Numarul proprietarilor care si-au scos apartamentele vechi la inchiriat a crecut cu circa 15% - 13 aprilie 2010

13 aprilie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Numarul ofertelor de inchiriere pentru apartamente vechi in Bucuresti a crescut considerabil in luna martie, insa nu a determinat o scadere vizibila a preturilor avansate de proprietari, se arata in raportul lunar realizat de portalul AnunturiParticulari.
 
„Cu un surplus de 14,7% fata de luna precedenta, numarul ofertelor de inchiriere a crescut pe toate cele patru categorii de apartamente. Aceasta crestere nu a avut totusi o influenta dramatica asupra evolutiei preturilor, fiind de retinut o scadere minora de pret, doar in cazul apartamentelor cu 4 camere“, se precizeaza in raportul citat.
 
In cazul garsonierelor, pretul lunii martie s-a stabilizat la valoarea de 261 de euro, inregistrand o depreciere de doar 5 euro fata de luna precedenta, dar semnaland totusi o scadere de aproape 70% fata de luna martie a anului 2008, cand chiria ceruta era de 381 euro.   
 
Desi pretul mediu solicitat este de 261 euro, pe piata exista o diferenta de aproape 200 de euro intre preturile solicitate pentru o garsoniera situata in zone precum Rahova, Berceni sau Colentina, unde ofertele incep de la 100 de euro, si preturile din zone precum Piata Unirii sau bulevardul Decebal, unde ofertele pornesc de la 300 de euro.
 
Usoara crestere a mediei pe doua si trei camere
 
Pe segmentul apartamentelor, cele cu doua camere au inregistrat o crestere de 5 euro fata de luna trecuta, ajungand la valoarea medie de 368 de euro, in timp ce pretul apartamentelor cu trei camere a crescut cu 13 euro fata de luna februarie, avand in martie o valoare medie de 531 de euro.
 
Similar cu garsonierele, din baza de date AnunturiParticulari, reiese ca diferenta de pret, in functie de zona, este uimitoare si pe acest segment, unde, in zonele centrale se gasesc preturi aproape duble fata de cele din zonele semi-centrale. Daca in Pantelimon, Rahova sau Berceni, pretul de pornire al unui apartament cu doua camere variaza intre 150 si 200 de euro, in Piata Unirii, Universitate si Alba Iulia, pretul acestora porneste de la un minim de 350 de euro. El poate ajunge chiar pana la 1.300 de euro pentru un apartament de lux situat pe bulevardul Decebal, in timp ce pretul maxim al zonei Militari, tot pentru un apartament cu doua camere, nu depasesete 400 de euro indiferent de dotari.
 
Oferte putine de patru camere
 
Pretul apartamentelor cu patru camere este singurul care a fost redus cu o proportie de 4,08% fata de luna precedenta, proprietarii solicitand pentru acest tip de imobil un pret mediu de inchiriere de 783 de euro.
 
„Daca in Drumul Taberei si Militari, preturile acestora variaza intre 350 si 450 de euro, observam o reducere considerabila a numarului de oferte de apartamente cu patru camere in zonele centrale“, se arata in analiza.
 
Oferte in crestere
 
In luna martie, au fost scoase la inchiriere 2.519 apartamente, in timp ce anul trecut s-au inregistrat 2.917 oferte. Totusi, piata este supra-saturata, numarul ofertelor fiind cu mult peste ofertele anilor anteriori crizei. In 2008 se inregistrau 1.875 oferte, iar in 2007 doar 1.454.
 
„Daca facem o analiza a pietei doar in functie de numarul de oferte si comparam anul 2010 cu anii precedenti, putem spune ca preturile au toate motivele sa mai scada, dar nu atat de mult ca in 2009. Daca analizam si graficul ce reprezinta variatia chiriilor, atunci ne putem astepta ca dupa scaderile continue si accelerate din ultimii doi ani si dupa sase luni de echilibru sa urmeze o panta moderat ascendenda“, sustin autorii raportului de piata.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bucur Residence, in zona Unirii Bucur Residence, in zona Unirii
DEZBATERE: Cum vor reactiona proprietarii de locuinte la cresterea taxelor? - 06 mai 2010 DEZBATERE: Cum vor reactiona proprietarii de locuinte la cresterea taxelor? - 06 mai 2010
Reabilitarea blocurilor pe bani europeni, intarziata de autoritati Reabilitarea blocurilor pe bani europeni, intarziata de autoritati
Doar 5,7% din locuintele din Romania au asigurare obligatorie Doar 5,7% din locuintele din Romania au asigurare obligatorie
Intrarea in colaps a aprovizionarii cu gaze Intrarea in colaps a aprovizionarii cu gaze
Pregatiri de casa noua Pregatiri de casa noua

Vezi mai multe articole