Materialele de constructii se scumpesc pe zi ce trece

07 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Salariile muncitorilor reprezinta 30% din costul unui metru patrat construit
 
Preturile la ciment, adezivi s.a. vor creste, in medie, cu 20% anul acesta
 
Valul de majorari cuprinde piata cimentului, care s-a scumpit deja cu circa 12%, fier betonul si marea majoritate a materialelor, de la tigle la adezivi de interior. Scumpirile continua astfel trendul de anul trecut, cand cimentul, de exemplu, a fost cu 10% mai scump decat in 2006.
 
Cel mai recent anunt privind cresterea pretului la materiale a venit din partea Celco, unul dintre cei mai mari producatori locali de BCA, care va creste pretul de livrare cu circa 10%.
 
"Factori precum cresterea costurilor materiilor prime, a combustibililor si a energiei pot influenta in urmatoarea perioada si pretul BCA-ului, mortarelor sau adezivilor. Pentru 2008, Celco previzioneaza o crestere a preturilor produselor sale cu aproximativ 10% fata de anul 2007, ca o consecinta a factorilor mentionati mai sus", a declarat pentru Mediafax Irina Odor, director de marketing Celco.
 
Patronatele din constructii estimeaza ca pretul materialelor de constructii se va majora cu pana la 20% numai in primele sase luni ale acestui an, principalele motive fiind scumpirea carburantilor si a curentului electric pana la un nivel de circa 800 de euro pe metru patrat, potrivit estimarilor Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
 
Materialele – 60% din costul constructiei
 
Din pretul final al unui metru patrat construit materialele de constructie si instalatiile reprezinta 60%. Astfel, la o scumpire generalizata a materialelor de constructii cu 20%, majorarea directa a pretului este de 12% pentru fiecare metru patrat construit. La cei 60% se adauga 30% care reprezinta cheltuielile cu forta de munca in costul final. Anul trecut salariile din constructii au crescut cu 40%-80%, in special datorita crizei fortei de munca, estimata la cel putin 100.000 de muncitori. La un calcul estimativ, pretul unui metru patrat construit a crescut anul trecut cu cel putin 15% numai din cauza faptului ca firmele de constructii au marit salariile muncitorilor pentru a nu ii pierde in fata concurentei.
 
Preturile la apartamente noi, de exemplu, variaza foarte mult, mai ales in functie de zona, de la circa 1.200 pana la 2.500 de euro pe metrul patrat construit. Diferenta intre costul unui metru patrat construit si pretul cerut de dezvoltatori este explicata de acestia prin pretul foarte mare al terenurilor si prin depasirea de trei ori a ofertei de catre potentiali clienti.
 
Din acest motiv, in mod normal, apartamentele noi situate in imobile inalte ar trebui sa fie mai ieftine, pentru ca pretul terenului, pe metru patrat se imparte la mai multe apartamente. De exemplu, daca un mp de teren costa 1.000 de euro, el se va resimti cu 100 de euro pe metrul patrat construit in cazul unui imobil cu noua etaje si cu 200 de euro pe metrul patrat in cazul unui bloc cu numai patru etaje.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Wizmo.ro: Ce trebuie sa contina un anunt imobiliar pentru a avea succes Wizmo.ro: Ce trebuie sa contina un anunt imobiliar pentru a avea succes
TeraPlast inaugureaza un nou depozit de peste 5.000 mp langa Bucuresti TeraPlast inaugureaza un nou depozit de peste 5.000 mp langa Bucuresti
Primul brand de vopsea lavabilă românească susține proiectele de relocare în România, parte din fenomenul social al migrației de la oraș la sat Primul brand de vopsea lavabilă românească susține proiectele de relocare în România, parte din fenomenul social al migrației de la oraș la sat
Pentru a depasi socul interzicerii subventiei la caldura, Pentru a depasi socul interzicerii subventiei la caldura,
Integrarea ne scumpeste tuica si intretinerea Integrarea ne scumpeste tuica si intretinerea
Garsoniere de 79.000 de euro in Drumul Taberei Garsoniere de 79.000 de euro in Drumul Taberei

Vezi mai multe articole