Nu putem sa vorbim despre mobilier exotic fara sa ne referim si la cel mai cunoscut material importat de peste ocean: bambusul. Alegerea acestui tip de lemn pentru fabricarea mobilierului a fost la inceput o chestiune care tinea strict de economie, fiind un arbore care creste foarte rapid. Apoi a devenit o moda. De la mici cosuri decorative si scaune s-a ajuns la intregi garnituri de mobila fabricate din bambus. Solid si modern, mobilierul din bambus poate rezista zeci de ani fara a se degrada.
Bambusul este planta care creste cel mai rapid de pe planeta, la fiecare 24 de ore inaltandu-se cu cate 121 cm. Bambusul, intalnit in peste 1.000 de specii, poate fi gasit in
Asia de Est, Australia de Nord, India, Himalaya, Argentina si Chile. Din aceste zone s-au importat si plantat bambusi si in restul lumii, inclusiv in Europa, Africa de Nord, Canada, Australia si chiar Antarctica. Se poate deja spune ca bambusul a devenit un arbore continental.
In plus, tulpina si florile lui sunt folosite in foarte multe domenii: constructii; mobilier; gastronomie (pentru condimente); medicina (pentru mai multe tipuri de medicamente si pentru tratarea Infectiilor); si… nu in ultimul rand, sunt principala sursa de hrana pentru unele dintre cele mai hazlii animale de pe planeta: ursii panda. Bambusul este intr-adevar un material ecologic: creste de la sine, nu are nevoie de conditii speciale, de pesticide sau alte tipuri de stimulenti chimici. In zonele lui “native”, mobilierul din bambus este fabricat de mii de ani.
Bambusul se foloseste ca orice alt material. Se taie fasii, care se lamineaza si se lipesc intre ele pentru a forma placi sau se impletesc. Mobilierul din bambus este mult mai rezitent decat cel fabbricat din alte tipuri de material. O dovada o reprezinta faptul ca se foloseste pentru suport de tocat in bucatarii, pentru ca ramane frumos indiferent de cate ori este taiat de lama cutitului.
Este rezistent si la schimbarile atmosferice, de umiditate sau temperatura, putand fi astfel folosit fara probleme si In exterior. Este atat de rezistent, incat fibrele de bambus se combina cu alte tipuri de esente lemnoase pentru a le intari pe cele din urma. Daca este si laminat, garantia acordata de producator poate ajunge la zeci de ani.
Daca va faceti probleme ca mobilierul din bambus nu se va potrivi cu designul locuintei dumneavoastra, trebuie sa stiti ca pe piata exista mii de modele de astfel de obiecte, in stiluri si culori foarte variate. Trebuie sa aveti totusi grija de unde le achizitionati, pentru ca exista si materiale care doar seamana cu bambusul, si care sunt vandute la pretul acestuia, si de fapt sunt produse compozite. Puteti testa cu o simpla picatura de apa daca mobilierul este intr-adevar bambus. Este adevarat ca bambusul rezista la umezeala, dar intr-o prima faza, o sa apara o micuta pata, care se va absorbi destul de rapid.
Odata pusa in casa, sau in gradina, mobila din bambus este usor de intretinut. Se sterge de praf ca orice alt mobilier, cu un prosop moale, care nu lasa scame, iar o data la cateva luni se spala cu apa si detergent ecologic. Si daca vrei sa aveti o gradina cu adevarat speciala puteti sa plantati un gard verde din bambus. Puteti fi siguri ca ii veti impresiona pe toti trecatorii, pe vizitatori cu atat mai mult, mai ales daca se vor relaxa intr-un sezlong din bambus avand alaturi o tava din bambus cu prepare condimentate cu esente tari obtinute din ... bambus.
Comentarii
Nu exista comentarii.