Pentru prima oara in istoria pietei imobiliare romanesti, chiria este mai mare decat rata la banca. Dintr-un calcul realizat de capital.ro pe baza informatiilor furnizate de portalul AnunturiParticulari.ro, rezulta ca rata in cazul achizitiei unei garsoniere vechi prin programul „Prima Casa“, in Bucuresti, este de 215 euro/luna, in timp ce chiria medie pentru acelasi tip de imobil este de 266 euro/luna. In cazul unui apartament vechi cu doua camere din Bucuresti, rata lunara, la achizitia prin „Prima Casa“, este de 340 euro, in comparatie cu 364 euro, cat este chiria medie lunara.
Exista doua explicatii ale acestui fenomen. Daca se compara tranzactiile realizate prin „Prima Casa“ la nivelul Bucurestiului, adica in jur de 5.500 pe an, cu numarul de tranzactii de inchiriere care se ridica la circa 8-10% din portofoliul de 800.000 de locuinte existente, adica 70-80.000 pe an, rezulta ca numarul achizitiilor prin „Prima Casa“ reprezinta circa 8% din totalul tranzactiilor de inchiriere.
„In aceste conditii, cei care au locuinte inchiriate se gandesc ca piata nu are cum sa fie influentata de programul «Prima Casa», deci mentin nivelul chiriei. Pe de alta parte, sunt cei care au achizitionat in perioada de virf a pietei, iar acum inchiriaza proprietatea si trebuie sa mentina chiria la un anumit nivel, pentru a-si amortiza investitia. Este pentru prima oara cand rata este mai mica decat chiria, pentru ca e si prima criza prin care trecem. Dupa 1990 a mai fost un singur val, in 1997-1998, dar atunci preturile au stagnat. Nu a fost niciodata o scadere“, a declarat pentru capital.ro Dan Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului imobiliar Impact.
Urmeaza renegocierile de chirii
Curba de scadere a chiriilor vine dupa cea a preturilor, asta pentru ca avem o piata a proprietarilor care inca fac regulile si lasa greu din chirie, considera Ioan Bejan, consultant al Institute for Real Estate, Construction and Housing Viena.
Potrivit acestuia, mai este loc de scadere in ceea ce priveste chiriile, pentru ca inca nu au inceput renegocierile. „Pana acum au fost doar niste incercari timide de renegociere. Dar, chiar daca rata e mai mica decat chiria, trebuie stiut faptul ca sub 7% din populatia activa a Romaniei se poate califica la un credit, motiv pentru care chiria ramane in continuare singura varianta pentru majoritatea“, a mentionat Bejan.
El considera ca statul nu trebuie sa faca diferenta intre cele doua segmente de piata si ar trebui sa faca investitii si in zona locuintelor destinate inchirierii.
Echilibru intre chirie si rata
Unii jucatori din piata sunt de parere ca raportul dintre cele doua variabile ar trebui sa fie echilibrat, pentru a avea alternative.
„Intr-un fel e bine ca rata sa fie mai mica, pentru ca stimuleaza achizitia. In mod normal rata si chiria ar trebui sa fie aproximativ egale. Oricum din cate stiu eu chiria are tendinte de scadere, deci se va regla acest decalaj. Sunt sceptic insa cu privire la aceste informatii, deoarece apartamentele ce au inceput sa se inchirieze de la jumatatea anului trecut sunt la preturi mult mai bune. In plus, se stie ca pretul cerut de proprietar este de multe ori ajustat cu 10-20% prin negociere. Astfel e posibil ca cele doua variabile sa se fi echilibrat deja“, a explicat Ionut Negoita, unul din proprietarii grupului de firme din domeniul constructiilor Pro Confort.
El considera ca pentru cei care pot dovedi venituri si au planuri pe termen lung in Bucuresti este mai bine sa apeleze la un credit, iar cei care nu pot face dovada veniturilor sau nu vor sa stea mai mult in Bucuresti, apeleaza la chirie.
Sursa: Capital
Comentarii
Nu exista comentarii.