O microcentrala pentru fiecare

20 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toamna si-a intrat in drepturi iar cei prevazatori se gandesc de pe acum la iarna care urmeaza. Nu sarbatorile de iarna ne suscita interesul, ci o problema stringenta, ce ar trebui sa preocupe pe oricine: incalzirea locuintei.
 
Centrala termica este un sistem complex cu rol de sursa de caldura, care realizeaza conversia unei forme de energie oarecare in energie termica. Sistemul acesta include si transportul agentului termic in scopul alimentarii centralizate a diversilor consumatori, precum instalatiile de incalzire si climatizare, cele de incalzire a apei menajere etc.

Oferta autohtona, o alegere dificila

 

Confortul personal trebuie sa preocupe pe oricare dintre noi, iar o microcentrala reprezinta, cu siguranta, un plus de confort. Informatiile cuprinse aici va pot fi de folos in demersul de a alege varianta cea mai potrivita pentru locuinta dumneavoastra. Oferta actuala de pe piata romaneasca include centrale termice digitale, programabile automat, temperatura interiorului putand fi reglata printr-o simpla apasare pe buton.

Functionarea acestor sisteme se bazeaza, de cele mai multe ori, pe arderea directa a unor combustibili de diverse tipuri: carbune, lemn (sau deseuri lemnoase), pacura, gaz metan sau lichefiat. Exista insa si centrale care functioneaza pe baza de energie electrica, insa acestea sunt destul de rare, din cauza cheltuielilor mari pe care le presupune folosirea unei asemenea variante. Nu uitam sa mentionam sistemele ce se bazeaza pe surse alternative de energie: biogazul, hidrogenul, energia eoliana si solara - solutii de viitor in aceasta categorie.
In situatia de fata, ne intereseaza sa-i informam pe cei care doresc o centrala de mica putere, pentru termoficarea cladirilor de mici dimensiuni, a atelierelor, spatiilor comerciale cu suprafata redusa etc. Acestea includ un singur cazan, proiectat pentru a sustine prepararea agentului termic necesar intregii instalatii. Corpul dispozitivului mai cuprinde arzatorul, unul sau mai multe vase de expansiune, supape de siguranta, pompe, schimbator de caldura (cu rol de preparare a apei calde) si sistemul de automatizare. Practic, toate aceste subansamble se imbina intr-o singura unitate functionala care nu trebuie decat conectata la sursa de combustibil, la reteaua electrica, la cosul de evacuare a fumului si la sistemul de calorifere.
 
Centrala termica alimentata cu gaz
 
Exista cateva avantaje care rezulta din utilizarea gazelor naturale pentru incalzirea locuintelor. Printre ele ar fi simplitatea exploatarii, economia de energie si protejarea mediului (insa doar in cazul modelelor de ultima generatie). Instalatiile pe baza de gaze au un randament energetic de 90 % (chiar de peste 100% la cele cu condensare), emisiile de noxe fiind destul de reduse. Un plus pentru centralele pe gaz este si faptul ca temperatura gazelor de ardere e mult mai scazuta, prin urmare obisnuitele pierderi de caldura se elimina, iar temperatura apei din gazele de evacuare se reutilizeaza pentru incalzire.
Totusi, masurile de securitate care impun utilizarea acestui combustibil sunt mult mai drastice decat la alte tipuri de microcentrale. In acelasi timp, sunt deja bine-cunoscute taxele pentru diverse avize necesare instalarii unui astfel de sistem si birocratia care le insoteste. Pentru a compensa aceste neajunsuri, firmele de profil au inceput sa promoveze solutii la pachet, care includ: instalatii la alegere, montaj in timp scurt, variante de finantare, precum si asistenta pe toata perioada procesului de instalare si exploatare.
 
Centrala pe baza de curent electric
 
O astfel de solutie reprezinta o varianta de incalzire mai costisitoare, dar are si aceasta avantajele sale: investitia initiala este mult mai redusa decat in cazul celorlalte tipuri de centrale si faptul ca este complet automatizata, nefiind necesara interventia beneficiarului pentru alimentare, curatare etc. Este foarte potrivita pentru incalzirea caselor de vacanta sau acolo unde nu pot fi folosite alte modalitati. Aceasta varianta presupune ca puterea caloriferelor sa nu fie superioara puterii centralei. Prin urmare, inainte de a se achizitiona dispozitivul se impune calcularea necesarului termic al cladirii, pentru o dimensionare corecta a sistemului.
 
