Casa ECO

Metode eficiente de a avea o casa ECO

18 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Modificari simple, cum ar fi ajustarea termostatului si utilizarea inteligenta a curentului electric ajuta la salvarea resurselor naturale, dar si a banilor. O casa ECO este o casa eficienta din punct de vedere energetic.

Multi oameni sunt interesati in ecologizarea caselor lor pentru a conserva energia si pentru a economisi bani. Vestea buna este ca nu trebuie sa ajungi la extreme pentru a face casa mai eficienta din punct de vedere energetic. Desigur, poti merge la un magazin de specialitate si poti investi in aparatura de ultima generatie – de la becuri cu tehnologie LED pana la orice electrocasnice cu rating Energy Star mare, dar mici schimbari necostisitoare pot oferi in continuare rezultate mari. Si merita sa aruncam un ochi peste ele.

Modificari ieftine si simple, eficiente din punct de vedere energetic

Cel mai simplu mod de a conserva energia si de a economisi bani prin reducerea facturilor la utilitati este sa te concentrezi pe crearea unei locuinte extrem de eficiente din punct de vedere energetic.

Vorbim de schimbari simple, eco, care necesita o investitie mica, dar ofera randament semnificativ mai ridicat in economia si conservarea energiei:

• Schimba becurile. Becurile reprezinta intre 5-10% din consumul total de energie intr-o casa tipica, iar trecerea de la becul incandescent la cele fluorescent compacte - acele becuri care au forma de spirala - poate face o mare diferenta. Inlocuieste becurile din cele cinci incaperi cel mai frecvent utilizate si poti salva 200 lei sau chiar mai mult in fiecare an. Daca ai mai incercat becuri fluorescente si pur si simplu nu ti-a placut modul de iluminare, mai da-le o sansa. Tehnologia a parcurs un drum lung si merita efortul pentru a crea o casa eco.

• Sigileaza usile si ferestrele. Patrunderea aerului rece/cald reprezinta mai mult de 40% din energia necesara pentru a incalzi si raci casa. Izoleaza si etanseaza ferestrele, usile sau cosurile de fum, dar si orice alte locuri prin care aerul rece sau cald poate patrunde in locuinta. Izoland casa, vei reduce consumul de energie, costurile de incalzire sau de racire fiind simtitor mai mici.

• Schimba filtrul centralei termice. Da, intr-adevar este nevoie sa il schimbi atat de des precum o spun instructiunile. Avand un filtru nou, se va reduce sarcina sistemului de incalzire, ceea ce il va face mai eficient din punct de vedere energetic si va duce la economisirea banilor.

• Cumpara un termostat programabil. Aceste termostate pot fi setate pentru a opri automat caldura in timpul iernii sau aerul conditionat in timpul verii, atunci cand casa ta ajunge la o anumita temperatura. In acest fel, casa ta va economisi o multime de energie in timp ce esti la locul de munca sau pur si simplu in timp ce dormi.

• Spala o cantitate mare de vase sau haine. In locul spalarii tinutei de care ai nevoie pentru ziua de maine sau a vaselor din seara aceasta, asteapta pana cand se acumuleaza mai mult si poti folosi masina de spalat rufe/vase la capacitate maxima. Vei salva apa, cat si consumabilele aferente.

 • Deconecteaza sarcinile "fantoma". Multe produse electronice din casa ta consuma energie electrica chiar si atunci cand nu sunt folosite. Televizoarele, DVD-Playerele, incarcatoare de telefon mobil, cuptorul cu microunde, ceasurile electronice si tot ceea ce afiseaza LED-uri consuma energie electrica inutila. Deci, deconecteaza-le atunci cand acestea nu sunt in uz pentru a conserva energia. Sfat: conecteaza mai multe dispozitive intr-un singur cablu de alimentare pentru a face mai usoara oprirea cu un singur click.

Tehnologii pentru o energie eficienta

Daca esti dispus sa faci un pic de investitie pentru o mai mare eficienta energetica (si daca ai nevoie in acelasi timp de aparatura noua, bineinteles), poti economisi o multime de bani si resurse prin alegerea unor metode care conserva energia:

• Upgrade la Energy Star. Cele mai multe aparate sunt disponibile cu eticheta Energy Star. Aceasta denumire este data de guvern pentru a indica daca un aparat sau produs depaseste de obicei, liniile de eficienta energetica indicate la nivel mondial. Cele mai bine cotate aparate Energy Star utilizeaza cu 40 la suta mai putina energie decat alte aparate din categoria lor. Aer conditionat, cuptoare, masini de spalat si uscatoare, masini de spalat vase, frigidere si cuptoare, toate sunt disponibile cu rating Energy Star.

• Inlocuirea frigiderului. Este recomandat ca oricine sa inlocuiasca un frigider in cazul in care acesta a fost achizitionat inainte de 1999 – vorbim de un an pana in care standardele de eficienta nu patrunsesera bine pe piata din Romania. Cauta un produs cu eficienta ridicata si rating Energy Star mare.

• Sistemul de incalzire a apei. Fie ca vorbim de un simplu boiler, fie ca vorbim de o centrala termica, exista tot felul produse noi pe piata care ajuta la economisirea energiei. Modelele noi nu pastreaza si incalzesc apa permanent precum cele vechi, ci incalzesc doar atunci cand este necesara. Acest lucru inseamna la fel de multa apa calda, dar si maxima eficienta energetica.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I) Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I)
ProtoHomes – casele inteligente ProtoHomes – casele inteligente
Cum calculezi corect spatiul necesar pentru un sediu de firma Cum calculezi corect spatiul necesar pentru un sediu de firma
Casa din lemn - Un tip de locuinta sustenabila si rentabila Casa din lemn - Un tip de locuinta sustenabila si rentabila
Case subterane Case subterane
Casa de vacanta Casa de vacanta

Vezi mai multe articole