Persoanele care dispun de bani pentru construirea unei case sau pentru renovare pot profita acum de preturi pana la jumatate mai mici fata de perioada de boom imobiliar.
Criza a lovit crunt in imobiliare, pe toate segmentele acestei piete, de la tranzactii, pana la costurile manoperei si ale materialelor de constructii. Mesterii si constructorii au fost nevoiti sa scada tarifele pentru a putea supravietui pe piata.
"Fata de 2008, avem tarife cu 50% mai mici la manopera, cele mai mari scaderi fiind pe zona de finisaje interioare si exterioare", ne-a spus Iulian Draganescu, adminstrator al companiei Leo Design. Totusi, precizeaza el, desi preturile au scazut, volumul lucrarilor se mentine redus, astfel ca, daca in urma cu trei ani firma pe care o reprezinta se ocupa chiar si de sapte-opt proiecte in acelasi timp, acum vorbim despre doar una-doua lucrari in paralel.
Nu numai ca preturile au scazut semnificativ, dar chiar si cele prezentate in oferta sunt negociabile. "Pentru a ne mentine pe piata, ne-am concentrat activitatea pe zona cladirilor de birouri, unde inca se mai investeste in amenajare si reamenajare, deoarece segmentul locuintelor individuale prezinta un potential scazut in ceea ce priveste comenzile", a adaugat Iulian Draganescu.
Specialistii sunt deschisi la negociere cu clientii
Pe fondul ritmului scazut al lucrarilor, firmele de constructii care au reusit sa se mentina pe piata se afla astazi in postura de a nu mai refuza nicio comanda.
"Daca in urma cu doi-trei ani aveam chiar situatii in care refuzam unele comenzi, desi ni s-ar fi platit pretul cerut, astazi trebuie sa recunosc ca firmele de constructii au ajuns sa fie dependente chiar si de cel mai mic proiect, spre exemplu, montajul parchetului si gresiei intr-un apartament mic", spune Claudiu Oprea, manager al firmei Alma Construct.
Negocierea este mult mai avantajoasa pentru client, recunoaste managerul Alma Construct. El spune ca, din preturile de lista, acesta ajunge sa plateasca cu pana la 60% mai putin.
Cat costa reamenajarea casei
Pentru montarea parchetului, de pilda, veti gasi preturi de lista cuprinse intre 110 si 230 de lei. Insa, daca dati un telefon, veti afla ca pretul este cuprins, de fapt, intre 70 si 180 de lei, in functie de tipul parchetului.
Preturi mai mici se platesc si pentru vopsit, astfel ca, in prezent, pentru un metru patrat de vopsea lavabila colorata de interior veti plati aproximativ 4-5 lei, fata de 7-9 lei in 2008. Pentru montaje de tavane false din polistiren, majoritatea firmelor afiseaza preturi de lista cuprinse intre 17 si 21 de lei pe metru patrat, insa, in realitate, veti achita aproximativ 14-16 lei.
VÂNZARI
Cu cat s-au ieftinit materialele
Nu doar costurile manoperei au scazut semnificativ fata de cele practicate in urma cu doi-trei ani, ci si preturile materialelor de constructii. Acestea sunt, in medie, cu aproximativ 30% mai mici fata de valorile din anul 2008, potrivit comerciantilor.
"Volumul de comenzi a scazut dramatic, pe fondul reducerii numarului de noi proiecte imobiliare, fie ca vorbim de zona rezidentiala, de office sau comerciala. Acest lucru i-a determinat atat pe producatorii de materiale, cat si pe comercianti sa reduca destul de mult preturile", precizeaza Andrei Berinde, managerul unui depozit de materiale de constructii din Capitala.
Potrivit acestuia, cele mai mari scaderi de preturi se inregistreaza la instalatiile sanitare, usi de interior si exterior, vopseluri, adezivi, dar si la parchet, gresie si faianta.
Mai mult, ca si in cazul manoperei, si pe zona de vanzari se poate negocia, chiar si in cazul comenzilor care vizeaza reamenajarea unei locuinte relativ mici. Cu toate acestea, mai spune Berinde, vanzatorii nu sunt optimisti in ceea ce priveste lunile care urmeaza, iar ieftinirile ar putea continua, insa intr-un ritm mai putin alert decat cel inregistrat in ultima vreme.
Sursa: Evenimentul zilei
Comentarii
Nu exista comentarii.