Montarea parchetului

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Esente, stiluri unice si montarea parchetului  

parquet2.jpg

 

Fiecare casa primeste din personalitatea proprietarului. Plecand de la aceasta afirmatie, alegerea si montarea parchetului in ton cu stilul casei are un cuvant greu de spus. Un living care ofera o imagine desprinsa parca dintr-un film de epoca, desfasurat in interiorul unei locuinte nobiliare nu poate fi complet fara o pardoseala care sa intareasca stilul clasic al mobilierului. In aceste situatii designerii realizeaza o imbinare perfecta intre clasic si modern fara insa a schimba prea mult din ideea de baza a locuintei.  

Placile moderne de parchet (lamelele) pot fi imbinate astfel incat jocul de linii intrerupte si culoare sa ofere o ambianta placuta, dar in acelasi timp sa nu se indeparteze prea mult de stilul de amenajare al casei. Pentru ca rezultatul final sa fie impecabil fiecare lamela poate fi montata cu mare grija. Contrastele create de culoarea naturala a lemnului si o nuanta mai inchisa scot in evidenta o atmosfera de efect.

 

Esenta defineste stilul 

Parchetul reprezinta mai mult decat o pardoseala. In locuinta in care este montat asigura valoare, stil si eleganta. Evolutia pietei in domeniu a dus la conceperea a sute de modele tot mai diverse, iar trecerea de la placile mici la cele de dimensiuni mari dovedeste acest lucru. In prezent, exista posibilitatea de a alege intre trei tipuri de parchet: lemn masiv, stratificat si laminat. 

In ceea ce priveste parchetul din lemn masiv, exista finisat si nefinisat. Pe langa variantele de esente cunoscute (fag, stejar, cires, paltin sau nuc) mai sunt intalnite si altele exotice aduse din Asia, Africa sau America de Sud.

exotic.jpg

Aceste esente exotice au texturi si nuante deosebite. Exista peste 150 de specii exotice care in functie de origine difera culoarea, duritatea, stabilitatea dimensionala, flexibilitatea si elasticitatea. Ele sunt recunoscute pentru rezistenta si stabilitatea de care dau dovada la variatii mari de temperatura.

In general, pentru producerea parchetului este utilizata varianta din lemn masiv, dar nu face exceptie nici cea din lemn stratificat. Exista si pardoseli din lemn exotic pentru exterior (deck-urile), ce pot fi montate in: gradini, parcuri, alei, terase, spatii de joaca, paliere, scari exterioare, jardiniere, punti, pontoane, terase pentru baruri si restaurante. Acestea au o durabilitate crescuta, insa necesita cu trecerea timpului un minimum de intretinere.  

Lamelele au dimensiuni mari, intre 19-25 mm (grosime), 90-145 mm (latime) si 1.000-2.500 mm (lungime), adecvate sa suporte greutati si solicitari insemnate. Cele pe lungime sunt rotunjite pentru a realiza efectul de antialunecare. Metodele de finisare au avansat foarte mult, existand o multime de lacuri si uleiuri pentru pardoseli, fiecare evidentiind diferit lemnul.

 

Montarea ca la carte

Exista mai multe metode de montare si finisare a parchetului masiv. Dupa ce a fost tratat contra friabilitatii sau umezelii, daca este cazul, se efectueaza prinderea in cuie sau holzsuruburi. Cele mai utilizate metode, datorita raportului calitate/pret, sunt lipirea lamelelor de parchet, cu ajutorul unei sape. Suprafata pe care sunt montate trebuie sa fie plana, curata, fara impuritati si adecvata din punct de vedere al umiditatii.

 

compass.jpg

Parchetul poate fi aplicat numai dupa ce a fost terminata constructia casei respective. Datorita faptului ca orice lucrare implica apa sau umezeala provocate de montarea instalatiilor sanitare, trebuie finalizate inainte de instalarea parchetului pentru a evita efectele nedorite. 

 

La instalarea oricarui tip de parchet din lemn, cel care executa lucrarea trebuie sa se asigure ca mediul in care va fi efectuata, conditiile existente si tipul de podea sunt acceptabile. Atunci cand instalarea se face pe sapa, aceasta trebuie fie rigida, stabila si sa aiba un grad de umiditatea foarte scazut. Toate aceste informatii formeaza baza de cunostinte de la care trebuie sa plece oricine doreste sa isi monteze parchet. Pentru informatii detaliate si complexe va sfatuim sa cititi numerele 2 si 3 ale revistei Misiunea Casa.

 

Montarea parchetului

Citeste si articolul: Acordati-i parchetului atentia necesara

Citeste si articolul: Parchetul din lemn stratificat sau laminat

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Normele tehnice de clasificare a placilor ceramice (I) Normele tehnice de clasificare a placilor ceramice (I)
Mocheta sau linoleum. Amandoua trebuie montate (II) Mocheta sau linoleum. Amandoua trebuie montate (II)
Cum sa va alegeti parchetul Cum sa va alegeti parchetul
Arta tesaturilor manuale – Cum curatam si cum reparam un covor lucrat manual Arta tesaturilor manuale – Cum curatam si cum reparam un covor lucrat manual
Dusumeaua este din nou la moda Dusumeaua este din nou la moda
Ce este pardoseala epoxidica Ce este pardoseala epoxidica

Vezi mai multe articole