Mascarea cablurilor, o problema a designerilor?

24 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tehnologizarea casei presupune si gasirea de solutii cat mai fiabile in a ascunde cablurile diverselor aparate, din motive estetice, dar si de siguranta. Mascarea firelor este insa un joc simplu pentru cei interesati, in conditiile in care oferta de pe piata este din ce in ce mai diversificata.
 
Estetica fara riscuri
Pe langa potentialul de risc, cablurile din casa sunt si surse de murdarie: „aduna” praful
 
si devin adesea o povara de fiecare data cand faceti curatenie. Un canal de cablu reprezinta o alegere la indemana pentru a elimina firele de sub covoare sau prinse pe perete. Realizate din PVC, lemn sau aluminiu, aceste „masti” sunt disponibile pentru fiecare tip de amenajare, in functie de felul in care arata locuinta sau de necesitati.
 
Varietatea modelelor si a dimensiunilor unui canal de cablu ajuta la gasirea tuturor solutiilor. Astfel, cele mai indemana sunt canalele care se fixeaza printr-un suport in perete, peste care vine o portiune de material care mascheaza cablurile. Prin baghetele prinse, trec cablurile, eliminand haosul generat de incurcarea lor. Pentru a „ridica” o priza pe perete, ca sa ajunga la nivelul unui televizor suspendat sau al aparatului de aer conditionat, nu este nevoie sa utilizati prelungitoare clasice, ci optati pentru solutia mai simpla de a conduce firele printr-un canal de cablu, de culoarea peretelui.
 
Baghetele au dimensiuni diferite si pot avea unul sau mai multe compartimente, in functie de numarul cablurilor pe care doriti sa le mascati. Cu o rezistenta la temperaturi extreme, fie ele mici sau mari, aceste canale de cablu pot fi montate si pe podea. In cazul unui birou sau a unei alte camere unde sunt diverse fire electrice prin camera si pe care trebuie sa le repartizati prin toata incaperea, aceste canale se pot fixa pe podea si pot ascunde intr-un mod eficient.
 
In cazul unei astfel de ramificatii interne, ca si la orice alt sistem de mascare, trebuie sa fiti atenti la sistemul de prindere a capacului, astfel incat sa nu fie o grija in plus, atunci cand aveti copii. Insa, pe langa functionalitate, conteaza si aspectul, de aceea orientati-va catre firme care pot oferi produse in armonie cu interiorul casei sau biroului.
 
La birou sau acasa
Ca variatie si aplicabilitate mai mare, exista modele tip jgheaburi, plinte trapezoidale etc., care reprezinta un complex de baghete. Fiecare bagheta poate fi la rândul ei compartimentata, pentru ca firele sa nu se suprapuna sau sa nu se incurce. Accesoriile indispensabile sunt elementele de ramificatie, interna sau externa, dar si dozele de prize si eventualele distantiere. Jgheaburile sunt o solutie eleganta, mai ales in cazul birourilor, si pot reprezenta o masca optima si pentru conducta de aer conditionat. In cazul biroului sau mesei pe care aveti calculatorul, canalul care colecteaza firele poate fi montat sub blat sau pe un picior. In acest caz, optati pentru lemn. Exista si mobilier de birou cu acest canal special pentru trecerea si mascarea cablurilor, prevazut si cu elemente de conectare a aparaturii la instalatia electrica.
 
Plintele care asigura trecerea, fie ca este vorba de imbinarea dintre pardoseala si perete sau intre doua niveluri de pardoseala, sunt o solutie si pentru mascarea diverselor cabluri, mai ales daca in respectiva zona aveti nevoie sa ascundeti doar cablul TV sau pe cel de internet. Sistemul de fixare prin clipsare la unele modele, cât si utilizarea accesoriilor (piesele de colt pentru interior/exterior, conectorii si terminatiile stânga/dreapta) permit un montaj rapid, cu efecte estetice deosebite. Aceste plinte pot fi din aluminiu sau plastic, intr-o varietate de culori adaptabile casei dumneavoastra.
 
