on

Masa e gata cât ai clipi, cu ajutoarele potrivite: cum alegi electrocasnicele mici din bucătărie

19 noiembrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Acum că ți-ai ales electrocasnicele mari pentru bucătăria ta proaspăt renovată, la fel și ajutoarele din casă, la curățenie și la îngrijit țesături, și sursele de divertisment, ai ajuns la ultimul pas – acela de a găsi acei mici, dar atât de utili parteneri, când vine vorba de pregătit bunătățile din farfurie. În continuare, Flanco îți va prezenta care sunt cele mai căutate electrocasnice mici de bucătărie – de la cuptoare cu microunde, la roboți de bucătărie, mașini de făcut pâine, multicookere și grătare electrice –  și cum să alegi modelul cel mai potrivit pentru tine.

 

  1. Cum alegi robotul de bucătărie

Dacă îți place să gătești, dar parcă nu te încumeți să te apuci de preparatele delicioase din cartea de rețete din lipsă de timp, ia în calcul varianta unui robot de bucătărie. Se va dovedi de un real folos, îndeplinind, în locul tău, sarcinile migăloase, care sunt cele mai mari consumatoare de timp: tăiat, feliat, mărunțit, răzuit, tocat, stors. Totuși, pentru a ști exact ce ți se potrivește în materie de roboti de bucătărie, tine cont de următoarele aspecte:

Ce putere trebuie să aibă?

Pe scurt, cu cât puterea aparatului este mai mare, cu atât își va face treaba mai bine și mai repede. Puterea unui robot de bucătărie poate ajunge până la 1500 W, însă unul de minim 600-800 W va face față cu succes celor mai multe tipuri de alimente.

 

 

De ce capacitate am nevoie?

Capacitatea bolului de colectare a alimentelor tăiate, mărunțite sau tocate poate ajunge până la 5,5 l, așa că alegerea aparatului depinde de numărul de persoane pentru care gătești și de cantitățile de mâncare pe care le prepari de obicei. În orice caz, chiar dacă de cele mai multe ori gătești doar pentru două persoane, e indicat să cumperi de la început un robot cu capacitatea bolului puțin mai mare, de minim 2 l, de exemplu, că să-ți fie mai ușor atunci când gătești pentru musafiri sau toamna, când pregătești borcanele cu zarzavat.

 

Ce programe și funcții sunt importante?

Roboții de bucătărie sunt aparate multifuncționale prin definiție, însă numărul și varietatea sarcinilor pe care le îndeplinesc pot varia mult, în funcție de model și de prețul pe care ești dispus să-l investești. Toate modelele îndeplinesc funcțiile de tăiat, tocat și mărunțit alimente moi (fructe, roșii, ardei, verdețuri) sau tari (carne de vită/porc, nuci, cartofi, morcov, țelină), însă roboții mai performanți pot face mult mai mult de atât.

 

Numeroase modele de roboți de bucătărie includ și un blender, foarte util la prepararea piureurilor de fructe și legume, a înghețatei de casă sau a supelor cremă. Un robot de bucătărie ceva mai complex, însă, va veni la pachet cu o serie de accesorii suplimentare, care te vor ajuta să gătești o varietate mai mare de preparate, într-un timp mai scurt și cu mai mult spațiu în bucătărie, pentru că nu vei mai avea nevoie de aparate dedicate (precum mixer, tocător, storcător, râșniță). Printre acestea se numără seturile pentru frământarea aluatului și patiserie, accesorii diferite pentru răzuit, tocat, feliere și granulare, discul special pentru frișcă și maioneză, presă pentru stoarcere, râșniță pentru măcinarea boabelor de cafea sau a celor de piper/muștar. În plus, toate aceste accesorii și ustensile sunt lavabile în mașina de spălat vase.

