on

Montarea tipurilor de parchet

28 mai, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In materie de pardoseli, vom descoperi pe piata diverse solutii, multe dintre ele sunt inspirate din variantele clasice, altele insa sunt concepte noi. Cand vine vorba despre cea mai avantajoasa metoda de placare a pardoselii pentru dormitor sau sufragerie, inevitabil parchetul este cap de lista, iar acest lucru se datoreaza in mare parte avantajelor oferite de acesta.

 

 

Parchetul din lemn are capacitatea de a intretine o atmosfera calda iarna, dar si de a pastra racoarea pe timp de vara. Din acest motiv, precum si din altele asemanatoare, parchetul este preferat in multe proiecte de amenajare interioara si probabil va avea prioritate si de acum inainte.

Parchetul este disponibil in prezent intr-o multitudine de variante de pret si de modele. In principiu, exista trei tipuri: din lemn masiv, stratificat si laminat.

 

https://www.deltastudio.ro/

Cand alegem tipul de parchet pe care il vom monta in intreaga locuinta sau doar o anumita incapere, in primul rand trebuie sa tinem cont de arhitectura casei, de stilul mobilei si al decoratiunilor achizitionate deja. Desigur, bugetul alocat pardosirii casei joaca si el un rol extrem de important in alegerea parchetului, mai ales in cazul tinerilor sau familiilor aflate la amenajarea primei lor case.

 

 

Parchetul masiv

Fiind realizat integral din lemn natural, parchetul masiv are abilitatea de a oferi pardoselii un aspect elegant, scump si elitist. Pe piata vom gasi o gama variata de produse. Parchetul masiv este un izolator termic uniform – acesta va mentine podeaua racoroasa vara si calduroasa iarna, are o durata mare de viata (intre 80 si 100 ani), poate fi raschetat si lacuit de mai multe ori, astfel incat ii putem schimba nuanta dupa bunul plac, in functie de zugraveala si mobilierul camerei. Insa, daca nu este bine uscat in momentul in care este montat, in timp va incepe sa se miste si sa scartaie. Iar intretinerea lui este costisitoare.

 

Parchetul stratificat

Parchetul stratificat (triplustratificat) este compus din:

- Strat superior – strat de uzura si contact, din lemn de esenta nobila;

- Strat intermediar – de legatura si rigidizare mecanica, contine lemn de rasinoase;

- Un strat inferior – care face contactul cu infrastructura (ciment, sapa).

 

 

 

Parchetul stratificat are o durata de viata de cel putin 25 de ani. Are avantajul ca nu permite uscarea ulterioara a lemnului si formarea de spatii intre lamele, are stabilitate la dilatare – deformare. Poate fi folosit pentru incalzirea prin pardoseala. Este usor de montat.

 

Parchetul laminat

Parchetul laminat este de apreciat datorita proprietatilor sale. El este disponibil intr-o gama variata de tonuri si texturi. Parchetul laminat este usor de intretinut si usor de montat - acest lucru se datoreaza sistemului click. Acest tip de parchet este compus din stratul de uzura care de obicei este din melamina printata. Stratul suport al parchetului laminat este fabricat, in general, din MDF tratat impotriva umezelii – pentru a nu permite deformarea in plan orizontal si pentru a reduce zgomotul cu pana la 50%.

 

 

Durata de viata a parchetului, dar si aspectul pe care acesta si-l va pastra sau nu in timp, depind foarte mult de etapa premergatoare montarii.

Atunci cand incepem lucrarile de montaj nu trebuie sa ne grabim si nici sa sarim peste etapele destinate pregatirii. Iata cateva “reguli” simple, dar care au un impact foarte mare asupra duratei de viata a unui parchet.

- Instalatiile termice, sanitare si electrice trebuie sa fie deja montate;
- Camera trebuie sa fie tencuita si deja finisata in toate partile sale structurale;
- Ferestrele incaperii trebuie sa fie deja montate, dar nu si usile interioare;
- Umiditatea ambientala nu trebuie sa depaseasca 60%;
- Temperatura in camera nu trebuie sa fie mai mica de 10 grade Celsius;
- Temperatura stratului suport si cea a aerului trebuie sa se incadreze intre 15 si 30 de grade Celsius.
- Este recomandat, dar nu este obligatoriu, ca incaperea sau locuinta sa fie zugravita inainte de montarea parchetului.
- Parchetul trebuie lasat, macar doua zile, sa se aclimatizeze in camera unde urmeaza sa fie montat, deoarece acesta se poate dilata si contracta din - cauza diferentelor termice.

 

Cum se monteaza parchetul?

