Manopera pentru casa in 2009: minim 550 de euro lunar

15 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Piata constructiilor din Romania se va confrunta in acest an cu un deficit de 120.000 de muncitori. Costurile pentru forta de munca vor creste.
 
Salariile celor care muncesc in constructii au crescut anul trecut, fata de 2006, cu 35%. „Acum, salariul minim in domeniul constructiilor este de 570 de lei. La finalul lui 2008 este preconizat ca salariul minim al celor din constructii sa fie de 700 de lei“, ne-a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Acesta adauga ca, pentru a atrage muncitorii constructori care au plecat in strainatate, autoritatile vor ca salariul minim la nivelul anului 2009 sa fie de 550-600 de euro. Pe de alta parte, criza de forta de munca a facut ca pe piata constructiilor din Romania sa se apeleze din ce in ce mai des la muncitori din tari est-europene sau din Asia.
 
In doar citeva luni, numarul muncitorilor din domeniul constructiilor a crescut cu 60.000. La inceputul anului trecut, numarul lor era de 320.000. „In ultimul trimestru al lui 2007, numarul acestora a ajuns la 380.000 de persoane. Chiar daca anul trecut salariile au crescut in domeniul constructiilor, muncitorii care lucreaza in strainatate nu s-au inghesuit sa se intoarca acasa. Cei 60.000 de muncitori care au fost inregistrati pina la finele anului trecut sint veniti fie din alte domenii, atrasi de salariile mai mari, fie au muncit la negru; abia atunci au inceput sa munceasca la vedere, cu acte“, declara Plosceanu.
 
Pe santierele din tara, la moda este diversitatea. Anul trecut au aparut pe santierele romanesti muncitori din Bulgaria si Ungaria. Pentru suplimentarea numarului de muncitori, in acest an este posibil ca forta de munca sa fie atrasa din China, India si din Macedonia, intucit exista si cerere, si oferta. Lipsa fortei de munca va face in acest an ca pretul manoperei sa creasca in continuare. „Nu se va mai putea vorbi de manopera platita cu mai putin de 3 euro pe ora in 2008“, a mai spus Laurentiu Plosceanu. Acesta se asteapta ca si preturile materialelor de constructii sa creasca in acest an. „Materialele de constructii care necesita prelucrare se vor scumpi, intrucit a crescut si pretul barilului de petrol“, a mai precizat presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu.
 
Analistii imobiliari apreciaza ca scumpirea terenurilor si cea a fortei de munca sint printre motivele care vor genera si in 2008 cresteri de preturi pentru locuintele noi. De altfel, unii analisti estimeaza ca doar pe segmentul cladirilor rezidentiale se vor inregistra scumpiri, in vreme ce in cazul apartamentelor construite inainte de 1989 este posibil sa se ajunga la o stagnare a preturilor. In ceea ce priveste scumpirea apartamentelor noi, se estimeaza o crestere moderata. Astfel, specialistii Colliers apreciaza ca locuintele din blocurile noi vor inregistra, in urmatorii doi-trei ani, un ritm anual de crestere a preturilor de 15-20%.
Se construieste mult
 
Numarul autorizatiilor de constructie eliberate de autoritati pentru cladiri rezidentiale a ajuns in primele 11 luni ale anului 2007 la 52.448, in crestere cu 16,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, conform datelor facute publice de Institutul National de Statistica. Potrivit INS, s-au inregistrat cresteri in toate regiunile tarii. Cele mai importante cresteri s-au localizat in Bucuresti-Ilfov, unde numarul de autorizatii a crescut cu 1.414, in zona de centru, unde s-a inregistrat o crestere cu 1.225 de autorizatii, Sud-Muntenia - 1.186 de autorizatii, Nord-Vest - 1.014 autorizatii si Vest - 1.024 de autorizatii. In luna noiembrie a anului trecut s-au eliberat 4.433 de autorizatii pentru constructia de cladiri rezidentiale, din care 57,3% in mediul rural si 42,7% in mediul urban. Comparativ cu luna octombrie, se constata o scadere a numarului de autorizatii pentru cladiri rezidentiale in toate regiunile de dezvoltare, scaderea cea mai mare inregistrindu-se in regiunea de dezvoltare Nord-Vest, unde in noiembrie s-au eliberat 264 de autorizatii, mai putin decit in octombrie.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

2017, anul cu schimbari la nivelul conducerii Rehau Polymer Romania 2017, anul cu schimbari la nivelul conducerii Rehau Polymer Romania
In anii '90 mobila se vindea ca pasta de dinti, acum clientul este mai exigent In anii '90 mobila se vindea ca pasta de dinti, acum clientul este mai exigent
Etapele obtinerii actelor de cadastru Etapele obtinerii actelor de cadastru
Iarna pietei imobiliare - 14 Octombrie 2009 Iarna pietei imobiliare - 14 Octombrie 2009
Casa de chirpici versus vila din betoane Casa de chirpici versus vila din betoane
Creditele ipotecare vor avansa mai rapid decat imprumuturile de consum Creditele ipotecare vor avansa mai rapid decat imprumuturile de consum

Vezi mai multe articole