on

Materiale utilizate la scari

05 ianuarie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca in articolul precedent am trecut in revista principalele elemente constructive ale scarilor, de aceasta data, dorim sa discutam despre posibilitatile de selectie a materialelor din care putem realizata scara de care avem nevoie.

Din punct de vedere al rezistentei, cel mai important este materialul utilizat la structura. Acest material trebuie ales in functie de spatiul sau cladirea deservita de scara, dar si de alte cerinte, deoarece exista posibilitatea de a utiliza materiale prefabricate (aduse de la fabrica pentru a fi montate sau materiale turnate direct la fata locului). Din acest punct de vedere, exista trei tipuri de scari: cu structura din beton armat, cu structura din metal si scari cu structura din lemn.

Structura din beton

Reprezinta o categoria de scari utilizate cel mai des la cladirile cu structura din zidarie sau cu structura din beton armat. Aceste tipuri de scari se realizeaza direct pe santier, prin turnare la fata locului, pentru cladirile de marime mica si medie. Din perspectiva modului de realizare, exista doua posibilitati:

- realizarea scarii prin turnare directa in cofraje, in intregime;
- realizarea initiala a rampei, urmata de trepte.

Deoarece am amintit posibilitatea de utilizare a unor elemente prefabricate, la cladirile mari, la blocuri si la alte constructii de aceasta marime, se pot realiza scari prefabricate, din beton armat, aceasta insemnand ca ele se toarna separat de santier sau intr-o fabrica de profil si sunt, ulterior, aduse pentru montare, in constructie.

Indiferent de modul de realizare al acestora, scarile din beton armat permit realizarea unei game bogate de forme si dimensiuni, putandu-se opta pentru:

- rampe turnate dintr-o bucata, direct cu trepte;
- rampe simple sau cu vanguri, pe care sunt montate treptele prefabricate sau turnate;
- vanguri pe care se pot monta direct treptele;
- realizarea de scari in spirala (elicoidale), cu stalp central sau cu trepte incastrate in perete.

Exista posibilitatea de utilizare a contratreptelor sau nu, in functie de specificul scarii respective. Restul elementelor apartinand scarii (balustrada si mana curenta) pot fi realizate din alte materiale, pentru a fi incadrare in design si a nu complica executia. Acestea sunt, de exemplu, din elemente de otel, sticla, lemn etc.

Structura din metal

Provine din elementele de design industrial, scarile de acest tip fiind utilizate preponderent, cu ani in urma, in spatiile si cladirile industriale. Odata cu elaborarea unor materiale superioare din punct de vedere al aspectului estetic, posibilitatilor de prelucrare si tipurilor de asamblare induse de tehnologiile moderne, scarile pe structura metalica au inceput sa fie utilizate din ce in ce mai des. Acestea au avantajul permiterii unei executii rapide si a adaptarii la spatiul disponibil.

Vangurile sunt realizate din profile metalice solide, iar treptele sunt, de regula, fara contratreapta. Din punct de vedere al formelor, sunt posibile rampe drepte, curbe, in spirala, cu trepte balansate etc. Treptele pot fi realizate din tabla, lemn, beton armat, sticla etc. sau se pot finisa cu diverse alte materiale, in functie de modul de realizare al treptei.

Parapetii sunt realizati tot pe o structura usoara de metal, iar diferite tipuri de inchideri din tabla, sticla, lemn, plastic etc. pot fi adaugate apoi.

Structura din lemn

Scarile cu structura din lemn se gasesc, in principal, la cladirile rezidentiale, mai ales la locuintele unifamiliale. Din punct de vedere constructiv, se realizeaza, de regula, pe vanguri, grinzi (profile din lemn masiv, stratificat sau laminat), cu trepte din lemn, metal sau chiar sticla.
Se pot realiza atat rampe drepte, in spirala, cu trepte balansate, iar pentru proiecte mai speciale, se pot realiza chiar vanguri curbe.
Un aspect important la acest tip de scari este cel legat de prelucrarea materialului si de asamblarea elementelor deoarece, in timp, pot sa apara probleme. Ne referim, in principal, la zgomotele generate, cum ar fi scartaitul din momentele de pasire pe aceasta. Cauzele acestui fenomen sunt legate de tratarea gresita a lemnului, in faza de prelucrare (de exemplu, lemn neuscat), dar si de asamblarea elementelor componente, fara piese adecvate. Esenta lemnului utilizat este importanta pentru rezistenta in timp a scarilor la numeroasele parcurgeri de catre utilizatori. Se utilizeaza lemn de esenta tare, fag sau stejar. Acestea pot fi utilizate la scari interiore, dar si la cele exterioare. Lemnul de brad, fiind  o esenta moale, se preteaza la scari de interior, pentru incaperile rustice. Scarilor din lemn necesita atentie sporita la utilizare, pentru a evita ajungerea particulelor abrazive pe trepte, deoarece, la pasire, se poate uza rapid finisajul sau chiar materialul treptei. De asemenea, la cativa ani (de exemplu, la interval de 3-5 ani), trebuie improspatat startul de protectie sau, cel putin, cel de lac.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

De ce sa alegi o scara interioara din lemn De ce sa alegi o scara interioara din lemn
Scari interioare din lemn – Rezistenta si Durabilitate Scari interioare din lemn – Rezistenta si Durabilitate
Spatii interioare practice: amenajarea partii superioare a casei scarii Spatii interioare practice: amenajarea partii superioare a casei scarii
Metal sau beton? Ce structura este cea mai potrivita pentru scara interioara Metal sau beton? Ce structura este cea mai potrivita pentru scara interioara
Recomandare Misiunea Casa: Comanda trepte de la magazinul de trepte Recomandare Misiunea Casa: Comanda trepte de la magazinul de trepte
Cum construim corect o scara – partea 1 Cum construim corect o scara – partea 1

Vezi mai multe articole