Toamna a sosit, iar odata cu aceasta se da startul si la culesul viilor, practic un ritual-simbol al acestui anotimp. Multi cultivatori se gandesc deja la vinul care va iesi din aceasta recolta, insa nu putini sunt si mari fani ai primului produs care rezulta din aceste fructe: mustul.
Cuvantul “must” isi are originea in latinescul “vinum mustum”, a carui traducere era “suc proaspat din fructe presate”. Exact asta este mustul, un suc proaspat, care este obtinut din struguri, inainte ca procesul de fermentatie sa aiba loc.
Pentru a realiza acest proces, este nevoie de cateva ustensile, dar si de trucuri care sa ajute la obtinerea unui produs de calitate si cu un gust excelent.
1. Foloseste struguri cat mai proaspeti
Este important ca in procesul de obtinere a mustului, si ulterior a vinului, sa fie utilizati doar struguri proaspeti, pe cat posibil culesi in aceeasi zi in care va fi efectuat si procesul de zdrobire. Trebuie evitate fructele stricate, mucegaite sau necoapte, pentru a nu altera gustul lichidului. Pentru realizarea mustului pot fi utilizati atat struguri negri, cat si albi.
2. Zdrobeste si strecoara
Dupa culegerea strugurilor, acestia trebuie zdrobiti cu ajutorul unui storcator. Traditional, acesta este realizat din lemn si au o presa circulara extrem de eficienta, insa in prezent sunt folosite mai multe variante mecanizate. Lichidul obtinut prin stoarcere trebuie ulterior trecut printr-o strecuratoare cu ochiuri mici, astfel incat sa existe o separare cat mai buna a lichidului de samburi si de alte resturi.
3. Asa se obtine mustul…
Sucul care rezulta in urma procesului de zdrobire trebuie apoi fiert cu zahar intr-o oala mare, emailata. Totul va dura aproximativ o ora, timp in care lichidul va fi amestecat continuu, iar spuma de la suprafata inlaturata. La finalul procesului de fierbere, mustul va fi lasat sa se raceasca, iar apoi turnat in sticle sterilizate. Acestea trebuie sa fie neaparat inchise ermetic, deoarece aerul va face lichidul sa fermenteze.
Exista si posibilitatea obtinerii de must fara a mai parcurge procesul de fierbere. In acest caz, lichidul este tinut intr-o damigeana timp de cateva ore, dupa care este strecurat si depozitat in recipiente din sticla. Dupa cateva zile, mustul se va limpezi, iar depunerile se vor lasa pe fundul sticlelor.
4. Iar asa se conserva…
Pentru doritorii care vor sa aiba must si la cateva saptamani de la fabricarea acestuia, exista procedee de conservare care pot fi aplicate. Astfel, la 1 litru de must poate fi folosit un gram de conservant. Cum se utilizeaza? Imediat dupa obtinerea lichidului, 10% din cantitatea totala va fi transferata intr-o oala si pusa la fiert. Conservantul necesar pentru toata cantitatea de must va fi adaugat in oala aflata pe foc. Dupa fierberea amestecului, acesta va fi adaugat la restul de must, pentru omogenizare.
Alte metode, ceva mai simple, sunt pastrarea la frigider sau congelator timp de cateva saptamani sau adaugarea unei tablete de aspirina la fiecare litru de must.
Comentarii
Nu exista comentarii.