Mugur Isarescu vrea sa se transforme in «agent imobiliar»

06 iulie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

BNR este ferm hotarata sa intervina pe piata imobiliara pentru a o stabiliza, intrucat preturile speculative practicate in prezent pot afecta grav inflatia. Interventia va fi facuta indiferent de opozitia celor care fac jocurile pe piata.
 
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu are de ales si va interveni pe piata imobiliara pentru a o stabiliza, asa cum fac si bancile altor state. Anuntul a fost facut, ieri, de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. In opinia sa, acesta este „curentul in lume“, in conditiile in care Banca Centrala a Americii si alte banci nationale se amesteca in piata imobiliara. Nu de aceeasi parere sunt analistii din domeniu, care considera ca bancile centrale se ocupa de altceva decat de „speculatii“ imobiliare.
 
Oficialul BNR a subliniat, ieri, ca singurul instrument prin care BNR poate interveni in piata imobiliara este politica de creditare. De aceea, o eventuala interventie este justificata, chiar daca preturile imobiliare nu sunt incluse deocamdata in cosul de consum, in functie de care se calculeaza rata inflatiei. „Romania are o mare ramanere in urma din acest punct de vedere, dar piata imobiliara este instabila si are fluctuatii nefiresti, care ar afecta grav curbele inflatiei si nu este cazul, deocamdata, sa fie inclusa in acest cos“, a subliniat oficialul BNR.
 
El a adaugat ca principalul obiectiv al bancii centrale este stabilitatea preturilor si a inflatiei, iar faptul ca pretul caselor si al terenurilor nu intra in cosul de consum nu restrange dreptul bancii centrale de a incerca sa ajusteze dezechilibrele pietei imobiliare. Nu in ultimul rand, Vasilescu a spus ca „este normal ca BNR sa se amestece indiferent ca operatorii pietei imobiliare vor sau nu“. De aceea, interventiile BNR sunt justificate prin necesitatea combaterii efectelor decalajului intre consum si oferta.
 
Oficialul BNR a mai spus ca, in momentul in care lucrurile se vor aseza pe piata si va exista un pret corect la terenuri si case, atunci acestea vor intra in cosul de consum. Referitor la acest anunt, Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), ne-a declarat ca „bancile nationale se ocupa de cu totul altceva decat de speculatii pe piata imobiliara, respectiv centralizarea datelor statistice referitoare la inflatie si altele“.
 
El este de parere ca BNR ar putea reglementa aceasta piata „la fel de bine cum macelarul ar incerca sa reglementeze calitatea laptelui“. 
 
 Bucurestiul, o capitala europeana prea scumpa
 
Adrian Vasilescu a specificat ca in Bucuresti preturile locuintelor sunt mult mai mari decat in alte capitale europene, fara ca acestea sa fie justificate. Ca urmare, piata va suferi modificari semnificative dupa aderare, cand vor veni in Romania foarte multi constructori care vor ridica locuinte noi si, implicit, vor schimba structura pietei imobiliare. Acest lucru va modifica si conceptia celor care se asteapta ca strainii sa vina in Capitala si sa investeasca sume uriase in imobilele pe care ei vor sa le vanda la suprapret.
 
Oficialul BNR nu stie ce i-ar putea determina pe straini sa ofere un pret dublu pentru locuinte in Bucuresti fata de alte locatii din capitalele europene. In acelasi timp, el s-a intrebat ieri, in cadrul unui seminar organizat de saptamanalul Banii Nostri, cat timp vor mai fi bani sa se cumpere aceste case „vanturate“, pentru ca sunt foarte putine case noi care se construiesc. Lucrurile vor lua, insa, o turnura neasteptata, crede Vasilescu. „Cei care asteapta sa vanda pentru cetatenii din UE s-ar putea sa vada ca, in loc de cumparatori, vor veni pe piata romaneasca constructori care vor da alta perspectiva ofertei lor“, a adaugat Vasilescu.
 
Un miliard de euro pentru case in strainatate
 
Adrian Vasilescu a reamintit ca depunerile romanilor in bancile din strainatate se apropie de un miliard de euro, ceea ce ar putea determina in perioada urmatoare o orientare a cererii interne spre piata imobiliara externa.
Mai mult, potrivit unor actori de pe piata imobiliara, romanii au inceput deja sa se reorienteze catre investitiile imobiliare din afara tarii, un exemplu in acest sens fiind chiar vecina noastra Bulgaria. In Albena, langa mare, o casa de vacanta poate fi cumparata cu circa 40.000 euro, mult mai ieftin decat pe litoralul romanesc.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Adezivul cel mai rezistent si super-flexibil pentru placi ceramice si piatra Adezivul cel mai rezistent si super-flexibil pentru placi ceramice si piatra
Casele Casele
Chitul de rosturi Microprotect pentru spatiile cu multa umiditate Chitul de rosturi Microprotect pentru spatiile cu multa umiditate
Robotul de bucatarie Kenwood Chef XL Titanium este capabil sa tracteze un automobil Robotul de bucatarie Kenwood Chef XL Titanium este capabil sa tracteze un automobil
Mobexpert mobileaza casele din Bulgaria si Serbia Mobexpert mobileaza casele din Bulgaria si Serbia
Administratorii de bloc, buni de plata Administratorii de bloc, buni de plata

Vezi mai multe articole