Noua lege a chiriilor ar putea intra in vigoare din primavara anului viitor

13 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa aderare, va intra in vigoare noua lege a chiriilor, care va schimba radical acest sector, in scopul alinierii pietei imobiliare la standardele UE.
 
„Legea chiriei, care se afla in prezent in lucru la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), va fi trimisa la Guvern in decembrie“, ne-a declarat Adranel Cotescu, director Directia generala de dezvoltare in constructii din cadrul MTCT. El si-a exprimat speranta ca actul normativ sa treaca apoi de Parlament si sa intre in vigoare cat mai repede, poate chiar din primavara anului viitor.
 
Cotescu a adaugat ca aceasta lege este legata de Legea Locuintei, care va fi trimisa la Guvern in noiembrie. „Legea locuintei este fundamentala, de ea fiind legate alte trei legi, respectiv Legea asociatiilor de proprietari, Legea chiriei si inca o lege prin care stabilim mai clar niste structuri asociative“, a explicat reprezentantul MTCT.
Legea chiriei va reglementa nivelul chiriei pentru locuintele aflate in proprietatea statului, chirie considerata mult prea redusa de catre autoritatile competente.
 
Si Mariana Ionita, consilier al ministrului Radu Berceanu, ne-a spus ca proiectul noii legi a chiriilor se afla inca in lucru. „Este o lege care are nevoie de mai mult timp, pentru ca «va importa» exemplele de cea mai buna practica din UE“, a precizat Ionita. Ea ne-a declarat ca legea va reglementa piata, respectiv raportul dintre proprietari si chiriasi.
 
In plus, chiriasii vor incheia cu statul un contract in baza caruia vor putea investi in casa in care locuiesc.
 
Analistii nu sunt prea increzatori in Legea chiriei
Pe de alta parte, Liviu Ureche, analist imobiliar, ne-a declarat ca nu stie ce ar putea reglementa aceasta lege. „Stiu ca se refera la niste reglementari de genul: daca un chirias nu plateste nu stiu cate luni, proprietarul sa-l poata da afara cu forta si sa fie despagubit“, a spus Ureche. El a adaugat ca legea este inspirata de legislatia din UE, unde exista atat o protectie a chiriasului, cat si a proprietarului.
 
Nici analistul imobiliar Radu Zilisteanu nu este foarte convins ca Legea Chiriilor va reglementa piata. „Probabil ca autoritatile vor sa controleze intr-un fel piata chiriilor. Efectul va fi insa unul invers, vor incuraja evaziunea fiscala, pentru ca vor fi mai putini cei care vor declara la Fisc ca inchiriaza“, ne-a declarat el.
 
Chiriile pe piata libera vor creste cu 15% anul viitor
Chiriile la apartamentele din Capitala vor creste cu påna la 15%, anul viitor, din cauza cererii tot mai mari, a declarat Radu Zilisteanu.
 
Astfel, in ciuda cresterii uriase din ultima perioada, in contextul in care veniturile populatiei au batut pasul pe loc, chiriile vor continua sa creasca. O alta cauza a acestui fenomen o reprezinta numarul foarte mic al persoanelor care se califica pentru un credit ipotecar sau imobiliar, precum si faptul ca marile proiecte imobiliare vor intårzia sa apara.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tendinte in sustenabilitate pentru cladiri mai performante si o planeta mai sanatoasa Tendinte in sustenabilitate pentru cladiri mai performante si o planeta mai sanatoasa
BenQ invita vizitatorii ISE 2018 sa descopere cele mai inovatoare dispozitive si tehnologii de afisaj BenQ invita vizitatorii ISE 2018 sa descopere cele mai inovatoare dispozitive si tehnologii de afisaj
Veranda Mall și-a deschis porțile Veranda Mall și-a deschis porțile
Ajutoarele pentru intretinere, acordate de primarii Ajutoarele pentru intretinere, acordate de primarii
Asigurarea caselor, obligatorie pentru toti Asigurarea caselor, obligatorie pentru toti
Scadere nesemnificativa. Apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit cu pana la 8% Scadere nesemnificativa. Apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit cu pana la 8%

Vezi mai multe articole