Maretia si eleganta islamica

Maretia si eleganta islamica

29 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Turnurile Petronas, din Kuala Lumpur - Malaezia, construite in anii 1995-1998 pentru birouri, sunt cele mai inalte cladiri gemene din lume si, in acelasi timp, adevarate capodopere ingineresti.
Turnurile au fiecare cate 88 de etaje, din care 78 de etaje deservite de lifturi, o inaltime maxima de 452 m (pana la varful antenei montate pe acoperis), ultimul etaj se afla la inaltimea de 375 m si constructia lor a costat 477,5 milioane de dolari.
Chiar daca Sears Tower are mai multe etaje, Turnul Petronas One este cu mult mai inalt. Impreuna cu ce-al de al doilea turn Petronas, incepand din 2003, Petronas Tower One detine recordul de inaltime pentru o cladire ridicata de om.
Petronas Tower Two adaposteste sediul principal al companiei peroliere Petronas, dar este cunoscuta pentru ca, in 1997, francezul Alain "Spiderman" Robert a incercat sa o escaladeze. El a ajuns numai pana la etajul 60, unde a fost prins de politie. Un alt motiv pentru care acest zgarie-nori este cunoscut este acela ca apare in filmul "Etrapment", din a carui distributie au facut parte Sean Connery si Catherine Zeta-Jones.
Cele doua turnuri au forma de stea cu opt brate si sunt legate printr-un pod din otel de aproape 60 de metri. Aceasta punte este situata la 170 metri inaltime si face legatura intre etajele 41 si 42 ale cladirilor. Turistii curiosi pot traversa acest pod, dar nu au dreptul sa zaboveasca mai mult de 10 minute. Turnurile pot fi vizitate pana la etajul 41, aflat la o treime din inaltimea totala, acolo unde se gaseste Sky Bridge-ul care le leaga. De sus, se vede intregul complex: un parc, un lac artificial, fantani arteziene, o moschee si multa verdeata. Suria KLCC, un mall de la baza Gemenilor, este un paradis al cumparaturilor si are una dintre cele mai mari librarii din Asia de Sud-Est, in care s-ar putea zabovi linistit o zi intreaga, daca temperatura dinauntru ar fi mai mare de 16 grade Celsius.
La un loc, cele doua cladiri au o suprafata de birouri de 1 milion de metri patrati, 93 000 de metri patrati dedicati celor 270 de magazine, cinematografe si fast-fooduri. In plus, aici a fost amenajata o sala de concerte cu 840 de locuri si o galerie de arta. Cladirile au fost construite pe locul in care se afla un hipodrom. La construirea turnurilor cu 32 000 de ferestre au fost folosite 22 000 tone de structura metalica, 160 000 metri cubi de beton si 15 000 tone de otel. Pentru construirea lor, arhitectul Cesar Pelli si echipa sa au fost nevoiti sa infrunte prioritati contradictorii, lipsa materialelor brute de baza si instabilitatea solului.
Petronas Towers au fost proiectate sa simbolizeze puterea si gratia si au la baza pricipii tipice ale arhitecturii islamice, care se bazeaza pe forme geometrice. Cladirile sunt o combinatie intre o forma perfecta de stea, otel curat si stralucitor si sticla cu reflexe albastrui-verzui, lucru care le da un aer de constructii extraterestre.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Speranta si optimism in designul anului 2011 Speranta si optimism in designul anului 2011
Verdele - vedeta anului 2010 in amenajari Verdele - vedeta anului 2010 in amenajari
Casa flamboaianta - Partea I Casa flamboaianta - Partea I
Carturesti Carusel, noul punct de interes al Bucurestiului Carturesti Carusel, noul punct de interes al Bucurestiului
Simplitatea avea culoarea cerului Simplitatea avea culoarea cerului
Muzeul conceput ca un pod Muzeul conceput ca un pod

Vezi mai multe articole