Centrala termica cu combustibil solid
 
Varianta unei centrale cu combustibil solid implica, in cele mai multe situatii, necesitatea montarii unui boiler. Inca din faza de proiectare se stabileste daca se va apela sau nu la un astfel de accesoriu, determinante in acest sens fiind numarul de radiatoare, numarul de beneficiari si cantitatea de apa calda necesara zilnic.
O conditie importanta pentru montarea acestui dispozitiv este aceea ca incaperea destinata centralei sa fie prevazuta cu un circuit electric separat, dotat cu sistem de impamantare. Mai este un sfat important pe care vi-l dam (valabil si pentru celelalte tipuri de centrale): asigurati-va ca, in cazul intreruperii curentului electric, aveti o solutie de rezerva, respectiv un generator care sa va scoata din impas. Majoritatea au nevoie de conectare la reteaua electrica, ceea ce le poate face inutilizabile in cazul unui incident, previzibil pe vreme rea. Proiectul trebuie sa prevada si posibilitatea unui acces facil in zona microcentralei, in asa fel incat alimentarea cu combustibil si pastrarea curateniei sa nu fie afectate.
Tipul acesta de centrala implica un montaj complex care nu poate fi realizat decat de catre oameni specializati. A se retine faptul ca in sala ce gazduieste microcentrala pardoseala se va finisa ulterior montajului dispozitivului de termoficare.
 
Centrala termica pe baza de granule din reziduri lemnoase
 
In incercarea de a ajuta consumatorii casnici sa nu mai depinda de pretul mereu in crestere al combustibililor fosili, rezidurile provenite din prelucrarea lemnului au devenit o solutie de alimentare a centralelor termice. Astfel au aparut de cativa ani si pe piata din Romania centralele termice pe baza de granule de lemn reciclate din deseuri. Acest combustibil este fabricat din rumegus, surcele si aschii care suporta un proces de comprimare la presiune ridicata. Resturile de lemn devin mici cilindri cu o grosime de 6 milimetri (sau mai mare, in functie de furnizor). Materialul obtinut este in totalitate natural, deoarece in compozitie nu se adauga aditivi sau lianti chimici. Un avantaj important al acestei centrale este faptul ca nu necesita o camera speciala pentru depozitarea combustibilului. Corpul microcentralei poate fi amplasat in orice incapere iar granulele se pot depozita la exterior, in garaj sau alte spatii, de unde pot fi absorbite automat prin sistemul special conceput (in limita a 20 m distanta). Acest lucru e posibil daca varianta achizitionata este echipata cu un asemenea dispozitiv, destul de costisitor. Altfel, se recurge la metoda manuala. Mai trebuie mentionat si faptul ca, pentru functionarea la capacitate maxima a microcentralei timp de o saptamana, sunt necesari aproximativ 250 de litri de granule. In urma arderii granulelor, emisiile de dioxid de carbon sunt reduse, iar cenusa rezultata este putina.
 

Instalarea unei microcentrale se face numai in urma obtinerii unui aviz ISCIR; pentru montaj, se contracteaza obligatoriu o firma avizata ISCIR. In momentul cumpararii, comerciantul de la care se achizitioneaza dispozitivul este obligat sa acorde gratuit autorizatia de punere in functiune

 
 
 
 
 
 
 
 
.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Amadeus

01 decembrie, 13:47

Stimabile, esti un necunoscator daca afirmi ca o centrala pe gaze, fie ea chiar si in condensatie, poate avea randamentul mai mare de %.

Alte articole

Cea mai mica centrala murala din Romania o gasesti la Avi Compact Cea mai mica centrala murala din Romania o gasesti la Avi Compact
Pofta pentru un gratar cu familia sau prietenii nu tine cont de anotimp! Pofta pentru un gratar cu familia sau prietenii nu tine cont de anotimp!
Etapele de montare a panourilor solare: cat de simpla este operatiunea si ce eforturi presupune Etapele de montare a panourilor solare: cat de simpla este operatiunea si ce eforturi presupune
Centrala termica solara, o idee buna pe care s-a asternut praful Centrala termica solara, o idee buna pe care s-a asternut praful
Pompa de caldura pentru producerea apei calde menajere Pompa de caldura pentru producerea apei calde menajere
Eficientizarea consumului de energie Eficientizarea consumului de energie

Vezi mai multe articole