Mai mult spatiu pe orizontala: pardoselile suprainaltate

16 iulie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incluse de arhitecti in proiecterea cladirilor de birouri, centre medicale si de invatamant, sali sportive, hoteluri si centre comerciale, pardoselile suprainaltate ofera un maxim de functionalitate si flexibilitate spatiilor de lucru care implica trafic redus, mediu si intens. Avantajul major al acestora consta in facilitarea montajului, sub suprafata pedonabila, a tuturor sistemelor de comunicatii, a cablurilor de tensiune si a celor din fibra optica, a cablurilor pentru telecomunicatii si date, dar si sisteme intregi de incalzire, ventilare si conditionare a aerului. Toate aceste trasee, pozitionate astfel, aduc o economie importanta de spatiu si eficientizare a muncii. Tehnica a aparut, cum era si firesc, in marile imobile de birouri din SUA, care s-au confruntat la un moment dat cu problema spatiului si a multitudinii de cabluri, tuburi, prize etc. Ceea ce este cu atat mai interesant este faptul ca, data fiind tehnologizarea tot mai puternica a locuintelor, fie ele case individuale sau imobile cu mai multe apartamente, aceasta metoda a pardoselilor suprainaltate este abordata tot mai des si in domeniul rezidential, mai ales in spatiile tehnice.
 
Pardoseala suprainaltata
Sistemul de pardoseli suprainaltate este unul destul de simplu: o structura metalica, bine ancorata pe pardoseala initiala, peste care se aseaza panouri de diverse materiale. Cele doua componente trebuie sa indeplineasca animite rigori de planeitate si rezistenta la trafic. Atat scheletul metalic, cat si panourile, se aleg in functie de sarcina pe care va trebui sa o suporte ulterior pardoseala. Structura metalica este formata din suporturi verticale reglabile din otel ambutisat, legate intre ele de traverse. Suporturile se pot regla astfel incat sa permita suprainaltari intre 6 si 250 cm de la pardoseala initiala. Panourile au in general dimensiuni de 600 x 600 mm si grosimi variind intre 28 si 38 mm. Pot fi din Pt sau sulfat de calciu, cu diferite finisaje din HPL sau Vinil, dar se gasesc si nefinisate, urmand sa fie acoperite de mochete modulare sau materiale precum PVC, linoleu, parchet, ceramica, marmura sau granit.
 
Panourile din Pt sunt recomandate pentru pardoseli suprainaltate supuse la sarcini mici sau medii. Partea inferioara a lor este placata cu otel de 0,5 mm, pentru a suporta eventualele sarcini suplimentare. Sunt cel mai des utilizate datorita usurintei cu care se monteaza, rezistentei bune la foc, dar si al costului redus. Panourile din sulfat de calciu se folosesc in cazul pardoselilor suprainaltate care vor suporta sarcini mari si foarte mari. Sunt realizate din foi de otel vopsit epoxic, cu miez de sulfat de calciu si sunt total incombustibile. O rezistenta remarcabila au panourile din foi de otel, spatiul dintre acestea fiind gol. Singurul dezavantaj fata de celelalte este nivelul mare al ecoului in timpul mersului. Acest inconvenient se poate reduce printr-o finisare superioara textila. Oricum, finisajul trebuie sa fie unul fragmentat, pentru o interventie usoara si rapida asupra instalatiilor de dedesupt.
Sistemul de pardoseli suprainaltate are nevoie de cateva accesorii importante pentru a-l intregi – printre cele mai importante sunt dozele, care se amplaseaza in proximitatea punctelor de lucru, fiind dotate cu prize si intrerupatoare. De forma rotunda, patrata sau dreptunghiulara, sunt prevazute cu capace de prindere la nivelul pardoselii, astfel incat pot fi placate cu acelasi material ca si aceasta, pentru a nu fractiona ansamblul. Tot din categoria accesoriilor fac parte panourile de ventilare si grilele de absorbtie si refulare a aerului, treptele sau rampele si, nu in ultimul rand, ventuzele cu ajutorul carora se realizeaza montarea si intretinerea pardoselilor suprainaltate.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cand te-ai bucurat ultima oara din plin de casa ta? Cand te-ai bucurat ultima oara din plin de casa ta?
Parchet laminat peste parchet laminat: cum se poate monta Parchet laminat peste parchet laminat: cum se poate monta
Din respect pentru parchet Din respect pentru parchet
Webinar | Totul despre sape Webinar | Totul despre sape
Covorul tesut manual – o mangaiere pentru suflet, ochi si talpi Covorul tesut manual – o mangaiere pentru suflet, ochi si talpi
Alegerea parchetului Alegerea parchetului

Vezi mai multe articole