on

O casa fara condens si igrasie

18 decembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Problemele legate de condens si mucegai, cauzate in principal de prezenta umiditatii, sunt binecunoscute multora dintre noi. Nu este o noutate, am intalnit aceste probleme la casele vechi, la apartamentele epocii de aur, dar si la constructiile moderne. Tinand cont de istoria evolutiei solutiilor de construire, putem spune ca in fiecare etapa exista aspecte ce nu sunt luate in considerare in executia lucratilor, fapt ce conduce inevitabil la situatii neplacute ce afecteaza calitatea finisajelor interioare, unor corpuri de mobilier, dar si sanatatea locatarilor.

O casa moderna inseamna aplicarea unor solutii de termoizolare care sa contribuie atat la un ambient optim la interior, cat si la reducerea pierderilor de energie, implicit costuri mai mici cu incalzire si racirea. Solutiile de termoizolare cuprind intreaga anvelopa a constructiei, de la placa peste sol, pereti cu ferestre si usi, pana la acoperisul casei mansardate sau placa peste ultimul etaj locuit. Tehnicile de izolare specifice fiecarei suprafete, exterioare si interioare, pot fi diferite si in unele cazuri presupun utilizarea unor straturi impermeabile, cu rezistenta mare la difuzia vaporilor de apa din aer. Cu alte cuvinte, o casa foarte izolata poate insemna o casa etansa, fiind un aspect foarte important in construirea caselor pasive. Etanseitatea anvelopei poate duce la cresterea umiditatii interioare din locuinte si de aici nu mai este decat un pas pana la probleme legate de aparitia condensului la interior, mucegai pe zonele unde acest condens persista si in alte cazuri mai speciale (acolo unde prezenta apei din diverse surse este permanenta) aparitia igrasiei, toate acestea afectand calitatea constructiei, dar si sanatatea noastra.

Prin urmare, trebuie sa avem in vedere crearea unui mediu interior optim din punct de vedere al umiditatii. Nivelul de umiditate poate sa fie cuprins in intervalul 30-50%, iar regimul termic cuprins intre 19/20 - 23/24°C, cu valorile de temperatura mai mari pentru spatiile de baie.

Daca vara resimtim aerul greu respirabil in exteriorul casei, in zilele toride asociate cu umiditatea ridicata, fara a avea probleme in locuinte, pe timpul iernii umiditatea interioara este mai ridicata decat in exteriorul casei si prin urmare problemele sunt mai delicate. Atunci cand interiorul va avea o umiditate peste 60% si sistemul de incalzire nu este tocmai bine realizat, problemele apar pentru inceput pe ferestrele ce se acopera de condens si picaturi de apa (indiferent ca sunt din tamplarie termoizolanta sau nu), zonele de beton (stalpi, centuri, etc.) produc condens superficial si vor radia un aer rece, confortul fiind afectat.

Inainte de a intra in sezonul rece va trebui sa ne asiguram ca avem un sistem de incalzire dimensionat si perfect functional. Casa trebuie sa fie izolata pe exterior cu o grosime a izolatiei de minim 10 cm, intr-un mod care sa evite lasarea neizolata a unor parti din pe anvelopa casei, de exemplu placa de beton a unui balcon.

Sursele de umiditate interioara trebuie sa fie permanent sub control si pentru aceasta avem nevoie sa luam masuri specifice. Prima si cea mai utilizata metoda de control a umiditatii este aerisirea zilnica, timp de circa 1 ora, prin deschiderea ferestrelor. Este o masura ce aduce aer proaspat la interior si elimina o buna parte din umiditatea acumulata peste noapte (de la baile de seara, de la transpiratia din perioada somnului, de la respiratia plantelor, etc.). In acelasi timp, deschiderea ferestrelor este o cale de racire a peretilor si se pierde o parte din energia termica acumulata de acestia, din aceasta cauza este o masura mai putin eficienta. Tot in aceasta categorie putem include clapetele de ventilatie integrate in tamplaria termoizolanta, dezvoltate de anumite firme de profil.