 

  1. Cum alegi mașina de făcut pâine?

Un lucru e sigur: pâinea din comerț nu se compară cu cea făcută în casă. Siguranța pe care ți-o oferă prepararea unei pâini din ingrediente sănătoase, gustul autentic și mirosul inconfundabil de pâine caldă care inundă bucătăria sunt trei argumente destul de bune în favoarea pâinii făcute în casă. Totuși, procesul de frământare a aluatului și timpul de coacere în cuptor ne pot descuraja pe cei mai mulți dintre noi. Alternativa o constituie mașinile de făcut pâine, care nu numai că fac totul în locul nostru, dar ne oferă și o varietate de pâini și aluaturi dulci sau sărate din care să alegem. Iată câteva răspunsuri care să te ghideze, în caz că plănuiești să cumperi un astfel de aparat:

 

Ce capacitate trebuie să aibă?

Capacitatea mașinilor de făcut pâine de pe piață variază între 500g și 1800g, însă nu prea are rost să investești într-o mașină mai mică de 1 kg, pe motiv că nu mănânci multă pâine. Într-o mașină cu o cuvă mai mare, vei putea prepara atât pâini mici, cât și pâini mai mari pentru aniversări, sărbători sau alte ocazii în care ai musafiri. În plus, diferența de capacitate nu influențează prețul, așa că nu ai nimic de pierdut, poate doar câțiva cm pe blatul de bucătărie.

 

Ce ne place să mâncăm?                                                                      

Preferințele noastre culinare sunt tot mai complexe; de ce nu ar fi și mașinile de făcut pâine la fel? Fie că îți place pâinea albă și pufoasă, preparată după rețeta bunicii, care îți amintește de copilărie, pâinea integrală sau pâinea cu semințe, fie că starea de sănătate nu îți permite să consumi gluten, cu siguranță vei găsi un aparat care să răspundă cu succes nevoilor tale.

 

De exemplu, o mașină de pâine complexă îți oferă până la 22 de programe. Cu acest ajutor în bucătărie, vei putea savura un gust nou în fiecare zi: chifle și baghete, pită și ciabatta, franzele, pâine integrală, pâine dulce, pâine fară gluten sau pâine fară sare, pâine franțuzească sau pâine cu omega 3. Numeroase mașini de pâine prepară cu succes și aluaturi dulci sau sărate, așa că pot face în locul tău cozonaci, diverse prăjituri sau chiar paste. Așadar, asigură-te că programele de coacere disponibile îți acoperă gusturile culinare.

 

Ce funcții îmi vor fi utile?

O funcție importantă la orice mașină de făcut pâine este gradul de rumenire. Majoritatea modelelor au trei niveluri de rumenire (deschis, mediu, închis), așa că vei putea seta culoarea crustei în funcție de gusturile tale și ale celor dragi. Verifică dacă printre programele mașinii de făcut pâine se numără și unul de preparare rapidă, pentru coacerea unei pâini standard în maxim o oră. Chiar dacă gustul nu va fi același cu cel rezultat în urma unui program normal, de 3-4 ore, această funcție îți poate fi utilă atunci când timpul de pregătire a mesei e limitat.

 

Un alt program util este cel de pornire întârziată. Dacă vrei că pâinea aburindă să te aștepte gata de pus pe masă atunci când te întorci de la serviciu, adaugă ingredientele în cuva de copt înainte să pleci de acasă, setează ora la care vrei să fie gata, iar mașina va începe procesul de coacere la momentul potrivit, în funcție de programul și tipul de pâine alese. O altă opțiune care îți poate fi de folos este cea de păstrare la cald. Prin activarea funcției care păstrează temperatura până la o oră, te vei putea bucura de aroma pâinii calde și proaspete, chiar dacă amâni ora mesei sau dacă ai musafiri care întârzie.

 

De ce accesorii am nevoie?

Toate mașinile de făcut pâine vin cu accesorii utile pentru dozarea corectă a ingredientelor (pahare/căni de măsurat, linguri), însă modelele mai avansate au și tăvi speciale pentru diversele tipuri de pâine pe care le pot coace, precum tăvi cu strat anti-lipire, pentru baghete, sau un suport etajat pentru copt. Un alt avantaj, ce ține mai mult de aspectul pâinii, este dotarea cu două cuve de forme diferite (cilindrică sau cubică).

