Mobilierul cu aspect patinat

Mobilierul cu aspect patinat

23 ianuarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Aspectul patinat al mobilierului este o tendinta indiscutabila a momentului, parca dorindu-se echilibrarea excesului de minimalism. Iar tendinta nu e de azi, de ieri - sunt ani buni de cand au aparut primele piese de mobilier cu finisaj antichizat, mai intai prin casele excentricilor cu bani si la targurile de profil. Ca sa nu existe indoieli: ne referim la piese noi cu aspect patinat, nu la reconditionari.
 
Experienta primei intalniri cu acest tip de abordare a designului de mobilier poate fi de neuitat; multi l-au considerat butaforie de showroom, neluandu-l in seama ca pe ceva care o sa dureze ca stil in sine. Partea interesanta este ca procedeul de antichizare nu se aplica unui stil anume, in sensul traditional. Patina acopera atat o garnitura rococo, la fel ca si una biedermeier. Bineinteles, sunt preferate toate genurile rustice, susceptibile a dobandi patina timpului, si sunt evitate curentele noi. Felul in care este abordat finisajul face de regula ca aspectul neregulat (in detaliu) sa aiba ca rezultat de ansamblu o anumita uniformitate.
 
Deseori, se urmareste cu tot dinadinsul artificiul cromatic, combinatia de culori lipsite de veridicitate, dar cu efect estetic deosebit. Sa fie o problema a anumitor designeri in legatura cu piesele autentice? Greu de crezut. Totusi, nicio piesa reusita nu a obtinut acest efect prin incercarea de a copia intocmai originalul, ci s-a mizat pe creativitate, pe obtinerea unui alt fel de mobilier. Este simplu de inteles acest lucru atunci cand sunt studiate preturile. Indiscutabil, vorbim de lemn natur, sau cel putin despre un furnir de cea mai buna calitate (sunt preferate estente de stejar, plop sau frasin, in functie de natura straturior de finisaj depuse). Preturile „cu patina” sunt mai mari decat cele „fara”. Nu indraznim sa facem o comparatie cu panourile compozite gen Pt sau MDF.
 
Desi pare greu de crezut, aspectul antichizat al mobilierului poate fi obtinut si de catre un do-it-yourself-er, de preferat unul pasionat si rabdator, pentru ca metoda este destul de complexa. Ideea de baza este aplicarea unui material de colorare ceva mai inchis cromatic decat stratul de baza, grundul. Excesul de patina se indeparteaza prin slefuire dupa uscare sau prin stergere in stadiul inca umed, cand sunt folosite produse uleioase. Secretul consta si intr-un pistol de aplicare special, care permite o imprastiere fina a materialului. In lipsa pistolului, patina se obtine folosind carpa. Mai exista un alt principiu important: stratul de patina si stratul de baza sa aiba tipuri diferite de solventi. Tipurile de patine si de slefuiri au ca rezultate modele diferite de antichizare (arte povera, cu crapaturi etc). Un strat de lac protejeaza lucrarea si ii confera stralucire.
 
Daca sunteti dispusi sa experimentati aceasta forma superioara de bricolaj, puteti apela la un furnizor de vopsele si grunduri speciale. Toate informatiile referitoare la aplicare sunt cuprinse in prospecte. In afara de ceea ce va apartine, poate: rabdare si pasiune.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Este necesar un curs de Project Management pentru constructii in regie proprie? Este necesar un curs de Project Management pentru constructii in regie proprie?
Mic ghid despre restaurarea mobilierului Mic ghid despre restaurarea mobilierului
Decorarea peretilor Decorarea peretilor
Micile proiecte pentru casa ta debuteaza in forta Micile proiecte pentru casa ta debuteaza in forta
Cum construim un bar in bucatarie Cum construim un bar in bucatarie
Buchete de mireasa – Care sunt cele mai fermecatoare flori? Buchete de mireasa – Care sunt cele mai fermecatoare flori?

Vezi mai multe articole