on

Misiunea Cartierului Tau - #ViataLaBloc

02 iulie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Locuitul la bloc are atat avantaje, cat si dezavantaje. #ViataLaBloc e condimentata de povesti frumoase, dar si de povesti si intamplari mai putin placute generate de lipsa unui comportament civilizat, si nu numai.

Asa ca, sambata, 29 iunie, ne-am dat intalnire cu prietenii nostri din online la Cartier Hub. Am discutat despre problemele comune ale asociatiilor de proprietari, dar si a proprietarilor si am aflat ca sunt foarte multe zone generatoare de probleme.

Ca un om care a stat 36 de ani in bloc si pe urma s-a mutat la casa pot spune ca imi lipseste comunitatea de la bloc si faptul ca nu pot sa le ofer copiilor mei adevarata fata a blocului – cu toate jocurile, dar si interactiunile zilnice. De asemenea, pe partea opusa, potentialul de conflict care exista in cadrul unui bloc, este mult mai mare decat la casa. Modul de viata a locuitorilor este diferit si de aici si generatorul de conflict, ne spune Calin Diaconu, sef de proiect Misiunea Casa

Sunetul bormasinii vecinului la 6 dimineata, cojile de seminte din fata blocului, muzica data tare in timpul programului de liniste, vecinul care are tot timpul ceva de renovat si praful care ajunge pana la usa de la intrare, sunt doar cateva din problemele care ne-au fost semnalate.

Cum se vad problemele blocului din perspectiva forumistilor nostri?

Problemele blocurilor sau problemele casei sunt in general aceleasi, doar ca la bloc numarul celor implicati in proiectul in sine este mult mai mare. Nu vom vorbim acum despre problemele individuale care ar putea fi rezolvate chiar cu ajutorul administratiei, vom vorbi doar de cele care afecteaza intreaga cladire.

Cele mai semnalate probleme comune au fost legate de reabilitarea subsolurilor, probleme ridicate in principal de locuitorii de la parter, care sunt primii afectati. Iar apoi problemele terasei, care afecteaza locuitorii ultimului etaj. O problema de care ar trebui sa se ocupe toti locuitorii blocului este reabilitarea fatadei, dar de multe ori acest lucru nu se intampla.

Exista probleme pe partea de instalatii, care sunt vechi si nu mai fac fata, ajungem la probleme legate de mucegai, igrasie si condens, care sunt provocate in principal de o izolatie slaba, tamplarie etc. Partea de zgomot este iar o problema des mentionata, ne spune Viorel Stanculescu, Community Manager.

Cum poti sa descoperi daca cineva a darmat peretii care nu trebuiau darmati? Exista cineva la mine in bloc care a scos foarte multi saci de moloz si nu stiu exact de unde.

Fara accesul in locuinta nu poti decat sa presupui, vei observa ca lucrarile dureaza mult, face foarte mult zgomot si praf. De asemenea, natura molozului este un indiciu foarte bun. Una este sa demontezi faianta si gresia, si alta e sa darami un perete de rezistenta. Una e sa vezi bucati de faianta, gresie si mortar, si alta e sa gasesti bucati de fier, otel beton, blocuri de beton. E usor sa spargi o gresie, dar betonul nu il spargi la fel de usor, ne povesteste Viorel Stanculescu.

Administratorii de bloc sunt preocupati de anveloparea blocului, dar si de lucrurile pe care trebuie sa le aiba in vedere atunci cand se incep lucrarile. Mai mult decat atat au fost interesati sa afle cum pot superviza si cum pot sti ca lucrarea a fost realizata corespunzator.

Avem vecini care au probleme cu infiltratiile. Cand se face anveloparea blocului se va face se reabilitarea terasei?

In mod normal asa ar trebui, anveloparea ar trebui sa cuprinda si reabilitarea terasei si a subsolului. Altfel nu cred ca este o anvelopare completa. Si acesta este un factor de urmarit. - Viorel Stanculescu

Panourile solare termice se pot instala la bloc?

Din pacate, blocurile nu pot beneficia de fondurile oferite de Administratia Fondului pentru Mediu. Primul factor care a dus la aceasta decizie, este rezistenta acoperisurilor. Nu o singura data mi s-a intamplat sa intru cu piciorul in casa omului, prin acoperis - unde sub stratul de smoala si izolatie erau ziare si ceva bucati de BCA sparte. Deci avem o reala problema la acoperisuri si la modul in care ele au fost concepute pe vremea lui Ceausescu.

Si cand vine vorba de blocuri as incepe cu o expertiza seismica, care sa cuprinda atat blocurile noi, cat si cele vechi. Pentru ca degeaba investesc foarte mult intr-un bloc, daca in urma rezultatelor reiese ca trebuie sa il evacuez. Expertiza aceasta nu s-a facut pana acum. Iar daca mergem prin subsoluri, si am mers si pe acolo destul de mult, vom observa ca peretii au fisuri de pana la 1-2 cm, care au fost astupate cu diferite materiale de constructii, ne povesteste Octavian Alexandru Berceanu - Consilier General al Municipiului Bucuresti.