 

  1. Cum alegi cuptorul cu microunde?

Alegerea unui cuptor cu microunde nu pare o decizie la fel de complicată precum a altor electrocasnice din bucătărie, însă e important să știi că un model modern poate fi folosit inclusiv pentru gătit, deci îți poate salva timp important. Iată la ce să fii atent atunci când cauți cuptorul cu microunde potrivit pentru tine:

 

Cuptor standard sau incorporabil?

Dacă te afli în plin proces de amenajare a bucătăriei, dacă îți dorești un cuptor cu microunde încăpător și performant și mai ales, dacă ești dispus să faci o investiție considerabilă pentru un astfel de aparat electrocasnic, alege varianta incorporabilă. Pe lângă faptul că sunt mult mai estetice și mai elegante, cuptoarele cu microunde incorporabile au o capacitate mult mai mare și nu ocupă loc pe blatul sau pe masa de bucătărie. Totuși, acestea sunt, de regulă, mai voluminoase (pot depăși 40l) și mai grele (pot depăși 40kg) decât cuptoarele standard, care au o capacitate de maxim 28l și o greutate medie de 11-13 kg. În schimb, dacă bugetul tău pentru o astfel de achiziție este redus, dacă bucătăria ta este deja mobilată și utilată sau daca știi că nu ai nevoie să încălzești sau să gătești porții mari de mâncare la microunde, rămâi la varianta standard.

 

De ce funcții am nevoie?                                                                      

Astăzi, cuptorul cu microunde poate face mult mai mult decât să încălzească mâncarea gătită cu o zi înainte sau să dezghețe alimentele din congelator într-un timp scurt. Aceste două funcții sunt întâlnite la toate modelele, însă, dacă îți dorești să folosești cuptorul pentru mai mult de atât, orientează-te spre unul cu funcții suplimentare precum gătire, gătire cu aburi sau grill.

 

De exemplu, anumite cuptoare pot avea moduri de gătit presetate și zeci de de rețete locale pre-programate, pe care le poți pregăti simplu și extrem de rapid. În doar câteva minute, sistemul triplu de distribuire a microundelor face ca alimentele să fie bine pătrunse și gătite uniform. Așadar, poți savura de fiecare dată o masă proaspătă și gustoasă, chiar dacă nu dispui de prea mult timp. Alte funcții sunt cele Grill sau Crusty Cook, ideală pentru mâncăruri învelite într-o crustă aurie și crocantă, sau chiar de gătire cu aburi. Prin urmare, din punctul de vedere al funcțiilor, alegerea cuptorului trebuie făcută în funcție de frecvența cu care gătești și de obiceiurile tale culinare.

 

Ce capacitate trebuie să aibă?

Ai o familie numeroasă sau locuiești singur? În funcție de numărul de persoane pentru care gătești sau încălzești, poți alege un cuptor de dimensiuni reduse, cu capacitatea de 20l sau, din contră, unul încăpător, de 28l. Cu acesta din urmă, poți găti sau încălzi chiar și o pizza de mari dimensiuni, pentru întreaga familie. Capacitatea cuptoarelor standard poate varia de la 17l la 31l, însă majoritatea au în jur de 20-23l. Desigur, capacitatea unui cuptor incorporabil poate depăși 40l, făcându-l potrivit pentru aproape orice fel de mâncare, gătită în cantități mari.

 

Ce putere ar trebui să aibă?

Puterea nu este printre primele criterii pe care le luam în considerare în alegerea unui cuptor cu microunde, însă ea determină durata de încălzire, dezghețare sau gătire a mâncării. Majoritatea cuptoarelor de pe piață au puterea de 700-900 W, dar există și modele cu o putere mai ridicată, de 1000 W. Cu cât este mai puternic, cu atât va fi mai rapid, dar va și consuma mai mult. Pentru a reduce costurile lunare ale consumului cuptorului cu microunde, poți alege un model care dispune de funcția ECO, destinată economisirii energiei atunci când aparatul se află în stand-by.

