Daca te intrebi ce inseamna curentul eco in domeniul mobilierului, iata cateva raspunsuri in cele ce urmeaza.
Dupa cum stii, revolutia industriala s-a bazat pe productia de masa si pe consum. Modelul de crestere era pe bazat de sporirea cantitatii, iar una dintre modalitatile cele mai la indemana pentru marirea vanzarilor era promovarea ideii de inlocuire. Astfel, bunuri cumparate de doar cativa ani erau inlocuite cu altele, mai noi si, daca e sa ne
luam dupa reclame, cu mult mai bune. In mod evident, accentul nu era pus pe calitatea produsului, avand in vedere ca durata preconizata de viata era atat de scurta. Acelasi lucru se intampla in toate domeniile, deci si in productia de mobilier.
Daca vrei sa incepi de undeva, incepe de la acest aspect. Alege-ti o mobila cu gandul ca o vei pastra o perioada foarte lunga de timp. Mobila unei case nu e acelasi lucru cu hainele care nu mai sunt la moda dupa un sezon. Alege-ti piese de mobilier care sa fie frumoase si durabile si care sa imbatraneasca frumos, astfel incat sa isi pastreze valoarea si dupa cateva zeci de ani. E suficient sa te uiti la mobilierul din vechile case boieresti ca sa iti dai seama ca data fabricatiei nu e un criteriu in aprecierea valorii.
Eco mai inseamna, pe langa eliminarea risipei, si respectul fata de mediul inconjurator. Lemnul din care se face mobila inseamna copaci taiati, iar acest lucru trebuie sa ne priveasca pe toti. Pentru a proteja padurile, alege mobila facuta din lemn reciclat sau din materiale care inlocuiesc lemnul. Te poti gandi si la cantitatea de lemn, lana sau bumbac incluse intr-o piesa de mobilier, si poti aprecia daca tot consumul de material este intr-adevar necesar. Informeaza-te si in privinta producatorului si a locurilor din care isi procura materiile prime. Unii producatori exploateaza cu responsabilitate padurile si au grija sa replanteze copaci noi in locul celor taiati. Altii au grija sa nu foloseasca materii prime al caror transport pe distante foarte lungi inseamna consum inutil de energie. In loc sa cumparam un scan al carui lemn e adus din Asia si a carui tapiserie e facuta cu bumbac adus din America, e preferabil sa cautam acele produse care sunt construite pe baza materiilor prime locale.
Un alt aspect eco e cel al substantelor chimice folosite la construirea mobilei sau in procesul de prelucrare. Evita vopselurile care contin plumb, substantele chimice folosite la lipire care degaja vapori toxici in atmosfera sau polueaza apele, precum si pe cele care ataca stratul de ozon. La asamblarea mobilei, de obicei, sunt folositi adezivi sau clei, dar acum poti alege produse care se asambleaza cu ajutorul suruburilor sau al locasurilor special facute pentru imbinarea pieselor. Nu neglija nici ambalajele in care iti sunt oferite produsele. Acestea trebuie sa fie din materiale reciclabile si reduse pe cat posibil, pentru a evita risipa.
Un ultim punct, dar deloc lipsit de importanta, e cel al responsabilitatii producatorului fata de mediu. Intereseaza-te daca fabricile acestuia respecta normele de mediu, daca functioneaza in conditii de eficientizare a consumului de energie, daca folosesc sursele alternative de energie sau daca se implica in comunitatile in mijlocul carora isi desfasoara activitatea. E important sa stii daca cel de la care cumperi mobila isi trateaza angajatii cu onestitate, ii plateste cu salarii decente si nu exploateaza minorii prin munca la negru.
Comentarii
Nu exista comentarii.