Ministerul Muncii prognozeaza o scumpire a gazelor cu 5% in octombrie

12 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ministerul Muncii sustine ca la 1 octombrie pretul gazelor furnizate consumatorilor casnici va creste cu 5%, desi Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a publicat nimic in acest sens. Oficialii ministerului spun ca informatia referitoare la majorarea de 5% au obtinut-o chiar de la ANRE in urma unei solicitari exprese. Ei au avut nevoie de aceste date pentru a calcula bugetul necesar acordarii unor ajutoare pentru incalzire sporite cu 18% din noiembrie. Reprezentantii Ministerului Muncii afirma ca aceasta crestere a ajutorelor de incalzire “va acoperi scumpirile de gaze operate la 1 iulie si la 1 octombrie”. In situatia in care ANRE va decide marirea pretului masura va lovi 2,5 milioane de consumatori casnici, din care 800 mii vor fi cei mai afectati pentru ca utilizeaza centrale termice de apartament care functioneaza cu gaze naturale.
 
Cresterea de 5% va satisface doar pe jumatate pretentiile celor mari doi distribuitori de gaze, Distrigaz Sud si E.ON Gaz. Acestia au cerut ANRE zilele trecute sa aprobe o majorare cu 10% pe motiv ca gazele cumparate de la rusi in trimestrul 4 al acestui an se vor scumpi. Singurul raspuns oficial al ANRE a fost ca solicitarile respective vor fi analizate.
 
“ANRE considera ca stabilitatea preturilor la gaze naturale este un element important si analizeaza, impreuna cu operatorii, solicitarile acestora. In cursul discutiilor se vor studia toate elementele prezentate de operatori in justificarea cererii lor si se va incerca identificarea si adoptarea celei mai bune decizii, in asa fel incat consumatorul final sa nu fie afectat”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii. Presedintele ANRE, Gergely Olosz, a tinut sa precizeze ca “primirea unor cereri din partea operatorilor nu inseamna automat si modificarea pretului in sensul cresterii acestuia”.
 
De-a soarecele si pisica
 
De la finele anului trecut, Distrigaz Sud, companie detinuta de francezii de la Gaz de France, si E.ON Gaz, societate controlata de nemtii de la E.ON Ruhrgas, au solicitat in mai multe randuri majorarea tarifului gazelor furnizate consumatorilor casnici, dar au avut parte doar de doua cresteri, la 1 februarie, de 8,5%, si la 1 iulie, de 12,5%, sub ceea ce au cerut ei. De exemplu, in luna iunie, cei doi operatori au solicitat tarife mai mari chiar cu 24%. “Cresteri atat de mari nu vor avea loc in acest an, avand in vedere ca avem alegeri parlamentare in aceasta toamna. Cat priveste eventuala crestere de 5% mi se pare mai rezonabil”, au comentat surse din industria energetica.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Debransarile, avizate doar pentru tot blocul Debransarile, avizate doar pentru tot blocul
Tefal UltraBlend+, rezolutia unui inceput de an echilibrat Tefal UltraBlend+, rezolutia unui inceput de an echilibrat
10.000 de case pe taraba 10.000 de case pe taraba
MISCAREA DE PROTECTIA CONSUMATORILOR TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA! MISCAREA DE PROTECTIA CONSUMATORILOR TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA!
Creditul in lei pentru case se lupta pentru o cota de piata mai mare Creditul in lei pentru case se lupta pentru o cota de piata mai mare
Rechinii imobiliari se muta in Est Rechinii imobiliari se muta in Est

Vezi mai multe articole