O baie usor de curatat

19 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Din fericire, baile pot fi amenajate astazi in asa fel incat corvoada zilnica a intretinerii curateniei in acest spatiu sa tina de domeniul trecutului. Indiferent ca e vorba de
 
baie
baterii, cazi de baie sau cabine de dus, totul poate fi curatat mult mai usor, cu efort minim.
 
Scopul fiind clar pentru toti, e necesar sa ne informam continuu asupra modalitatilor optime de indepartare a murdariei. Si exact acest lucru l-am avut in vedere cand am luat decizia publicarii acestor recomandari practice privitoare la intretinerea principalelor obiecte sanitare din baie.
Bateriile si setul de dus sunt elemente ce atrag in mod real atentia. De aceea, petele de apa si depunerile de calcar de pe ele ne sar in ochi imediat. Si, in ciuda respectarii recomandarilor ce vizeaza stergerea apei de pe aceste componente imediat dupa utilizare, neajunsurile amintite mai sus nu pot fi complet evitate. Totusi, ele pot fi remediate destul de simplu, rapid si cu efect indelungat.
 
Usor si practic
O abordare gresita presupune frecarea agresiva cu agenti chimici
concentrati. Multe substante de curatare disponibile in comert (ce contin acid clorhidric, formic ori acetic, ba chiar si inalbitori pe baza de clor) pot afecta stratul subtire de aliaj crom-nichel ce acopera bateriile. Iar cei care-si asuma riscul de a utiliza peria de sarma pentru indepartarea depunerilor de calcar vor constata ca acestea au disparut intr-adevar, dar cu pretul aparitiei unor zgarieturi pe suprafetele in cauza. In consecinta, nu ezitati sa folositi pentru baterii un burete si detergent. Substantele tensioactive continute in acesta curata in profunzime si menajeaza obiectele. Imediat dupa aceea, bateriile trebuie spalate abundent cu apa si neaparat sterse cu grija pentru a se usca.
 
Daca, totusi, raman pete inestetice de calcar, ne vine in ajutor o metoda traditionala: lamaia stoarsa. Acidul acesteia este extrem de eficient si nu ataca deloc stratul aparent al bateriei.
Daca se impune utilizarea unei substante chimice, trebuie sa va asigurati ca e potrivita pentru materialul pe care o veti aplica. In ceea ce priveste murdaria persistenta, ea se indeparteaza cel mai bine cu un burete imbibat intr-o substanta lichida de curatare, de preferinta diluata, ori folosind un set special de produse destinate intretinerii, pus la dispozitie de producatorul obiectelor sanitare in cauza.
 
Pentru sticla si ceramica
Elementele separatoare ale dusului (din sticla securizata) pot fi curatate optim prin pulverizare cu apa calda combinata cu un detergent, respectiv cu o substanta speciala pentru suprafete vitrate, disponibila in comert (evitati-le totusi pe cele sub forma de pasta). Intretinerea regulata evita depunerile de calcar. De aceea, pe cat posibil, dupa fiecare dus, spalati orice urma de sampon sau gel, inlaturati orice strop de apa cu o racleta din cauciuc iar, in final, stergeti cu o carpa moale toate suprafetele si profilele cabinei de dus.
 
Acelasi tratament e valabil si pentru dusurile din sticla sintetica. In cazul unor depuneri persistente, va trebui sa recurgeti la produsele speciale de curatare recomandate de producator. Panourile dusurilor din sticla securizata pot fi tratate inca din fabrica in vederea obtinerii unei straluciri maxime, in conditiile unor masuri minime de intretinere. Avantajul procedurii rezida in faptul ca picaturile de apa vor
 
baie
curge atat de rapid pe stratul de acoperire aplicat dupa principiile nanotehnologiei, incat nu va fi suficient timp pentru depunerea calcarului sau a murdariei pe sticla.
 
Pentru reinnoirea acestui tratament special, va stau la dispozitie o serie de substante fluide usor de aplicat. Atentie insa: ulterior nici nu mai poate fi vorba de vreun procedeu agresiv de curatare ce ar distruge stratul protector!
Ceramica sanitara dotata cu proprietati de combatere a murdariei prezinta o suprafata aparenta extrem de neteda, particulele de murdarie sau calcar negasind aici nicio posibilitate de aderare. Pentru curatarea lor, e de ajuns o carpa umeda. In cazul in care ceramica este prevazuta si cu o glazura antibacteriana, folosirea substantelor dezinfectante in timpul operatiunilor de intretinere e de prisos.
 
Substantele de curatare si de indepartare a calcarului deterioreaza stratul protector, precautia fiind indicata chiar si in cazul utilizarii produselor lichide. Aplicati periodic o substanta de curatare diluata si igiena e garantata.
 
Toate formele unghiulare (suprafete cromate, componentele sistemului de protectie) trebuie curatate cu un burete si, in final, lustruite putin cu o carpa. Daca utilizati uleiuri de baie, cel mai bine e ca bilunar sa spalati cada cu lesie de soda caustica, dizolvand in apa carbonatul de sodiu disponibil in farmacii.
Care e morala? Aceasta operatiune nu e chiar atat de neplacuta cum se spune, datorita suprafetelor inteligente si solutiilor viabile de remediere.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Spa-ul la tine acasa Spa-ul la tine acasa
Cum putem mari, aparent, o baie? Cum putem mari, aparent, o baie?
Lungul drum catre o baie de vis Lungul drum catre o baie de vis
Cada de baie - un rasfat sau o necesitate? Cada de baie - un rasfat sau o necesitate?
Combinatia alb-bleu in baia ta Combinatia alb-bleu in baia ta
Robinetul cu senzor Robinetul cu senzor

Vezi mai multe articole