Cum putem folosi energia solara? Caci pana la urma si blocurile capteaza energia solara.

Asa este, si blocurile capteaza energia solara, chiar foarte multa, problema este montarea. Daca cumva la nivelul blocului se doreste debransarea de la sistemul centralizat de termoficare atunci se poate gandi o solutie mixta, compusa din energie electrica pentru incalzire si cu panouri solare pentru apa calda menajera. Aceasta solutie este mult mai rentabila atat din punct de vedere financiar, cat si din punctul de vedere al eficientei, ne spune - Catalin Gaina - Area Sales Manager Hoval Romania

Din punct de vedere al instalatiilor electrice, la ce trebuie sa fim atenti atunci cand achizitionam un apartament nou sau vechi?

Exista probleme chiar si la apartamentele noi, probleme intampinate chiar de prieteni de ai mei. Care au descoperit ca aveau in panou 10 circuite si doar doua erau folosite, si acelea legate pe graba.

Daca vrei sa verifici instalatia electrica si nu vrei sa apelezi o alta firma care sa o efectueze, trebuie sa urmaresti daca circuitele de lumini sunt circuite de lumini si nu ai si prize trase, cum se mai intampla.

Sa verifici daca circuitele pentru prize sunt doar pentru prize si sunt impartite corect in panou. Acest lucru se poate verifica foarte simplu cu o lampa de control, inchizi din circuite si vezi pe rand fiecare ce alimenteaza. Daca legaturile sunt realizate necorespunzator in doza, nu prea ai cum sa verifici, decat daca le desfaci si vezi cum s-a lucrat. Dar este mai dificil sa faci asta, daca nu ai niciun fel de experienta.

Trebuie sa verificam si unde este pozitionata priza, ca daca nu este pozitionata corect si curge apa pe sub tamplarie si ajunge in ea nu e tocmai ok.

La constructiile mai vechi sunt mari probleme cu conductoarele de aluminiu, folosite pentru economie. Acestea sunt foarte greu de schimbat si uneori duc la declansarea unor probleme mult mai grave, iar aici recomand sa se schimbe complet instalatia.

Poti sa ai o instalatie electrica doar cu sigurante automate, pe circuitele necesare, sau poti sa complici putin si sa pui un tablou mai mare, sa pui si niste protectii diferentiale pe anumite circuite sau protectii diferentiale generale. Dar acestea trebuie discutate clar de la inceput cu echipa care se ocupa de realizarea instalatiei electrice, pentru ca ele costa, dar si calitatea lucrarii este alta, ne comunica Sorin Popa, inginer specialist in domeniul electric.

Cum arata o scara de bloc perfecta din punct de vedere al instalatiilor electrice?

Discutia se poate imparti in doua:

- putem vorbi de fiecare apartament in parte, unde fiecare poate investi mai mult sau mai putin si sa isi automatizeze anumite lucruri. Sa foloseasca protectii simple sau mai complexe, si automat sa aiba beneficii de pe urma lor.

- Scara blocului: pentru economia de energie electrica se pot folosi niste sisteme cu o intensitate mai mica, o lumina de veghe, care sa isi creasca intensitatea atunci cand simte prezenta unei persoane. Dar se poate opta si pentru o solutie led, care sa stea aprinsa tot timpul, aceasta consuma mai putin decat o solutie incandescenta si are si o durata de viata mai mare, ne spune Sorin Popa.

Problemele semnalate au fost mult mai multe, de aceea nu rata urmatorul nostru eveniment. Revenim in curand cu detalii.

Misiunea Cartierului Tau este un eveniment realizat de MisiuneaCasa.ro cu sprijinul Cartier Hub.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Diaconu Valentina

05 iulie, 10:10

Foarte adevarate problemele de la bloc, care necesita rezolvari rapide. Idei bune in privinta instalatiilor electrice.

Va sugerez o implicare si in problema reciclarii, a ridicarii selective (in zile diferite) a deseurilor (sticla, hartie, plastice) si separat a gunoiului menajer. Tot la bloc este mai mult de munca pt a se face aceste lucruri.

Alte articole

3 aspecte de avut in vedere cand iti construiesti o casa 3 aspecte de avut in vedere cand iti construiesti o casa
Realizarea armaturilor partea 3 – Armarea unui perete cu plasa sudata Realizarea armaturilor partea 3 – Armarea unui perete cu plasa sudata
Stabilirea si trasarea nivelului in constructii Stabilirea si trasarea nivelului in constructii
Pompe si hidrofoare - Cum le alegem? Pompe si hidrofoare - Cum le alegem?
Probleme des intalnite la hidrofor #2: Pompa merge, dar nu scoate apa Probleme des intalnite la hidrofor #2: Pompa merge, dar nu scoate apa
Uscarea constructiilor noi Uscarea constructiilor noi

Vezi mai multe articole