Materialele de constructii, in fierbere

13 martie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proiecte de sute de milioane de euro in constructia sau cumpararea de fabrici de BCA, caramizi, mortare, sticla, polistiren sau materiale de izolatii sunt in derulare, ceea ce arata un interes imens din partea investitorilor strategici pentru piata de materiale de constructii din Romania.

Cimentul a avut parte in 2004 de o crestere de circa 10%, cea mai mare de la venirea celor trei grupuri internationale pe piata - Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia), HeidelbergCement (Germania). Obisnuita cu rate de crestere de 4 - 5% pe an, piata cimentului s-a umflat anul trecut peste dublu, tragand in sus cifra de afaceri a celor trei jucatori internationali, dar si importurile din Ucraina, ajunse la un nivel record.
Vanzarile de ciment din Romania se apropie de 300 mil. euro. Carpatcement, divizia locala a grupului german, a raportat o crestere de 33% a cifrei de afaceri, iar Holcim Romania, de circa 30%.
Lafarge nu a facut inca publice rezultatele, dar a anuntat pentru primul trimestru o crestere de 22%, tot pe fondul majorarii cererii interne.
Grupul austriac Lasselsberger a cumparat in 2004 toti jucatorii mari de pe piata placilor ceramice din Romania - Sanex Cluj-Napoca, Cesarom Bucuresti, respectiv afacerea cu placi ceramice de la Mondial Lugoj. Lasselsberger a anuntat ca are planuri de expansiune pe piata, urmand sa-si aduca aici toate diviziile.
Elvetienii de la Swisspor au o fabrica la Ploiesti si au anuntat o investitie de opt milioane la Turda intr-o noua fabrica de materiale pentru izolatii.
Francezii de la Saint Gobain au anuntat derularea unui plan de investitii de peste 100 de milioane de euro intr-o fabrica de geamuri float la Calarasi, investitie care va remodela intreaga zona. In plus, oficialii francezi se gandesc la derularea unui proiect de investitii langa Ploiesti, care este estimat la aproximativ 40 de milioane de euro.
Firma cu capital german Henkel Bautechnik Romania a anuntat ca se pregateste sa finalizeze investitia intr-o capacitate de productie langa Bucuresti, pentru acest an fiind alocate inca 3,5 milioane de euro, majoritatea tot pentru facilitati noi de productie.
Gigantul austriac al caramizilor Wienerberger a anuntat un plan de investitii de peste 100 de milioane de euro pana in 2009. Austriecii cauta o noua locatie acum pentru o investitie de 18 milioane de euro, pe lista fiind pana acum inclus Clujul, unde au avut discutii cu autoritatile locale. Wienerberger vrea sa produca blocuri ceramice, iar in apropiere de Sanex se afla o cariera de argila, ce ar putea servi ca sursa de materii prime. Wienerberger detine doua fabrici de caramizi in Romania, la Sibiu si la Gura Ocnitei (Dambovita), in care a investit peste 27 de milioane de euro.
Primarul Clujului afirma ca potentiala investitie a austriecilor s-ar putea derula incepand cu anul 2006 si va crea peste 100 de noi locuri de munca.
Pentru derularea acestui proiect, grupul austriac ar urma sa colaboreze cu compania Sanex - detinuta de un alt grup austriac - Lasselsberger.
Producatorul austriac de caramizi are in plan inaugurarea a inca doua unitati de productie de blocuri ceramice in acest interval de timp. Clujul si alte locatii au fost luate in vizor pentru derularea unui asemenea proiect.
La finele anului trecut, grupul austriac a primit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) o finantare in valoare totala de 5,6 mil. euro, din care 4 mil. euro in lichiditati si 1,6 mil. euro reprezentand actiuni achizitionate.
BERD a anuntat ca va acorda Wienerberger o facilitate de credit de 50 mil. euro pentru extinderea acestuia in Europa de Sud-Est si Comunitatea Statelor Independente. Fondurile care vor ajunge la subsidiara din Romania fac parte din aceasta facilitate. Wienerberger Sisteme Caramizi Romania va folosi suma alocata pentru modernizarea fabricii de caramizi pe care a achizitionat-o la Sibiu, in martie 2004, pentru 9 mil. euro.
De altfel, BERD a achizitionat in 2003, un pachet minoritar de actiuni la Wienerberger Sisteme Caramizi pentru doua milioane de euro, fonduri care au fost utilizate pentru constructia fabricii de la Gura Ocnitei.
Germanii de la Xellaporenbeton au tatonat piata locala in ultimii ani in cautarea unor achizitii la Prefabricate Vest, Soceram Bucuresti, Simcor Oradea sau Macon Deva. Ultimii le-au propus derularea unei investitii de la zero in construirea unei noi fabrici de BCA.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Guvernatorul: Constructiile au ajuns aproape de Guvernatorul: Constructiile au ajuns aproape de "fundul caderii"!
Stiai ca bacteriile raman pe haine chiar si dupa spalare? Stiai ca bacteriile raman pe haine chiar si dupa spalare?
Conferința Internațională INNOCONSTRUCT a marcat angajamentul ferm al companiilor și Guvernului pe drumul digitalizării în construcții Conferința Internațională INNOCONSTRUCT a marcat angajamentul ferm al companiilor și Guvernului pe drumul digitalizării în construcții
Pretul apartamentelor va creste lent                   Pretul apartamentelor va creste lent
Romanii \ Romanii \"recuceresc\" Cadrilaterul casa cu casa
Curentul electric s-ar putea scumpi in 2008 Curentul electric s-ar putea scumpi in 2008

Vezi mai multe articole