Mansarda de pe blocurile vechi, cea mai ieftina locuinta de pe piata

29 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In orasele din provincie, pretul pe metru patrat de apartament mansardat incepe de la numai 625 de euro.
 
Inventivitatea constructorilor romani a dus la aparitia pe piata locala a unei case mai putin conventionala - mansarda de deasupra blocului.
 
Principalul avantaj al locuintelor construite pe terasele imobilelor vechi este amplasamentul. Blocuri ridicate inainte de anii `90, pretabile suprainaltarii, sunt localizate chiar si in zonele centrale ale marilor orase.
 
O mansarda de pe malul Senei costa 2.200.000 de euro
Sibiul este unul dintre orasele in care mansardarea a fost, pana de curand, o adevarata moda. Cele mai multe astfel de apartamente, mai ieftine decat unitatile locative noi sau chiar decat cele vechi situate la nivelurile inferioare, au atras mai ales clienti cu posibilitati materiale mai reduse.
 
Acesta este motivul pentru care noile constructii au aparut in cartierele mai prost cotate ale orasului.
 
„Vasile Aaron este cartierul sibian cu cele mai multe blocuri vechi. Populatia de aici are veniturile cele mai reduse. Acestea sunt motivele pentru care cele mai multe mansardari s-au facut aici", explica Nicu Radulet, partener in cadrul agentiei imobiliare sibiene Radulet&Adam.
 
Lift si termoizolatie, la schimb cu terasa blocului
 
Termoizolatia de cinci centimetri, inlocuirea usilor de la intrare si a ferestrelor de pe casa scarii cu tamplarie si geam termoizolante, montarea unui sistem interfon, senzori de lumina pe fiecare nivel, zugravirea casei scarilor. Acestea sunt doar cateva dintre modalitatile cu care locatarii sunt atrasi sa permita firmei constructoare inaltarea cladirii cu inca unul sau chiar doua niveluri.
 
Unele companii ofera si sume de bani sau monteaza lifturi, acolo unde acest lucru este necesar si posibil. „Orice fel de bloc se preteaza mansardarii, dar noi executam acest tip de lucrari numai la cladirile cu parter si patru etaje. La blocurile mai inalte este o problema din punctul de vedere al lucrului la inaltime.
 
Cu cat lucrezi la o altitudine mai mare, cu atat este mai dificil pentru muncitori", spune Adrian Ruja, manager A-Con Adi Construct, firma sibiana ce s-a extins recent spre piata din Bucuresti.
 
Un metru patrat de locuinta la mansarda costa, potrivit lui Ruja, 1.050 de euro plus TVA. Asta in conditiile in care valoarea indicelui BREI-N, realizat de agentia imobiliara Colliers si care arata pretul mediu pe metru patrat al apartamentelor noi din Bucuresti, a fost in luna iunie 1.909 euro.
 
Unitatile locative situate la mansarda sunt mai ieftine chiar si decat locuintele situate in blocurile pe care sunt construite. Indicele BREI-V se refera la apartamentele vechi si a atins in luna iunie o valoare de 1.794 de euro, adica cu 544 de euro mai mult decat pretul pe metrul patrat de mansarda.
 
Familiile tinere, cele mai interesate de apartamente noi pe cladiri vechi
 
In Suceava, apartamentele situate in mansarde nou construite sunt la mare cautare. Preturile sunt si aici mai mici decat cele ale locuintelor din fondul locativ nou si vechi.
 
„In ultimul timp, preturile la unitatile locative situate la mansarda au scazut, ajungand de la 850-900 de euro la un nivel de 750 de euro pe metru patrat. Suprafata medie a unui astfel de apartament este de 50 metri patrati, dar exista si spatii mai mari, de pana la 65 metri patrati.
 
Aceste locuinte sunt preferate in general de familiile tinere, care nu intentioneaza sa stea mai mult de doi-trei ani in ele. Media la apartamentele din blocurile vechi este de 1.000 de euro pe metru patrat", explica Mihai Olimpiu, administrator al agentiei imobiliare sucevene Imostar. Si in Sibiu diferentele de pret dintre cele doua tipuri de locuinta sunt semnificative.
 
