c I, semicentral)                  270 euro (c I, semicentral)
Constanta                         200 euro (c I, central)                           240 euro (c I, central)
Pitesti                                 180 euro (c I, ultracentral)                   205 euro (c I, ultracentral)
Sibiu                                   180 euro (c I, central)                           210 euro (c I, central)
 
Sursa: imobiliare.net, anuntul.ro, rent4all.ro Nota: c II - confort II, c I - confort I
 
Bun de plata
 
Studentul, victima sigura a proprietarilor
 
Cine se incumeta sa se mute in Ferentari? In special cei veniti din provincie in cautarea unui loc de munca, sunt de parere specialistii din domeniu.
 
„Unii cauta apartament aici ca sa fie aproape de prieteni, rude sau chiar de locul in care-si desfasoara activitatea”, spune Radu Zilisteanu. In afara de acestia, in zona s-au mutat si studenti, incurajati de preturile mai mici decat in alte zone.
 
„Tinerii sunt victime sigure pentru ca locurile din camin sunt limitate, iar unii dintre ei dispun doar de bugetul de la parinti”, este de parere si Liviu Ureche. In celelalte cartiere marginase, chiriile lunare ajung la 250 de euro pentru garsonierele din zona Delfinului-Pantelimon si chiar la 300 de euro pentru Militari sau Balta Alba.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce acte trebuie schimbate cand te muti in alt oras Ce acte trebuie schimbate cand te muti in alt oras
Ce oglindă alegem pentru baie Ce oglindă alegem pentru baie
Casa de chirpici versus vila din betoane Casa de chirpici versus vila din betoane
Romania, in topul tranzactiilor imobiliare Romania, in topul tranzactiilor imobiliare
Promotie 35% discount pentru pavelele Cortina D7 si Trenova, de la Elis Pavaje! Promotie 35% discount pentru pavelele Cortina D7 si Trenova, de la Elis Pavaje!
BenQ anunta monitoarele EW2480 si EW2780, doua solutii moderne, excelente pentru divertisment BenQ anunta monitoarele EW2480 si EW2780, doua solutii moderne, excelente pentru divertisment

Vezi mai multe articole