Aparatele de curatat cu presiune au mai multe utilizari, iar daca ai un astfel de dispozitiv la indemana le vei gasi imediat nenumarate intrebuintari si vei constata cat de rapid poti reda culoarea unui gard de beton patat de actiunea poluarii si a prafului atmosferic sau cat de usor poti curata un pavaj patat. Insa articolul este dedicat, in special, celor care isi iubesc masinile si care doresc sa le spele personal acordand o atentie deosebita si celor mai mici detalii. Pasionatii de off road vor gasi imediat utilitatea unui asemenea aparat mai ales dupa ce se intorc dintr-o incursiune in teren.
Cu ajutorul unui aparat de spalat cu presiune si solutia de spalat potrivita vei reusi sa cureti masina eficient si sigur, insistand acolo unde este nevoie, inclusiv in pasajele de aripi, pe elementele suspensiei si sub caroserie, locuri carora la spalatorie nu li se acorda suficienta atentie.
Sigur ca multi vor spune ca se poate spala la fel de bine si cu furtunul, insa in realitate nu este asa. In primul rand, in cazul gardurilor, aleilor si pavajelor, fara o presiune ridicata rezultatele nu sunt cele asteptate; in al doilea rand este foarte important consumul de apa. Un aparat de spalat cu presiune este foarte eficient, iar cantitatea de apa consumata va fi simtitor mai mica.
Revenind la spalatul autoturismelor, este important sa ai in vedere ca este nevoie de inmuiere, aplicarea spumei active si ulterior de curatare cu presiune; aceste operatiuni sunt facilitate de accesoriile aparatelor despre care discutam. Solutiile active sunt mixate cu apa si spumate pentru o eficienta maxima. Exista aparate care au rezervorul de detergent integrat, altele sunt dotate cu un furtun pentru absorbtia acestuia din recipientul original, dar exista si aparate cu accesorii de spumare care se monteaza pe lancea de presiune.
Dozarea detergentului poate fi simpla, fara posibilitate de reglare sau aparatul va iti poate oferi mai multe trepte de mixare cu apa pentru realizarea concentratiei optime. Este important sa folosesti o spuma activa care sa fie aplicata uniform pe caroserie pentru a actiona eficient.
O solutie buna in concentratia corecta trebuie sa spumeze abundent. Detergentii pentru autoturisme pot fi ganditi pentru spalare manuala. Evita sa folosesti acesti detergenti impreuna cu aparatele de spalat cu presiune. Pentru aceste aparate este nevoie sa folosesti detergenti speciali care spumeaza in dispozitivele de dozare si sunt in general comercializati sub denumirea de “spuma activa”.
Daca alegi sa folosesti o spuma activa profesionala trebuie sa respecti indicatiile de dozare ale producatorului. Aceste produse sunt foarte concentrate si necesita dilutie in apa inainte de a fi folosite in curatatoarele cu presiune. Practic se va face o dozare initiala in functie de gradul de murdarire al vehiculului pe care dorim sa il curatam si ulterior dozarea finala si spumarea vor fi efectuate de catre aparatul de curatat. Aceste solutii nu trebuie sub nicio forma sa fie aplicate pe caroserii fara a fi diluate, iar clatirea spumei trebuie sa se faca inainte ca aceasta sa apuce sa se usuce, in caz contrar acoperirile de protectie ale caroseriei pot avea de suferit.
Citeste intotdeauna recomandarile producatorului vis-a-vis de utilizarea adecvata a accesoriilor. Unele accesorii folosite gresit pot deteriora in timp straturile de vopsea sau acoperirile de protectie ale caroseriilor. Respecta presiunile recomandate pentru spalare si mentine distanta recomandata intre lancea de spalare si zona de curatat.
Un aparat complex cu multe accesorii si dispozitive diferite pentru adaptarea perfecta la suprafata de curatat este prezentat aici.
Este important sa alegi un dispozitiv cu un furtun lung de presiune pentru lancea de curatare. Variantele care ofera si tambure pentru strangerea furtunului sunt cele mai practice.
Alte doua valori importante sunt presiunea de lucru si debitul de apa care poate fi sustinute constant de echipament. Exista multe astfel de aparate ieftine care sunt promovate cu ajutorul unor valori mari de presiune si debit, insa in realitate presiunile de lucru nominale sunt reduse si implicit eficienta spalarii este scazuta. Pentru a atinge o performanta buna si a lucra corect, alimentarea cu apa trebuie sa aiba o presiune buna si un debit constant. Un aparat performant care nu beneficiaza de o alimentare corecta cu apa nu va putea realiza debitul maxim din specificatiile tehnice si implicit puterea de curatarea va avea de suferit.
Daca ai nevoie de un aparat compact, cu un consum redus de energie electrica si performante decente pentru curatarea mobilierului de gradina, a teraselor, bicicletelor sau utilizarea ocazionala pentru autoturisme puteti alege aparatul prezentat aici.
Cu cat aparatele de curatat sunt mai puternice vei avea nevoie de o alimentare corecta de la retea, o alimentare care sa poata sustine necesarul de curent pentru generarea presiunii. O alimentare neadecvata duce la deteriorarea motorului electric al pompei sau la performante mai slabe. Aparatele mari, puternice si cu functii de incalzire a apei necesita, in general, alimentare trifazica.
Nu uita de normele de siguranta si evita sa folosesti aparatul de spalat cu presiune in vecinatatea prizei de alimentare. Daca folosesti un prelungitor conexiunea intre acesta si fisa de alimentare a aparatului trebuie sa nu fie lasata pe jos, incerca sa agati cablul de un obiect mai inalt unde nu poate ajunge apa. Verifica periodic cordonul de alimentare pentru deteriorari ale izolatiei si nu folosi sub nicio forma un aparat cu cablul de alimentare deteriorat.
Daca nu se poate asigura o alimentare electrica sau este nevoie de presiunea apei in zone fara alimentare electrica, solutia o constituie aparatele de spalat cu presiune actionate de motoare termice (cu benzina). Pretul de achizitie este mai mare, insa si performantele sunt net superioare. Astfel de aparate sunt destinate uzului profesional - acolo unde este nevoie de curatare eficienta, cu apa care sa poata atinge chiar si 60°C la admisia in aparat. Un astfel de aparat puternic si versatil il gasiti aici.
Deoarece multe motoare electrice din aparatele de curatat cu presiune se racesc prin intermediul apei pompate, temperatura de admisie a acesteia trebuie limitata la valorile specificate de producator, in general maxim 40°C. O temperatura mai mare faciliteaza deteriorarea prematura a motorului sau declansarea unei protectii termice - daca exista in echipare.
Pentru alte detalii si discutii despre aparate de spalat cu presiune te asteptam si pe forumul Misiunea Casa si iti reamintim ca este necesar sa utilizezi detergenti ecologici speciali pentru suprafetele pe care doresti sa le curati, sa nu lasa solutiile de curatare sa se usuce in soare fara a clati suprafetele. De asemenea, protejeaza plantele si solul de scurgerile de apa care contine detergenti.
Comentarii
Nu exista comentarii.