Muncesc afara, fac case in tara

27 noiembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Marii investitori imobiliari din judetul Arges sunt localnicii plecati la lucru peste granita.
 
Gheorghe Marin are 67 de ani si de cinci ani este pensionar. Barbatul a lucrat intr-o fabrica de componente electronice din Curtea de Arges, dar de cand a iesit la pensie a descoperit ca imobiliarele sunt pasiunea lui. Fiul sau e plecat in Spania din 1998 si ii trimite bani pe care Gheorghe ii investeste in case noi. A construit pana acum doua case pe care le-a vandut, iar acum lucreaza la a treia. „A iesit un profit bun”, marturiseste omul.
 
Metrul patrat, intre 8 si 10 euro
 
Primarul din Albestii de Arges, Vasile Sava, estimeaza ca 30 la suta din populatia activa a comunei este plecata la munca in strainatate, iar primarul din Valea Iasiului crede ca procentul celor plecati din localitatea pe care o pastoreste este cam la fel. „Au plecat cei tineri si trimit bani celor ramasi, iar acestia construiesc de zor case”, spune Vasile Sava.
 
Numarul autorizatiilor de construire eliberate la Albesti sau la Curtea de Arges a crescut exponential fata de anii trecuti. „Nu stiu exact cate sunt, dar stiu ca sunt mai multe. Afacerea cu imobiliarele este ultima aparuta in zona”, afirma primarul din Albesti.
 
Stefan Popa lucreaza in Anglia, dar s-a hotarat ca banii pe care ii castiga greu acolo sa-i investeasca la el acasa. „Se munceste mult acolo si din greu. M-am gandit sa investesc banii obtinuti si sa fac trei case la Albesti. Probabil ca o sa le vand pe toate, dar inca nu stiu precis”, povesteste omul. Vilele pe care le face sunt amplasate pe soseaua care duce la barajul Vidraru si la Balea Lac, metrul patrat de teren costand intre 8 si 10 euro, conform agentilor imobiliari de la Curtea de Arges.
 
La fel ca Stefan Popa au procedat si alti argeseni. Nicolae Popescu munceste in Spania de sase ani, iar tatal sau ii construieste o casa. „Am zis sa-l ajut si eu cum pot. El imi trimite bani, eu tocmesc mesteri si lucram la casa. La primavara e gata, dar vine baiatul meu de Sarbatori, si trebuie sa avansam, ca sa vada pe ce s-au dus banii pe care mi i-a trimis”, spune Vasile Popescu, din comuna Valea Iasiului.
 
Bugete locale umflate
 
Per total, argesenii plecati la munca in strainatate imbogatesc si bugetele localitatilor lor. Ei platesc autorizatiile de construire, certificatele de urbanism si stimuleaza micile afaceri.
 
La intrarea in comuna Musatesti a aparut un depozit de materiale de constructii mare. Proprietarul, Ionut Piuaru, are depozite si la Curtea de Arges, dar ritmul in care se construieste in comune l-a determinat sa faca unul si la tara. La fel s-a intamplat si la Albesti, unde satenii cumpara ciment si alte materiale de la depozitul din sat.
 
„In lunile decembrie si august se simte ca cei plecati la munca in afara se intorc, aportul lor la vanzarile de materiale fiind de aproximativ 10 la suta. In comune se simte mai putin decat in Curtea de Arges, dar este o crestere a vanzarilor si acolo, datorata celor plecati”, spune Ionut Piuaru.
 
Pentru sfarsitul de an, depozitele de materiale au facut aprovizionare serioasa. Muncitorii care lucreaza la vilele lui Stefan Popa se grabesc, de asemenea, sa termine lucrarea. La anul vor incepe altele, pentru ca oferte sunt, iar cerere, la fel.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Rock Star Construct: Reduceri de pana la 80% la 20.000 mp de piatra naturala Rock Star Construct: Reduceri de pana la 80% la 20.000 mp de piatra naturala
Piata imobiliara, dominata de apartamente mari si greu de vandut Piata imobiliara, dominata de apartamente mari si greu de vandut
Nu ne permitem case mai mari Nu ne permitem case mai mari
Soc imobiliar: bancile limiteaza creditele pentru proiectele rezidentiale Soc imobiliar: bancile limiteaza creditele pentru proiectele rezidentiale
Praktiker lanseaza catalogul „Gradina si Camping” Praktiker lanseaza catalogul „Gradina si Camping”
Eficienta asigurarii obligatorii a locuintelor - 21 Mai 2009 Eficienta asigurarii obligatorii a locuintelor - 21 Mai 2009

Vezi mai multe articole