Miracolul Romei este perfectiune

Miracolul Romei este perfectiune

13 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi am scris pana acum mai multe articole despre Roma, nu ne putem opri sa nu ne minunam inca o data cu privire la acest oras. Este foarte greu sa alegi cuvintele potrivite atunci cand vorbesti despre un oras care ascunde intre zidurile sale istoria unei intregi luni. V-am promis un articol special despre cele mai cunoscute simboluri ale capitalei Italiei, si iata ca ne tinem de cuvant.
Vaticanul reprezinta cetatea de scaun a Bisericii Catolice si a fost si este resedinta tuturor papilor ce au fost la conducere acesteia. In acest loc a fost martirizat si ingropat Sf. Petru iar in ziua de azi Bazilica Sf. Petru atrage pelerini crestini din lumea intreaga. Obiective turistice in zona sunt: biserica Sf. Petru, Castelul Sant´Angelo si Muzeele Vaticane.
Pentru a vizita Muzeul Vatican si Capela Sixtina este nevoie de minimum doua zile. Cel mai mic oras din lume, care se intinde pe nici 50 de hectare, va intampina cu Piata San Pietro, si ai sai gardieni de nadejde: mii de porumbei. In Basilica, cea mai mare si bogata biserica crestina, incepi sa te simti mic. Aici se afla statuia Sfantului Petru, giganticul Baldagin al lui Bernini, construit in stil baroc, ale caror coloane au fost "imprumutate" de la Panthenon, iar spre intrare, intr-o cutie de sticla, statuia "La Pieta", a lui Michelangelo. Totul este strajuit de "porumbelul Sfantului Duh", din fereastra cu vitralii pictata tot de Bernini. Nu trebuie sa uitati de Dom, proiectat tot de catre Michelangelo, care are cu doar un metru mai putin diametru decat cel al Pantheonului, si in varful cauia puteti ajunge cu liftul, dupa care trebuie sa urcati pana la iluminator 330 de trepte. Capela Sixtina, ridicata la sfarsitul secolului 15, adaposteste in cei  40,5 metri lungime si 21 inaltime, opera de arta unice. Memorabile sunt scenele biblice pictate pe pereti precum "Ultima judecata" si "Geneza", Pacatul originar" ale lui Michelangelo si "Legenda lui Moise" sau "Pedepsirea rasculatilor" de Boticelli. Dincolo de frumusetea lor, frescele Capelei Sixtine, care se deruleaza ca pildele biblice, au fost gandite si realizate pentru a intari puterea bisericii, fiind comandate de Papa Sixtus al IV-lea.
            Colosseum este astazi cel mai mare amfiteatru antic al lumii. La inceput cladirea avea numele de Amphiteatrum Flavium, numele fiind al regelui sub dominatia caruia s-a inceput constructia, care a fost inaugurata apoi de catre fiul acestuia pe nume Titus. Festivitatile de inaugurare au tinut o suta de zile.
Arena centrala (86×54 m) este inconjurata de 80 de randuri de gradene de marmura si granit, in care pot lua loc circa 80.000 de spectatori. Zidul exterior si culoarele principale sunt din blocuri de piatra, legate intre ele cu carlige de fier. Interiorul este realizat o parte din piatra si o parte din beton, totul fiind acoperit cu caramizi. Cele optzeci de arcade care se afla imprejurul amfiteatrului sunt intrarile pentru public, insa doua dintre ele, situate la extremitatile axei mici, erau in vremea aceea interzise cetatenilor de rand, acestea conducand la doua sectoare speciale: unul in care stateau imparatul si oamenii sai si celalalt in care aveau acces ambasadorii si oaspetii de nivel inalt.
            Pantheonul, cel mai bine conservat dintre toate templele antice,  a fost construit in jurul anului 120,  pe vremea lui Hadrian. Initial, un templu pagan, Pantheonul a fost transformat, ulterior, in biserica crestina. Templul, care imbina doua stiluri arhitecturale, specifice templelor si bailor termale, impresioneaza prin peretii grosi de peste 6 metri, usile masive din bronz si decoratiunile din marmura. Si nu in ultimul rand, prin imensul "ochi" (oculus, de peste opt metri diametru) care strapunge domul zidit - cel mai mare din Europa, cocotat undeva pe la 43 de metri.
Forumul roman, centrul vechi al Romei, reuneste o serie de vestigii care dateaza din mai multe perioade istorice, incepand cu secolul VI i.e.n si pana la perioada bizantina - careia ii apartine ultima cladire construita aici ( 607 e.n.) - Columna lui Phocas. Sunt impresionante cladirea Senatului (din secolul III), care pastreaza inca pardoseala originala si chiar si fotoliile senatorilor, ca si ceea ce a mai ramas din Templul zeitei Vesta si casa preoteselor sale, vestalele. Biserica lui Maxentius si Constantin, ca si arcul lui Septimius Severus (care amintesc de victoriile din Orientul Mijlociu) dezvaluie si ele
Capela Sixtina
puterea Imperiului Roman. In Forumul roman se distinge insa templul lui Antonius si Faustinei, mausoleu transformat in biserica, strajuit in laterala de grifoni. Iar Arcul lui Titus rememoreaza si acum istoria rascoalei iudeilor de la Ierusalim, stinsa in sange de catre legionarii romani.
Cu proportiile sale absolut perfecte, Pantheon-ul era considerat in antichitate drept "Miracolul Romei". Ridicat de Adriano, in urma cu 1 900 de ani, domul Panthenonului a ramas pana in secolul 15 cea mai mare constructie de acest tip din lume, avand un diametru de 43,5 metri - echivalentul distantei dintre sandalele si torta Statuii Libertatii. Constructia este o emisfera perfecta, avand inaltimea si diametrul egale intre ele si este facuta din beton, material inventat tot de romani. Folosind piatra ponce amestecata in beton, constructorii Romei au creat un material incredibil de usor si de rezistent. Acesta a fost modelat intr-o matrita care se ingusta, ajungand de la o grosime de 6,7 metri la baza domului la numai 0,6 metri in varful acestuia.
            Speram ca am reusit sa va convingem sa vizitati Roma, sa vedeti acest oras in care viata si oamenii isi vad de drumul lor, evoluand catre noi si noi tehnologii ale viitorului, dar in care decorul ramane aproape acelasi de mii si mii de ani. Un singur sfat avem pentru dumneavoastra: rezervati-va cat mai mult timp cu putinta pentru un concediu in Roma si lasati-va patrunsi de spiritual locului.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Prima fortareata din gheata din Europa de Est Prima fortareata din gheata din Europa de Est
Vacanta la Monte Carlo Vacanta la Monte Carlo
Turism Virtual | Calatorii din confortul casei noastre Turism Virtual | Calatorii din confortul casei noastre
Opera si arhitectura: Viena Opera si arhitectura: Viena
De BF e cel mai bine sa-ti cumperi accesorii pentru vacanta De BF e cel mai bine sa-ti cumperi accesorii pentru vacanta
Manastirea Dealu, mai mult decat un simplu schit Manastirea Dealu, mai mult decat un simplu schit

Vezi mai multe articole