In cartierul Vasile Aaron, de pilda, metrul patrat de mansarda costa in medie 624 de euro, in timp ce la apartamentele vechi valoarea depaseste 1.000 de euro. Ridicarea unui apartament pe un bloc deja existent este o lucrare ce presupune maxima seriozitate din partea firmei de constructii. In caz contrar, locatarii de la la ultimul nivel pot avea serioase probleme.
 
In Sibiu, de pilda, au fost cazuri in care locuintele de la etajele superioare au fost inundate de apa de ploaie, din cauza neizolarii corespunzatoare in timpul lucrarilor. Un lucru e sigur: orice constructie noua trebuie sa fie facuta in baza unei autorizatii emise de primarie.
 
Mansardele romanesti, intre „teapa" si profesionalism
 
Asta presupune implicit existenta unui studiu asupra rezistentei blocului vechi. In general, materialele folosite sunt usoare: caramizi tip BCA, lemn si gips-carton.
 
Lemnul si izolatia termica sunt insa usor inflamabile. Recentul caz de la Ramnicu Valcea, unde mai multe apartamente situate la mansardele blocurilor vechi au ars aproape in intregime, este un exemplu elocvent al riscurilor pe care le comporta aceste constructii. La Sibiu, cererea pentru apartamente in mansarda a scazut in ultimul timp. „Mansardele au un renume destul de prost in Sibiu. Au fost tot felul de probleme, una chiar s-a prabusit. Nu se mai cauta asa de mult in prezent aceste apartamente", spune Radulet.
 
Daca lucrarea este executata cum trebuie, avantajele sunt multiple. Unul dintre ele este ca prin mansardare se elimina problema hidroizolatiei teraselor. Acoperisul nu mai este plat, ci devine o sarpanta, care este mult mai usor de intretinut. De pilda, daca sistemul de hidroizolatie cu carton asfaltat are o fisura, acesta trebuie inlocuit cu totul, lucrare care costa cateva mii de euro, in timp ce pretul unei tigle este in medie 1 euro.
 
Paralela cu pietele internationale
 
Cererea de apartamente in centrul capitalei ungare a determinat firmele de constructii din tara vecina sa demareze proiecte de mansardare a cladirilor vechi de peste 100 de ani.
 
Un exemplu este strada Andrassy, situata in apropierea Dunarii, unde exista cladiri din secolul al XIX-lea pe care au fost ridicate chiar si trei niveluri aditionale.
 
Preturile pentru asemenea unitati locative pleaca de la 67.000 de euro pentru un apartament cu doua dormitoare, dar pot atinge si peste jumatate de milion de euro, in cazul unei locuinte de lux cu o suprafata de peste 220 de metri patrati, situata in Districtul 13.
 
Mansarda a fost ridicata la rang de arta de catre Jules Hardouin Mansart. Acesta a fost arhitectul regelui Ludovic al XIV-lea, incepand cu anul 1675. Astazi in Paris sunt disponibile spre vanzare apartamente mansardate construite in diverse perioade. O asemenea locuinta, cu vedere la Luvru, cu doua dormitoare, doua bai si semineu, situata pe malul Senei intr-o cladire din secolul XIX, costa 2.200.000 de euro.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Un TVA mai mare? Apartamentele noi se vor scumpi din nou - 06 mai 2010 Un TVA mai mare? Apartamentele noi se vor scumpi din nou - 06 mai 2010
Locuintele pentru cei cu venituri mai mici - construite in zonele limitrofe Bucurestiului Locuintele pentru cei cu venituri mai mici - construite in zonele limitrofe Bucurestiului
Cine isi permite casa fara avans Cine isi permite casa fara avans
Grupul TeraPlast a dobandit controlul asupra Depaco Grupul TeraPlast a dobandit controlul asupra Depaco
Circa 7.000 de vizitatori au participat la editia de primavara a Imobiliarium Circa 7.000 de vizitatori au participat la editia de primavara a Imobiliarium
Romanii inapoiaza mobila fiindca se plictisesc de culoarea ei Romanii inapoiaza mobila fiindca se plictisesc de culoarea ei

Vezi mai multe articole