Pentru montarea corecta a parchetului, suprafata stratului suport trebuie sa fie plana, rigida, curata si complet uscata. In cazul in care planseul are denivelari este necesar un efort suplimentar. Pentru inceput trebuie curatata pardoseala, apoi slefuit stratul suport din beton cu un aparat profesional pe care a fost montat un disc de granulatie 24. Daca denivelarile nu pot fi rezolvate prin slefuire, trebuie turnata sapa.

 

Iata cum se monteaza parchetul triplustratificat:

 

Iata cum se monteaza parchetul laminat:

 

Cum se toarna sapa?

 

Temperatura stratului suport si cea a aerului trebuie sa se incadreze intre 15 si 30 de grade Celsius. Odata indeplinite aceste conditii, se aplica (cu ajutorul trafaletului) o amorsa pe baza de rasina epoxidica. Amorsa va trebui folosita in totalitate in maximum 45 de minute, timp in care se va intari. Pentru obtinerea unei suprafete impermeabile, se vor aplica doua straturi din acest material. Al doilea strat se aplica pe directii perpendiculare fata de primul. Doar asa toti porii din pardoseala vor fi perfect inchisi. Imediat dupa aplicarea produsului, pardoseala poate fi acoperita cu nisip de cuart, cu rolul de a realiza priza intre pardoseala amorsata si sapa autonivelanta. Cantitatea minima de nisip care trebuie dispersata peste amorsa proaspata este de 2kg/mp.

Dupa 24 de ore, nisipul care nu s-a uscat va fi maturat si aspirat. Sapa autonivelanta se toarna in benzi continue si uniforme de 20-30 cm, cu pornire din coltul cel mai indepartat de usa.

Inainte de aplicarea parchetului se aseaza pe suport un strat de separatie. Acesta este disponibil in orice magazin ce comercializeaza parchet si are mai multe roluri, de termoizolatie si fonoizolatie, dar si de a asigura glisarea parchetului la contractii si dilatari.

Parchetul cu sistem click este mai usor de montat. Montarea se va face pe lungime, spre principala sursa de lumina, iar la margini vor fi montate distantiere la o distanta de cativa milimetri. Ulterior, acestea vor fi scoase, iar in locul lor vor fi montate plintele.

 

Alege un colt al incaperii din care sa incepi montarea, placile vor fi amplasate longitudinal, de-a lungul peretelui, iar clemele scurte vor fi prinse impreuna. Placa trebuie pozitionata in unghi drept cu peretele. Pentru a prinde placile impreuna, pozitioneaza placa la 30 grade si impinge in jos pana cand cade in pozitia ei. Daca placile nu se imbina corect sau sistemul click nu poate fi declansat, poti folosi un ciocan pentru a bate laturile placilor respective. Ultima placa din rand trebuie taiata la lungimea necesara. Montarea urmatorului rand poate incepe cu placa ramasa din primul rand, in cazul in care aceasta are o lungime mai mare de 20 cm. Daca ai ajuns la o zona cu tevi, pentru a putea monta placa de parchet, trebuie sa realizezi un decupaj. Gaura realizata trebuie sa fie cu 20 mm mai mari decat diametrul tevilor din acea zona.

 

 

In cazul in care ai achizitionat un parchet fara sistem click, poti monta parchetul prin lipire. Exista doua tehnici de montare prin lipire, si anume:

- Lipirea in plin – folosita in cazul pachetului de tip mozaic format din lamele mici. In acest caz adezivul se va intinde cu o spatula dintata pe toata suprafata pardoselei (din aproape in aproape), iar placile parchetului vor fi aplicate deasupra. Daca iti doresti sa adaugi si un strat care sa reduca zgomotele de impact poti monta un substrat elastic, acesta se va monta tot prin lipire cu cel putin 48 de ore inainte.

- Lipirea in cordon – se vor trasa pe podea cordoane de adeziv la o distanta de 15 cm. De jur imprejur, de-a lungul peretilor se va lasa un spatiu de circa 7-8 cm – te poti ajuta de pene pentru a realiza aceasta spatiere. Pentru montare se va lucra perpendicular pe sensul lamelelor de parchet, acestea trebuie imbinate intre ele si presate.

 

Inainte de a aplica adezivul, iti recomandam sa citesti cu atentie eticheta acestuia si sa respecti recomandarile producatorului.

Articol realizat cu sprijinul DELTASTUDIO.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vopsea gresie Vopsea gresie
Parchet masiv? Afla cum il poti monta, reconditiona si intretine Parchet masiv? Afla cum il poti monta, reconditiona si intretine
Pardoseala din chirpici Pardoseala din chirpici
Webinar | Totul despre sape Webinar | Totul despre sape
Mocheta sau linoleum. Amandoua trebuie montate (II) Mocheta sau linoleum. Amandoua trebuie montate (II)
Placi mai mari, pentru detalii mai fine Placi mai mari, pentru detalii mai fine

Vezi mai multe articole