 

  1. Cum alegi un multicooker?

Aparatele de gătit tip multicooker sunt de multe ori soluția ideală pentru cei care au un ritm de viață alert, cu tot mai puțin timp de petrecut în bucătărie, dar, totodată, nu vor să renunțe la beneficiile pe care le aduce o alimentație sănătoasă și echilibrată.

 

Câte porții de mâncare gătești de obicei?

Este important să știi încă de la început cam câte porții de mâncare vei vrea să pregătești într-o singură sesiune de gătit, pentru că așa vei afla ce capacitate de încărcare trebuie să aibă aparatul tău. În funcție de cât de mare este familia ta, de cantitatea pe care o consumă fiecare și de numărul de zile pentru care ți-ai propus să gătești (spre exemplu, poți pregăti o supă care să vă ajungă 2-3 seri), poți alege un multicooker cu o capacitate obișnuită, de 3,5-4l, sau unul mai încăpător, de până la 6l.

 

Cât de des îl voi folosi?                                                                       

Deși cu toții suntem entuziasmați înainte să cumpăram un astfel de aparat, se întâmplă uneori să alegem varianta mai ușoară – aceea de a mânca în oraș sau de a comanda o pizza, în loc să ne preparăm propria cină, așa cum ne-am plănuit inițial. Așadar, dacă bănuiești că îl vei folosi doar ocazional, atunci nu are rost să investești într-un multicooker cu o putere mare și un număr extins de programe, ci mai bine ai alege unul cât mai simplu și, implicit, mai puțin costisitor. Dacă, dimpotrivă, ești decis să îl folosești zilnic, atunci cu siguranță vei avea nevoie de unul cu putere mare, de cel puțin 900 W, care prepară alimentele de până la 5 ori mai rapid decât gătitul convențional, pe foc.

 

Ești mereu pe fugă?

Cel mai probabil răspunsul tău va fi da, așa că uite care sunt acele funcții care te vor ajuta să economisești cel mai mult timp în bucătărie: programarea și timer-ul, care îți permit să setezi ora la care vrei să înceapă procesul de gătire, dar și să selectezi opțiunea de oprire automată atunci când mâncarea este gata; încălzirea și menținerea mâncării calde; tehnologia de încălzire 3D, pentru a nu mai fi nevoie să amesteci în mâncare. Imaginează-ți – pui ingredientele în aparat, setezi programul și ora la care vrei să înceapă și fugi la sală. La întoarcere, mâncarea te va aștepta caldă și gata de a fi servită.

 

Îți place să experimentezi în bucătărie?

Fiecare dintre noi are un mod diferit de a găti – unii încearcă mereu preparate și rețete noi, alții preferă să rămână fideli celor deja cunoscute, încercate și aprobate de toți membrii familiei. În funcție de categoria în care te afli, poți alege un multicooker cu doar câteva programe de gătit, de bază, sau unul care îți oferă o gamă bogată de opțiuni de preparare, prin zeci de programe disponibile sau chiar gătire automată, cu rețete presetate.

 

  1. Cum alegi un grătar electric?

Mâncarea pregătită pe grătar este o alternativă ideală la preparatele gătite la ochiul de la aragaz sau în cuptor. Dar ce ne facem dacă stăm la bloc, iar timpul nu ne permite să ieșim la un grătar în aer liber atât cât ne-am dori? Ei bine, răspunsul e simplu și la îndemăna oricui: apelăm la un grătar electric. Nu numai că poate fi folosit pentru a găti o varietate de alimente, datorită opțiunii de reglare a temperaturii, dar preparatele vor fi și mai sănătoase, iar riscul de ardere a acestora, mult mai redus. Grătarele electrice nu au nevoie decât de o sursă de curent și pot fi utilizate atât în bucătărie, cât și pe balcon sau terasă. Astfel, te vei putea bucura de gustul inconfundabil oferit de prepararea la grătar, fară să depinzi de vreme sau să te deplasezi în afara orașului.

 

Ce poți să gătești pe un grătar electric?

