Noul trend: vile ieftine cu suprafete de apartament

05 noiembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cele mai cautate case sint vilele cu suprafete de mai putin de 200 de metri patrati.
 
Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale de vile nu se mai orienteaza preponderent spre zona de nord, ci au in vedere zonele din apropierea viitoarei sosele de centura. De asemenea, romanii par sa fi renuntat la mirajul casei mari, cu o curte unde sa se amenajeze piscina si loc de gratar. Se doresc case mai mici, dar mai ieftine. Se poate achizitiona o vila chiar si cu mai putin de 90.000 de euro.
 
Suprafetele vilelor au scazut in ultimii ani. „Epuizatul segment de lux al ansamblurilor rezidentiale de vile a semnalat inutilitatea marilor suprafete construite, care ridica foarte mult pretul unei asemenea proprietati. Oricum, se stie ca cererea pe acest segment se situeaza undeva intre 120 si 150 de metri patrati“, spune expertul imobiliar Liviu Ureche. Si alti specialisti considera ca vremea vilelor mari a trecut. „Cele mai cautate vile sint cele cu suprafete mai mici, pina in 200 de metri patrati, fiind urmate de cele cu suprafete intre 200 si 300 de metri patrati. Cele mai putin cautate si care sint regasite in proportie mai mica intr-un asemenea proiect sint cele de peste 300 de metri patrati“, considera expertii Colliers International.
 
Specialistii se asteapta ca dezvoltatorii sa gaseasca noi locuri in care sa construiasca noile cartiere de vile. „In afara de zonele traditionale de vile de pe Soseaua Pipera-Tunari sau din Baneasa, in zona Soseaua Erou Iancu Nicolae, urmatoarele zone vizate pentru construirea de cartiere de vile sint satele si orasele din apropierea Bucurestiului, cum ar fi Saftica, Tincabesti, Voluntari, Scrovistea, Mogosoaia, Buftea, Domnesti, Popesti Leordeni“, afirma cei de la Colliers. Noile cartiere vor fi ridicate in zone aflate mai departe de Capitala. „Ansamblurile de vile au cunoscut o dezvoltare preponderent pe zona de nord. Zona de sud si sud-vest s-a remarcat prin constructia de ansambluri rezidentiale de mici dimensiuni, in localitati ca Domnesti, Giurgiu, Popesti-Leordeni, Bragadiru. Apar insa si zone noi mai indepartate, cum ar fi cele din sud si sud-vest, pe o raza de circa 20 de kilometri de Bucuresti“, spune Georgiana Sandu, director Departament rezidential in cadrul companiei Neocasa. Liviu Ureche considera ca distanta poate sa fie si de 35-50 de kilometri daca accesul catre Bucuresti este facil. In aceste conditii, se asteapta ca viitoarea sosea de centura sa modifice harta investitiilor rezidentiale pe acest segment al pietei.
 
Evolutia preturilor pentru astfel de locuinte va depinde, in primul rind, de costurile materialelor de constructie. „Pretul de vinzare pentru proiectele de vile a inregistrat cresteri usoare. Pe viitor se asteapta o crestere a preturilor de vinzare din cauza cresterii pretului materialelor, a fortei de munca si a terenului. Zona este elementul ce ajuta la stabilirea pretului, dar si terenul disponibil, accesul si facilitatile“, spune Georgiana Sandu. In prezent, conform celor de Colliers, in cazul cartierelor de vile din afara Bucurestiului, pretul unei locuinte cu o suprafata de pina in 200 de metri patrati variaza intre 88.000 si 110.000 de euro, al unei vile cu o suprafata cuprinsa intre 200 si 300 de metri patrati costa intre 148.000 euro si 185.000 euro, iar al uneia de dimensiuni mai mari porneste de la 160.000 euro si poate ajunge la 414.000 euro. „Preturile au crescut, in functie de zona, cu 10 pina la 30% si vor continua sa creasca si in viitor. Cel putin in urmatoarele 12 luni preturile pentru vile in cadrul unor ansambluri rezidentiale vor creste cu cel putin 20%“, spune Anda Marian, manager multi-family&international sales in cadrul Coldwell Banker Affiliates Romania.
 
Cine cumpara
 
Specialistii spun ca, in general, clientii sint persoane cu venituri mari si foarte mari, antreprenori sau manageri de top ai companiilor ce activeaza in Bucuresti si care au o familie cu unul sau doi copii. „Un alt target este constituit de diplomatii sau managerii expatriati in capitala Romaniei, care o data cu noua numire in functie primesc in pachet si un buget pentru resedinta“, afirma Anda Marian.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Asiguratorii nu pot face fata unui cutremur similar cu cel din '77 Asiguratorii nu pot face fata unui cutremur similar cu cel din '77
Pretul energiei termice va creste, din iulie, cu circa 5% Pretul energiei termice va creste, din iulie, cu circa 5%
Penalizarile la bloc se dau dupa 45 de zile Penalizarile la bloc se dau dupa 45 de zile
Cele mai potrivite sisteme de umbrire Cele mai potrivite sisteme de umbrire
Televizoare incepand de la 299 lei pentru clientii Flanco prin programul Rabla pentru electrocasnice Televizoare incepand de la 299 lei pentru clientii Flanco prin programul Rabla pentru electrocasnice
Hormann prezinta gama de produse populare si cele mai noi solutii pentru segmentul industrial - 08 Mai 2009 Hormann prezinta gama de produse populare si cele mai noi solutii pentru segmentul industrial - 08 Mai 2009

Vezi mai multe articole