De numele lui Theodor Aman (1831-1891) se leaga infiintarea, la Bucuresti, a primei scoli superioare de arte plastice, al carei director a fost mai bine de un sfert de veac; tot el a organizat si primele expozitii colective cu caracter periodic, precum si cea dintai pinacoteca bucuresteana. Muzeul - casa memoriala - se afla in cladirea (declarata monument istoric) construita in 1869, ca locuinta si atelier, dupa planurile lui Aman; ornamentatiile exterioare ale casei, conceputa in stil neoclasic italian au fost realizate de Aman insusi, dovedit a fi nu numai primul reprezentant de seama al picturii noastre clasice ci si un priceput sculptor. Expozitia pastreaza, in mare parte, vechea randuiala a casei, spatiul cel mai important fiind atelierul mare, care functiona si ca expozitie permanenta pentru lucrarile artistului; sunt prezentate obiecte personale, unelte, precum si un numar mare de tablouri, desene si gravuri, marturisind varietatea operei lui Aman ca subiect, tehnica si gen.
Adapostit in fosta locuinta a pictorului, construita dupa planurile concepute de el insusi, muzeul ajuta pe vizitator sa-si faca o imagine complexa asupra talentului artistului manifestat in mai multe domenii. Pasind pragul muzeului trebuie sa mai stim ca tot lui Aman i se datoreaza picturile ce acopera, cu figuri alegorice sau cu scene din batalii, peretii incaperilor ca si migaloasele sculpturi care ornamenteaza o buna parte a mobilierului existent.
Theodor Aman (1831-1891) se numara printre clasicii artelor plastice romanesti, activitatea sa desfasurandu-se si pe plan didactic. Alaturi de Gh. Tattarescu, el a fost fondatorul si directorul Scolii de arte frumoase din Bucuresti, infiintata in 1864.
Dintre numeroasele sale opere, aici sunt expuse: "Hora Unirii", o ampla compozitie consacrata actului istoric din 1859, in care artistul a inclus si familia sa, portrete (Tudor Vladimirescu, Mihai Viteazul, Enachita Vacarescu), tablouri de gen, acuarele, desene si gravuri.
In muzeu pot fi vazute, de asemenea, diferite obiecte de arta, arme vechi, masti, costume, uneltele pictorului (pensule, sevaletul, presa de reprodus gravuri) si violoncelul la care obisnuia sa cante.
Comentarii
Nu exista comentarii.