Mocheta, „o ruda mai saraca“?
Mocheta, privita uneori ca „ruda mai saraca“ a covorului, poate fi utilizata pentru acoperirea pardoselilor din locuinte, birouri sau hoteluri. Unul dintre atuurile acesteia este greutatea redusa (5 kg/mp, grosime de 7 mm). Materialele din care este confectionata ii confera calitati termoizolante si fonoabsorbante. Suportul (partea de jos care intra in contact cu sapa) ii asigura rezistenta la uzura si calitati de izolator termic. Acesta poate fi confectionat din pasla, iuta, rasini, materiale bitumate, tesaturi din fibre sintetice, PVC sau cauciuc. In masa lui sunt prevazute retele de fibre care ii confera rezistenta la spalare. Partea exterioara, pe care o „calcam in picioare“, este realizata cu fire din polipropilena, poliamida sau lana. Pe un metru patrat sunt intre 100.000 si 300.000 de fire!!!
Lana, ca materie prima pentru mocheta, este inca cea mai „nobila“ varianta, fiind antistatica si rezistenta la strivire. Ea este devansata deseori de produsele sintetice, mai ales daca tinem cont de pret si de mentinerea in timp a culorii sale initiale. Mai sunt utilizate si combinatii de lana, poliamida si polipropilena, in diferite proportii. O alternativa economica des folosita este cea cu 30% poliester si 70% poliamida. Combinatiile de acest tip ofera mochetei o comportare buna in ceea ce priveste conservarea aspectului si culorii initiale, usurinta ingrijirii si posibilitatea de a elimina petele aparute in timp.
Nu in ultimul rand, trebuie sa tineti cont de rezistenta mochetei la temperaturi ridicate. Cele mai bune ajung la clasa C de ignifugare, adica pur si simplu nu ard; se deterioreaza, dar nu intretin arderea. Din perspectiva rezistentei la uzura exista mocheta pentru trafic intens (mai mult de 1.000 de treceri pe zi) si mocheta pentru trafic mediu. Bineinteles ca in casele majoritatii dintre noi nu se circula foarte mult, dar o buna comportare in acest sens inseamna o rezistenta mai mare in timp.
O alta caracteristica importanta este proprietatea antistatica, adica de a nu se electriza. Cu cat se electrizeaza mai usor, cu atat atrage mai mult praf si mizerie. Exista si mochete tratate impotriva umiditatii crescute si a insectelor. Unele produse, mai ales cele din lana, trebuie cusute pe margini (surfilate) pentru a nu se destrama. Surfilarea este importanta in special in zonele de imbinare, fiind preferabila una care nu are nevoie de acest procedeu.
Izolarea fonica este un alt aspect important. O mocheta bine realizata ne scuteste de zgomotele produse de pasi cu pana la 30 de decibeli. Mentionam ca varietati mocheta sub forma de rulouri si cea cu aspectul unor dale (structurata) compusa din bucati de dimensiuni mai mici. Dalele sunt mai simplu de montat pentru ca micile erori de executie pot fi corectate mai usor. Furnizorii sunt datori sa va ofere informatii despre toate aceste aspecte, pentru ca dumneavoastra sa fiti siguri ca achizitionati exact ceea ce doriti si aveti nevoie.
Linoleum, deci PVC
Linoleumul s-a bucurat de glorie in perioada interbelica, dupa care a fost
devansat de mocheta. Atunci era fabricat din produse pe care acum le consideram „ecologice“: tesatura din iuta, rasini, ulei din in, pluta si faina din lemn.
In zilele noastre, materialul ca atare este folosit tot mai rar, astfel incat ceea ce cumparam noi cu numele de linoleum este, de fapt, PVC. Acoperirea pardoselilor cu ... linoleum este o alternativa la utilizarea gresiei, avand avantajul ca ofera o termoizolare mai buna.
Asa cum am mentionat, este realizat din policlorura de vinil, colorat la suprafata sau in toata masa si poate fi procurat atat sub forma de role cu latimea de aproximativ doi metri, cat si sub forma de dale patrate de diferite dimensiuni.
Cea de-a doua varianta e mai potrivita unei montari de amator, care nu are experienta si rigurozitatea unui specialist. Greutatea pe metru patrat difera in functie de grosime. De exemplu, un metru patrat de linoleum de 1,5 mm grosime cantareste circa 2,5 kg, iar unul de 2 mm - circa 3 kg.
Un aspect demn de urmarit este stabilitatea dimensionala. Din diferite cauze, fie ca avem o crestere de temperatura, fie ca folia de linolem este supusa unei intinderi, aceasta nu trebuie sa se alungeasca cu mai mult de 0,4% din dimensiunea sa. Procentul de intindere maxim admis pentru dale este de maximum 2,5%. In general, are o buna comportare la uzura si murdarie, sau la actiunea agentilor chimici si biologici, fiind usor de intretinut prin spalare.
Totusi, pentru a-i prelungi durata de exploatare si a reduce costurile de intretinere, linoleumul este supus unor tratamente speciale. Mentionam in acest sens ceruirea si metalizarea, realizate prin acoperirea cu o pelicula de protectie, procedeu care poate fi executat cam o data pe an. Imbunatatirile aduse constau in rezistenta superioara la trafic, la actiunea agentilor chimici (de exemplu a detergentilor puternic alcalini) si la patare prin patrunderea mizeriei in porii materialului.
Pentru spatii ca bucataria, unde exista riscul aparitiei bacteriilor, ciupercilor si a altor musafiri nepoftiti, avem posibilitatea aplicarii unui linoleum tratat special (antifungicid sau bacteriologic). Acesta este un bun izolator termic, electric si fonic. Exista chiar tipuri speciale de PVC fonoabsorbant cu grosimea de pana la 4 mm si greutatea de 3,5 kg/mp.
Comentarii
Nu exista comentarii.