Autoritatile scot, din nou, strategii populiste
Ministerul Muncii da din nou dovada de faptul ca elaboreaza acte normative, numai dupa „ureche“ si nicidecum dupa realitatea din teren. Este si cazul Hotararii de Guvern nr. 669 din 24 mai 2006, care obliga consiliile locale sa achite, din venituri proprii, locuinte pentru tinerii sub 35 de ani, in conditiile in care bugetele acestora sunt, in momentul de fata, de avarie.
Hotararea de Guvern a aparut deja si in „Monitorul Oficial“ si prevede ca primariile sa asigure, din venituri proprii, fie acoperirea avansului pentru dobandirea unei locuinte, fie achitarea chiriei pentru o perioada de trei ani a unui imobil inchiriat. De aceste facilitati ar trebui sa beneficieze tinerii in varsta de pana la 35 de ani, „aflati in imposibilitatea achizitionarii unei locuinte prin forte proprii“. Spun ca „ar trebui“ deoarece, in prezent, autoritatile locale se afla in imposibilitatea de a face fata unor astfel de cheltuieli, multe dintre ele fiind „in sapa de lemn“. „ In bugetul pe 2006 nu avem prins asa ceva. Mai mult, pentru sustinerea familiilor tinere nu avem nici un ban, suntem pe zero. Nu stim ce vom face“, ne-a declarat viceprimarul Municipiului Fetesti, Stefan Costache. Nici in Suceava lucrurile nu sunt tocmai „roz“. Pe langa faptul ca nimeni din primarie nu era la curent cu noile indatoriri, nici bugetul local al Municipiului nu este „pregatit“ sa faca fata noilor cheltuieli. „Primaria se confrunta cu probleme, suntem vai de noi. De unde sa mai sustinem si aceste plati?! Nici macar nu sunt prinse in bugetul pe 2006. Singura facilitate pe care o putem acorda in momentul de fata este sa acordam tinerilor terenuri, in vederea construirii unei locuinte, dar nimic mai mult“, a afirmat conducerea primariei. O alta primarie la care am apelat pentru a afla daca sunt in stare sa „respecte“ legea a fost cea a Municipiului Dej. Dar nici de data aceasta nu am fost scutiti de uimirea in glas a interlocutorului, mai precis a secretarului general Andron Covaciu, cand a aflat de noile dispozitii de la Bucuresti. „Nu am stiut de aceasta prevedere, dar chiar si acum cand am aflat pot sa va spun ca nu avem fonduri pentru a sustine acest program, deoarece ele nu au fost prinse in bugetul pentru anul in curs, iar bugetul s-a discutat in ianuarie. Singura solutie ar fi rectificarea de buget, dar asta numai in conditiile in care veniturile sunt mai mari decat cheltuielile, ceea ce nu este cazul la noi“, a conchis Covaciu. Nici in Capitala lucrurile nu stau mai bine, surse din cadrul Primariei sectorului 4 ne-au declarat ca in momentul de fata sunt in imposibilitatea sustinerii unui astfel de program. „La ora actuala este foarte greu sa ajutam tinerii, deoarece nu avem bani. Bugetul pe 2006 a fost consolidat inca din 2005, iar banii pentru aceste facilitati nu au fost cuprinsi. Si oricum, noi beneficiem doar de fondurile provenite din taxe si impozite, iar ele nu sunt prea mari, asa ca nu vad cum o sa se duca la bun sfarsit „operatiunea“.
Unda verde la «ciupeala»
Pe langa faptul ca hotararea de Guvern nu poate fi pusa in aplicare din 2006, din lipsa de fonduri, cu toate ca in „Monitorul Oficial“ este stipulat clar ca programul se deruleaza in perioada 2006-2008, o alta hiba se intrevede la orizont: spaga. Si asta in „complicitate“ cu demnitarii care au elaborat actul normativ. Mai precis, Hotararea de Guvern nr. 669 nu prevede criterii de selectie a tinerilor care ar putea beneficia de plata chiriei sau a avansului pentru locuinte, singura departajare fiind varsta si conditia sociala, care poate fi interpretabila, pentru ca in lege se precizeaza „persoanele pana in 35 de ani, aflate in imposibilitatea achizitionarii unei locuinte prin forte proprii“. In aceasta situatie se afla majoritatea tineretului autohton, peste 50% dintre absolventii de facultate fiind someri. In aceste conditii, criteriile de baza vor fi cu siguranta cele „autohtone“ de genul: „care da mai mult“ sau „care are mai multe cumetrii in cadrul primariilor“.
Sursa: Gardianul
Comentarii
Nu exista comentarii.