Locuintele noi sunt, in unele cazuri, chiar mai mici decat cele construite inainte de 1989.
Apartamentele noi au suprafete din ce in ce mai reduse, in ciuda faptului ca, potrivit unui studiu, aproape 40% dintre romani isi doresc locuinte de peste 100 de metri patrati. Specialistii imobiliari sustin ca doritorii nu-si pot permite sa plateasca pentru spatii mai mari.
Astfel, proiectele lansate pe piata in ultima perioada prevad locuinte la fel sau chiar mai mici decat cele ridicate inainte de 1989. Astfel, un apartament nou, de doua camere, are, in medie, 60-70 mp, unul de trei camere - 80-90 mp, iar unul de patru camere - 100-110 mp. Din aceasta suprafata, numai 70% este utila.
„Proiectele rezidentiale se adreseaza locuitorilor din zona in care acestea se construiesc. Daca in urma cu doi ani se construia mai mult in nord si locuintele erau mai mari, acum se construieste mult in cartiere, unde potentialul financiar este mai mic. Prin urmare, si apartamentele au suprafete mai reduse”, explica Ionut Bordei, partener Eurisko si seful departamentului rezidential al companiei. Potrivit acestuia, diferenta dintre un apartament vechi si unul nou va fi data de confortul oferit: noile spatii sunt mai bine compartimentate si au instalatii noi. Noile locuinte desfiinteaza criteriile de confort I, II si III, bazate pe suprafete - acum avem apartamente de lux, pentru clasa medie-lux si clasa medie.
Mai mic, mai ieftin
Dezvoltatorii au inceput sa reduca suprafetele odata cu proiectele adresate clasei medii. „Aceasta a fost solutia pentru a pastra numarul de camere si a avea, in acelasi timp, un pret accesibil. Nu poti construi in Colentina apartamente de 300.000-400.000 de euro, pe care nu le va cumpara nimeni”, spune Calin Clinciu, de la Euroest. Suprafetele mai mici pot scadea simtitor pretul, impreuna cu zona in care se afla locuinta. „In cazul unui apartament de doua camere, diferentele pot fi chiar de 50.000 de euro”, spune Bordei. De exemplu, un apartament de doua camere de 95-100 mp (adica 75 mp utili) costa 140.000-200.000 de euro plus TVA si se construieste in nordul Capitalei, in timp ce un apartament de 60-70 mp, intr-un cartier, costa incepand de la 80.000 de euro.
Visul romanilor: case de peste 100 mp
Peste 60% din locuintele din Romania sunt mai mici de 75 mp, iar aproape 40% dintre romani si-ar dori o casa de peste 100 mp, potrivit unui studiu realizat de GE Money, divizia de servicii financiare de retail a General Electric. Desi isi doresc cele mai mari suprafete pentru viitoarele case, romanii sunt dispusi sa investeasca numai 20.000 de euro. Studiul a fost realizat in cinci tari din Europa Centrala si de Est - Cehia, Polonia, Romania, Rusia si Ungaria.
PAREREA SOCIOLOGULUI
Moda promovata creeaza frustrari
Atunci cand nevoia de spatiu nu poate fi satisfacuta de situatia financiara a individului, acesta ajunge sa aiba o frustrare, incurajata in mare masura de factori externi. „Frustrarea apare atunci cand conditiile sunt mai modeste in comparatie cu asteptarile, create si de modelele la care se raporteaza. Daca vede la televizor case spatioase sau apartamente mari si al lui e mai mic, sau afla ca moda este ca fiecare copil sa aiba camera lui si el nu-si permite asta, se
va simti frustrat”, explica sociologul Alfred Bulai. Potrivit acestuia, originile rurale explica ideea romanilor de a avea o casa pe pamant cu teren in jur, o cerinta tipica si altor societati „de pamant”, cum este, de exemplu, cea britanica.
Sursa: Evenimentul zilei
Comentarii
Nu exista comentarii.