on

Mananca Sanatos | Vasele de gatit influenteaza calitatea mancarii

10 mai, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De cele mai multe ori, atunci cand gatim ne indreptam atentia spre ingredientele pe care le folosim, cautand sa cumparam legume si fructe proaspete, carne si oua din surse sigure si asa mai departe, si punem mai putin accent pe vasele in care vom prepara mancarea.

Alegerea ingredientelor reprezinta insa numai unul dintre aspectele gatitului sanatos. Tehnicile pe care le folosim atunci cand gatim, dar si vasele in care preparam mancarea sunt alte aspecte importante pe care trebuie sa le avem in vedere.

Pentru ca este important sa mancam sanatos, mai ales in aceasta perioada cand cea mai mare parte a timpului o petrecem acasa, fara a face prea multa miscare - am discutat cu doamna Vera Daghie, doctor nutritionist. Te invitam sa citesti mai departe si sa descoperi ce vase trebuie sa folosesti pentru a beneficia de o alimentatie sanatoasa.

Modul in care ne alimentam, sanatos sau nesanatos, porneste inca din vasele in care alegem sa ne preparam mancarea. Varietatea uriasa de vase disponibile pe piata ne poate crea dificultati in alegerea lor, dar si probleme de sanatate.

Cand alegem o vesela trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte:

- Materialul din care sunt confectionate - acesta trebuie sa fie inert si sa nu interactioneze in vreun fel cu alimentele;

- Stabilitatea d.p.d.v. termic;

- Sa nu emita substante periculoase in procesul incalzirii.

IDEEA este ca noi facem eforturi sa gatim cat mai sanatos cu putinta si vom constata ca aceste eforturi sunt pur si simplu anihilate de substantele chimice generate de vasele in care preparam.

Din punctul meu de vedere, formula cea mai sigura pentru organismul nostru este reprezentata de vesela din sticla termorezistenta, fonta, ceramica si inox.

FONTA este unul din cele mai sigure materiale pentru prepararea alimentelor. Acest material distribuie caldura uniform.

Vasele din fonta sunt ideale pentru prepararea tocanitelor, fripturilor sau omletelor. Ele sunt foarte versatile putand fi folosite atat pe plita aragazului, cat si la cuptor.

Investitia in aceste vase poate fi pe viata daca sunt pregatite corespunzator pentru utilizare (se ung cu putina grasime solida si se trateaza termic). NU se spala cu apa si detergent!

 

 

INOXUL este si el in topul materialelor sigure si sanatoase pentru pregatirea termica a diferitelor preparate. Are o durata de viata de cca 25 ani si, DA, merita investitia! Se curata usor, chiar si in masina de spalat vase (a se evita buretii corozivi la curatare). In aceste vase putem prepara orice tip de mancare.

 

 

STICLA TERMOREZISTENTA este destinata in principal preparatelor facute la cuptor si are o durata de viata foarte lunga.

 

 

CERAMICA este unul din cele mai vechi materiale folosite in bucatarie. DE RETINUT: actual, ele sunt vopsite cu diverse vopsele pentru un look mai lucios si deosebit, dar tocmai aceasta vopsea poate fi periculoasa prin continutul a diverselor substante toxice degajate in timpul incalzirii, substante ce vor ajunge in alimente.

 

 

CELE MAI TOXICE vase sunt cele din Aluminiu si Plastic.

De departe cele mai folosite, dar si cele mai toxice, sunt vasele din plastic care pot determina o multitudine de afectiuni, inclusiv diverse tipuri de cancer.

A gati sanatos reprezinta un cumul de pasi: de la alegerea materiei prime (alimente proaspete, de calitate, pe cat posibil cat mai autohtone) pana la alegerea vaselor in care gatim si modul de preparare.

Alegeti din aceste patru tipuri de materiale pentru a acoperi toate cerintele unei alimentatii optime pentru organism.

Specialistul Veronica Daghie are o experienta de peste 16 ani domeniul nutritiei si al sanatatii si detine un palmares impresionant de diete personalizate de succes. Mai multe detalii aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Mini-seria „Life in Pink” a Zarei Larsson marcheaza lansarea noilor casti premium „Smoky Pink” de la Sony  Mini-seria „Life in Pink” a Zarei Larsson marcheaza lansarea noilor casti premium „Smoky Pink” de la Sony
7 factori esentiali pentru un somn odihnitor si de calitate in fiecare noapte 7 factori esentiali pentru un somn odihnitor si de calitate in fiecare noapte
Rasfaturi deloc costisitoare pentru reducerea stresului Rasfaturi deloc costisitoare pentru reducerea stresului
Rutina post-alergare: echilibru intre aportul si pierderile de lichide, consum de carbohidrati si proteine Rutina post-alergare: echilibru intre aportul si pierderile de lichide, consum de carbohidrati si proteine
Praful pe santier si calitatea mastilor de protectie Praful pe santier si calitatea mastilor de protectie
Polare calduroase de dama - Ce fleece sa alegi pentru munte? Polare calduroase de dama - Ce fleece sa alegi pentru munte?

Vezi mai multe articole