O casa mare reflecta, de obicei, bunastarea locuitorilor ei. Insa in ultimii ani, minimalismul a inceput sa atraga tot mai multi adepti, inclusiv din randul persoanelor potente financiar. Am ales in acest articol sa iti prezentam 5 tipuri de micro-locuinte, care te vor incanta cu siguranta.
ÁPH80 – Spania
Studio-ul spaniol ÁBATON’S ÁPH80 este o micro-casa portabila din materiale prefabricate, perfecta pentru doua persoane. Amprenta la sol a acestei case masoara 27 de metri patrati si cuprinde un lounge, o bucatarie, o baie si un dormitor dublu.
Acest tip de locuinta nu este foarte extravagant din punct de vedere al aspectului interior. Geometria simpla maximizeaza spatiile, ceea ce le permite ocupantilor sa beneficieze de tot confortul. Peretii albi si ferestrele mari permit luminii sa intre generos in incaperi. In plus, panourile din lemn deschid si mai mult camera sau, cel putin, creeaza iluzia unui spatiu mult mai mare.
Koda – Estonia
Kodasema, realizata in Estonia, este o micro-casa portabila, insa ceva mai putin mobila decat ÁPH80, deoarece nu poate fi transportata in remorca unui camion. In schimb, durata de asamblare a acesteia este estimata la numai 7 ore, ceea ce nu este chiar rau pentru o casa cu doua etaje.
Pentru constructia ei sunt necesari 9 metri cubi de beton, iar amprenta la sol a mini-locuintei este de 30,3 metri patrati. Designerii Koda au exploatat in mod inteligent spatiul prin amenajarea pe verticala a facilitatilor, in loc de cea clasica, pe latime. Casa cuprinde un living spatios si o bucatarie la parter, in timp ce la etaj sunt situate dormitorul si baia.
Din punct de vedere arhitectural, casa nu este foarte surprinzatoare. Totusi, forma cubica a acesteia reuseste sa ramana destul de placuta ochiului. Fatada este dominata de ferestre mari, completate din interior de draperii inalte cat tot peretele, pentru asigurarea intimitatii ocupantilor si pentru pastrarea unei luminozitati suficiente in incaperi.
Urban Cabin – Amsterdam, Olanda
Imprimantele 3D au atras atentia mai multor designeri in ultimii ani, inclusiv pe a celor de la studioul olandez DUS Architects. Cu ajutorul ultimelor tehnologii din domeniu, acestia au reusit sa creeze un studio de numai 8 metri patrati, care se vrea si o solutie pentru infiintarea de locuinte temporare.
Urban Cabin nu cuprinde bucatarie sau baie, insa oricum nu acesta este scopul micutei locuinte, care a fost conceputa mai degraba pentru situatii de urgenta sau pentru gazduirea temporara a refugiatilor, o problema des intalnita in Europa zilelor noastre.
Pentru acest tip de micro-locuinta, arhitectii olandezi au folosit elemente bio-plastice, dar si o cantitate mica de beton pentru a crea o podea stabila. Toate materialele utilizate la ridicarea constructiei sunt reciclabile si refolosibile pentru alte proiecte, ceea ce sugereaza ca micro-casele Urban Cabin pot fi rapid asamblate in orice zona din lume unde este necesara.
Nido – Helsinki, Finlanda
In acelasi mod in care pot schimba peisajul urban, micro-casele pot influenta si peisajele ceva mai salbatice. Este si cazul casei Nido, proiectata de designerul finlandez Robin Falck. Acesta a creat o locuinta de 8,9x11,8 metri destinata ca spatiu de recreere in apropierea orasului Helsinki, pe marginea unui lac.
Nido, care in italiana inseamna “cuib”, a fost ridicat in numai doua saptamani, iar designerul finlandez a folosit cherestea pentru a crea aspectul de cabana. In interior exista doua niveluri: sus este spatiul de dormit si un spatiu de depozitare, iar jos este situat un lounge, alaturi de o micro-bucatarie. Pentru a lasa sa intre cat mai multa lumina, ferestrele generoase sunt amplasate intr-un unghi foarte inclinat.
Ark Shelter – Bruges, Belgia
Cativa studenti la Arhitectura din Belgia si-au canalizat eforturile pentru a regandi felul in care oamenii isi traiesc vietile rapide si stresante. De aceea, Ark Shelter vine ca o solutie in acest sens: o micro-casa cu design minimalist si o abordare low-tech.
Ark Shelter este, conform proiectantilor, un spatiu in care se poate trai ca in alte vremuri. Partile laterale cuprind usi largi, care se deschid generos si creeaza o legatura intre locuinta si natura. In plus, o fereastra uriasa invita lumina naturala inauntru, pana in dormitorul situat in cealalta parte a cabanei.
Cheresteaua este prezenta peste tot, inclusiv in piesele de mobilier, ceea ce face din Ark Shelter o locuinta ideala pentru cei care cauta relaxarea intr-o casa de vacanta cu un design unic.
Care dintre aceste 5 locuinte te incanta cel mai mult? Scrie-ne in comentarii!
Comentarii
Nu exista comentarii.