Deschiderea canalului de cablu poate fi laterala sau in zona unde aveti nevoie ca firul sa iasa din masca. In conditiile in care cablurile se mascheaza prin alaturarea a mai multor baghete in lungime (produsul are lungimea, in general, de 2-4 m), deschiderea se va realiza usor prin departarea unui capac de altul.
 
Materialele din care pot fi confectionate canalele de cablu sunt PVC, lemn, aluminiu sau un material special numit „HFT” (initiale provenite de la „halogeni“ - lipsa din compozitie a lor facandu-l ecologic, „flame retardant“ - e autoextinctiv si „temperature resistant“ - rezistent la temperaturi extreme. Chiar din denumire se observa proprietatile materialului, fiind optim in cazul incendiilor, intrucat degaja fum mult mai tarziu decat in cazul PVC-ului, iar emiterea caldurii este mult redusa si intarziata.
Rezistenta la socuri, diferente de temperatura si radiatii UV face din HFT o solutie viabila si in cazul mascarii cablurilor sau a conductelor pe exterior.
 
O alta optiune pentru a ascunde si a „usura” drumul firelor in incapere o reprezinta coloanele si mini-coloanele, din PVC sau aluminiu, care permit totodata alimentarea cu energie din plafon sau pardoseala, in cazul in care aveti nevoie de o priza aproape. In ceea ce priveste montarea, exista diverse canale de cablu cu gauri pentru prinderea in perete sau podea, iar sistemul de prindere a capacului pe sina se face usor, dupa ce in prealabil ati trecut firele prin bagheta. Daca nu doriti sa fixati prin gaurirea peretelui, o puteti face prin lipire, cu un adeziv bun. Pentru montarea unei prize, in cazul jgheaburilor mai late, se vor folosi distantiere, pe care le achizitionati odata cu restul materialelor. Pentru zonele cu arhitectura atipica, exista elemente flexibile care se adapteaza nevoilor, fara a fi nevoiti sa taiati sau sa improvizati.
 
Drumul prin gips-carton
Mascarea cablurilor poate fi legata de realizarea unei bune termoizolatii. Astfel, daca sistemele de ascundere cu canale de cablu, plinte sau coloane nu vi se pare o alegere buna pentru interior, puteti combina termoizolarea in sistem de gips-carton cu mascarea firelor electrice. In spatele peretelui de gips-carton veti pozitiona cablurile electrice si instalatiile din incapere.
 
Cablurile electrice necesita mascare nu doar din punct de vedere vizual, ci si pentru siguranta familiei dumneavoastra. Oricat de bine ar fi izolate prizele, intrerupatoarele, comutatoarele, stecarele etc, exista o probabilitate minima ca acestea sa fie un potential pericol de electrocutare. Chiar si canalurile de cablu metalice sau cu elemente conductoare (suruburi, cleme etc) trebuie evaluate cu mare atentie. La oricare dintre optiunele expuse mai sus va veti opri, aveti grija la cumpararea tuturor accesoriilor si la regulile de montaj. Daca acesta din urma va ridica probleme, apelati la un specialist; veti elimina riscurile si munca in plus.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Circuitele electrice in casa Circuitele electrice in casa
Impamantarea - Sfaturi utile Impamantarea - Sfaturi utile
Supratensiuni la joasa tensiune: masuri de prevenire a supraincarcarii retelei Supratensiuni la joasa tensiune: masuri de prevenire a supraincarcarii retelei
Maximizarea eficientei cu invertoare hibride in sistemele fotovoltaice Maximizarea eficientei cu invertoare hibride in sistemele fotovoltaice
Lampile LED Prestigio: cea mai noua tehnologie la tine acasa! Lampile LED Prestigio: cea mai noua tehnologie la tine acasa!
Cum se realizeaza o instalatie electrica cu protectie diferentiala Cum se realizeaza o instalatie electrica cu protectie diferentiala

Vezi mai multe articole