on

Montarea detectoarelor de gaze – Care sunt conditiile din lege

27 iunie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Din anul 2016, in Romania a devenit obligatorie montarea detectoarelor de gaze, indiferent daca in locuinta exista doar un simplu aragaz sau o centrala termica pentru incalzire. Prevederea legala este prevazuta in Ordinul ANRE nr. 179/2015, care a reluat aceasta obligativitate introdusa intr-un ordin mai vechi, din 2009.

Cum prevederile ordinului nu cuprind sanctiuni, montarea sistemului de detectare a scurgerilor de gaze ramane in continuare la latitudinea asociatiilor de proprietari sau proprietarilor. Nu exista un termen-limita pana la care detectoarele trebuie instalate, insa exista o alta modalitate de constrangere reprezentata de momentul verificarilor obligatorii ale instalatiilor interioare de gaze naturale, efectuate de firme specializate autorizate ANRE. Cum termenul de verificare periodica este de 2 ani, este de asteptat ca majoritatea consumatorilor de gaze sa se alinieze acestei reglementari pana cel tarziu în 2018.

Scopul urmarit este functionarea instalatiilor de gaze naturale in conditii de siguranta, detaliate in Ordinul nr. 5/2009 al ANRE (norme tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale) si prevad obligativitatea montarii de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) in aer, in incaperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de constructie speciala (de exemplu geamuri de tip termopan).

Practic, detectoarele de gaze vor actiona robinetul de inchidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare si vor elimina posibilitatea de producerea a accidentelor. In cazul proprietarilor care au montat tamplarie PVC cu geam termopan, montarea detectoarelor este obligatorie. De pe lista obligativitatii sunt exclusi proprietarii care au pastrat tamplaria din lemn, dar numarul acestora este foarte mic.

Detectorul de gaze trebuie racordat la o sursa de energie electrica si instalat in incaperea in care functionează aragazul. In momentul in care se produc scapari de gaze, senzorul va scoate un zgomot puternic si va comanda unui electroventil instalat pe teava oprirea automată a gazului. Proprietarul trebuie apoi sa reporneasca manual electroventilul pentru a relua alimentarea cu gaze, insa numai dupa clarificarea situatiei care a dus la aparitia scaparilor de gaze.

Verificarea periodica realizata la 2 ani se face de catre firme specializate, autorizate ANRE, pe cheltuiala consumatorului, la un pret cuprins intre 50 si 100 de lei. Un detector de gaze costa circa 80 de lei, la care se adauga costul proiectului, in jur de 40 lei/ consumator. Prin achizitionarea unui pachet pentru intregul bloc sau pentru toata scara de bloc, pot fi obtinute costuri mai avantajoase, in urma negocierilor cu firma aleasa.

Un alt amanunt important este existenta proiectului tehnic al instalatiilor interioare de gaze naturale, fara de care firmele care efectueaza reviziile periodice nu pot executa lucrarile. Acest proiect poate fi individual daca proprietarul a instalat in locuinta o centrala termica  sau poate fi aferent intregului bloc/ scarii de bloc, daca sistemul de distributie este in continuare la comun.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Afla cat de simplu e sa organizezi si sa planifici o mutare Afla cat de simplu e sa organizezi si sa planifici o mutare
Programul "Casa Verde Plus" - Conditii de eligibilitate Programul "Casa Verde Plus" - Conditii de eligibilitate
BIFE-SIM 2017 si Misiunea Casa te invita sa descoperi fascinanta lume a mobilei! BIFE-SIM 2017 si Misiunea Casa te invita sa descoperi fascinanta lume a mobilei!
De ce nu isi mai cumpara tinerii case? De ce nu isi mai cumpara tinerii case?
Misiunea Casa Noua, episodul 1: creditul ipotecar Misiunea Casa Noua, episodul 1: creditul ipotecar
Sfaturi in caz de cutremur – Recomandari de la experti seismologi Sfaturi in caz de cutremur – Recomandari de la experti seismologi

Vezi mai multe articole