Este evident ca cel mai bine ar fi sa controlam sursele de producere a umiditatii, dar nu intotdeauna este posibil si acumularea umiditatii este inevitabila, difera doar viteza de acumulare. Utilizarea aerisirilor la spatiile de baie, hotelor la bucatarie, diminueaza sursele ce produc umiditatea, dar doar partial.

Unul din aparatele care reduc umiditatea interioara este cunoscut sub denumirea de dezumidificator. El asigura absorbtia umiditatii din aer si o transforma in lichid, apa. Sunt mai multe variante de dezumidificatoare, de la cele mai banale – chimice, pana la dezumidificatoarele electrice in condensatie.

Dezumidificatorul chimic este reprezentat de un simplu dispozitiv ce cuprinde o anumita cantitate de clorura de calciu, acesta are proprietatea de a retine umiditatea din aer si o transforma in apa in rezervorul dispozitivului, circulatia aerului fiind naturala. Este solutia cea mai putin eficienta, fiecare dispozitiv deservind un singur spatiu cu o suprafata relativ mica si va necesita golirea periodica a rezervorului de apa si schimbarea saculetului cu clorura de calciu.

O alta varianta este folosirea functiei de dezumidificare de la aparatul de aer conditionat, cu o eficienta mai mare dar cu dezavantajul producerii curentilor de aer rece si zgomotului.

Cea mai eficienta solutie este utilizarea unui dezumidificator in condensatie, un aparat electric ce va extrage din aer umiditatea si il va returna la aceeasi temperatura. Apa colectata din aer este depozitata intr-un rezervor interior ce necesita golirea la cateva zile, in functie de marimea acestuia si de capacitatea de dezumidificare a aparatului raportata la nivelul de umiditate al spatiului. Zgomotul nu este unul deranjant. Poate fi folosit un singur aparat daca il alegem corect raportat la marimea spatiului deservit. Probabil multi dintre noi am vazut astfel de aparate prin diverse spatii ale muzeelor, acolo unde controlul umiditatii este absolut necesar pentru a pastra integritatea exponatelor.

Pentru ca am discutat de izolatii termice, in contextul reducerii acestor pierderi de energie, specialistii au dezvoltat solutii moderne de asigurare a ventilatiei utilizand variante integrate cu recuperare de caldura. Discutam aici de doua tipuri de solutii:

  • Prima, centralizata, in care gandim de la bun inceput o solutie de ventilare cu echipamente profesionale, care se poate implementa usor doar daca se aduce in discutie inca din faza de proiectare;
  • A doua, atunci cand deja avem o locuinta si dorim sa adaugam solutii eficiente de ventilare cu recuperare de caldura, prin utilizarea unor dispozitive fixate in peretii fiecarei camere, asemanatoare unor ventilatoare, dar care au integrata functie de recuperare de caldura in ambele sensuri. Se instaleaza in orice faza de constructie si deservesc cate o camera.

 

Cateva dintre elementele de control al umiditatii au fost enumerate mai sus, dar problemele sunt atat de variate si fiecare situatie este o provocare pentru specialisti si mai ales pentru cei care au astfel de probleme. Daca va numarati printre acestia, forumul nostru va sta la dispozitie pentru a dezbate problema si a identifica o solutie potrivita fiecaruia, la recomandarile specialistilor, pe baza experientei altor forumisti, intr-un cuvant prin dezbatere, dialog si cunoasterea solutiilor disponibile.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi pentru alegerea si folosirea umidificatorului Sfaturi pentru alegerea si folosirea umidificatorului
Aerisirea casei in anotimpul rece Aerisirea casei in anotimpul rece
De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata - I De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata - I
Spune "nu" igrasiei Spune "nu" igrasiei
Cum scapi de mucegaiul de pe pereti Cum scapi de mucegaiul de pe pereti
Umiditatea - importanta pentru o viata sanatoasa (I) Umiditatea - importanta pentru o viata sanatoasa (I)

Vezi mai multe articole