Aproape orice: carne, pește, hamburgeri, legume, dar și mici sau frigărui. Este important, totuși, ca grătarul pe care îl cumperi să fie prevăzut cu un buton de reglare a temperaturii. Astfel, vei putea găti o varietate mai mare de alimente, de la cele care necesită o gătire lentă (mici, carne de vită, frigărui), până la cele care pot fi preparate rapid, la temperaturi mai ridicate (bacon, pește, legume).

 

Ce dimensiuni trebuie să aibă?                                                                       

Asta depinde de numărul de membri ai familiei tale, dar și de spațiul de depozitare de care dispui. Plita grătarelor electrice poate ajunge până la dimensiunile 50x30 cm, însă pentru 3-4 persoane, un grătar de 30x30 cm este mai mult decât suficient. Un grătar cu un spațiu mai generos ajunge până la 5-6 porții, dar trebuie să te asiguri că ai suficient spațiu pe blatul de bucătărie.

 

Ce dotări speciale să urmăresc?

Pe lângă sistemul de reglare a temperaturii, asigură-te că grătarul electric este dotat și cu o tăviță de scurgere a grăsimii. Acest aspect este foarte important, din varii motive: grăsimea arsă nu va mai degaja fum și mirosuri neplăcute în bucătărie, preparatele nu vor avea acea crustă înnegrită (carbonizată, de fapt) și complet nesănătoasă, iar mâncarea va avea un conținut mult mai redus de grăsimi. La fel de importantă este și suprafața plăcilor pe care se gătește. Aceasta trebuie să fie antiaderentă și să prevină lipirea alimentelor de plită. În plus față de aceste trei dotări de bază, grătarele mai pot fi prevăzute cu: sistem de depozitare verticală, cablu detașabil, încălzire simultană a ambelor suprafețe (la modelele cu capac) și mecanism de detașare a plăcilor.

 

 

Cât de ușor se curăță?

Unul dintre motivele pentru care apelăm la un grătar electric este dorința de a economisi timp. Așadar, e important ca nu numai gătitul propriu-zis, ci și curățarea grătarului să se facă într-un mod cât mai simplu și rapid. Atunci când consulți oferta de grătare electrice de pe piață, verifică dacă plăcile sunt detașabile și componentele sunt lavabile în mașina de spălat vase. Materialul din care sunt fabricate plăcile grătarului influențează durata de curățare și efortul pe care va trebui să îl depui. Alimentele nu se vor lipi de suprafețele din teflon sau ceramică, iar acestea vor fi foarte ușor de curățat.

 

Te așteptăm în magazinele Flanco și pe flanco.ro, cu oferte speciale de Black Friday, până la finalul lunii noiembrie, și diferite variante de finanțare – până la 40 de rate prin carduri bancare de credit, plata în 3-4 rate cu dobândă minimă sau 60 rate egale și fixe, 100% online, ca să îți poți alege cele mai bune electrocasnice pentru bucătăria ta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ghid de cumparare a masinii de spalat vase Ghid de cumparare a masinii de spalat vase
Cum alegi un trio imbatabil pentru îngrijirea țesăturilor: mașina de spălat, uscătorul de rufe și fierul sau stația de călcat Cum alegi un trio imbatabil pentru îngrijirea țesăturilor: mașina de spălat, uscătorul de rufe și fierul sau stația de călcat
Simbolurile de pe etichetele hainelor: ce reprezinta si cum trebuie setata corect masina de spalat Simbolurile de pe etichetele hainelor: ce reprezinta si cum trebuie setata corect masina de spalat
Cum alegi electrocasnicele cele mai potrivite pentru bucataria ta? Cum alegi electrocasnicele cele mai potrivite pentru bucataria ta?
    X-perienta curateniei la superlativ chiar la tine acasa cu Rowenta X-Force Flex X-perienta curateniei la superlativ chiar la tine acasa cu Rowenta X-Force Flex
Aspiratorul cu cicloni turbionari Aspiratorul cu cicloni turbionari

Vezi mai multe articole