Antigel pentru centrale termice

Necesitatea folosirii antigelului in centralele termice

22 ianuarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Odata cu sosirea sezonului rece, toti ne gandim sa ne protejam automobilele de pericolul inghetarii folosind antigel. Foarte putini se gandesc insa ca si sistemul centralei termice trebuie protejat de ger.

De obicei, centralele termice sunt oprite pe timpul noptii, aceasta masura considerandu-se a fi suficienta pentru asigurarea unei bune functionari a instalatiei. Insa, in noptile geroase de iarna, exista posibilitatea ca apa ramasa in centrala sa inghete, in special daca tevile racordate la centrala sunt situate pe pereti exteriori sau trec prin garaje. Consecintele in aceasta situatie pot fi cu adevarat neplacute, conducand la tevi sparte si defectarea centralei termice.

Pentru a evita aceste situatii, tot ceea ce trebuie sa faci este sa folosesti un antigel conceput special pentru sistemele de incalzire folosite in locuinte. Acesta este adaugat apei care circula in centrala termica, asigurand protectia sistemului pana la temperaturi de -250C.

Sistemele de incalzire si racire care nu sunt folosite pe timpul iernii si sunt expuse temperaturilor scazute necesita, de asemenea, folosirea antigelului. Este contraindicata scoaterea apei din interiorul lor pentru ca aceasta actiune va determina accelerarea coroziunii instalatiei. De asemenea, este practic imposibil sa poti scoate intreaga cantitate de apa ramasa in instalatie, astfel ca exista intotdeauna posibilitatea inghetarii acesteia. Folosirea antigelului va proteja instalatia centralei termice si va impiedica depunerea compusilor de saruri de calciu si magneziu, o trasatura utila mai ales in cazul instalatiilor din aluminiu, cupru, fonta, alama. Antigelul este o solutie excelenta pentru combaterea coroziunii.

Antigelul destinat uzului domestic contine monoetilenglicol, un compus menit a colecta caldura si a contribui la diminuarea considerabila a toxicitatii produsului, protejand atat sanatatea celor care traiesc in locuinta in care se foloseste acest produs, cat si mediul inconjurator. Acest compus este aditivat cu polimeri acrilici hidrosolubili non toxici, cu agenti de coborare a punctului de inghet si cu inhibitori de coroziune. O solutie cu o concentratie de 25% protejeaza instalatiile pana la temperaturi de -110C, iar o solutie cu o concentratie de 40% poate asigura protectia acestora pana la temperaturi de -250C.

Folosirea antigelului pentru buna functionare a centralei termice pe timp de iarna va contribui la prelungirea duratei de viata a centralei tale.

 

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Cristian Ionescu

24 ianuarie, 10:54

Antigelul pe baza de monoetilenglicol este utilizat in instalatiile industrial. Este un produs acid, foarte toxic pentru om. In Uniunea Europeana este interzisa utilizarea lui pentru uz domestic, mai ales la centralele termice care produc si apa calda.
Antigelurile acceptate si recomandate, inclusive de producatorii de central sunt pe baza de nomopropilenglicol, glicol utilizat si in industria alimentara si cosmetica.

Alte articole

Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza
Cum schimbam tabloul electric ? Cum schimbam tabloul electric ?
Intrerupatoarele inteligente: cum iti pot face acestea viata mai comoda Intrerupatoarele inteligente: cum iti pot face acestea viata mai comoda
Cinci motive sa vizitezi sectiunea "Electrice" de pe Forumul Misiunea Casa Cinci motive sa vizitezi sectiunea "Electrice" de pe Forumul Misiunea Casa
Tipuri de senzori crepusculari Tipuri de senzori crepusculari
9 motive sa-ti instalezi panouri solare 9 motive sa-ti instalezi panouri solare

Vezi mai multe articole