Majoritatea centralelor termice din locuintele mono sau bifamiliale sunt prevazute cu pompe standard. Acestea functioneaza total neeconomic, avand un randament constant pe parcursul intregului an. In plus, adeseori sunt supradimensionate in raport cu eficienta lor. Acest lucru se intampla deoarece in faza de proiectare apare teama ca radiatoarele aflate la distanta mare de centrala sa nu dispuna de suficienta caldura.
Procedand astfel, se ajunge intotdeauna la situatia in care centrala termica utilizeaza mai mult curent electric decat e nevoie. Si, ca si cum nu ar fi de ajuns, cu cat sunt mai vechi, cu atat pompele au un grad de eficienta mai redus: ele nu redau decat 10% din energia electrica pe care o consuma. Asa ca e mult mai rational sa optati pentru montarea unei pompe cu reglare electronica, ce consuma evident mai putin curent electric. In acest caz turatia pompei poate fi schimbata, reglandu-se automat si debitul.
Daca e nevoie de mai putina caldura, de exemplu pe timpul noptii, debitul de agent termi pompat se reduce instantaneu. Aceste pompe isi adapteaza randamentul automat dupa necesitati. Prin instalarea lor, consumul de curent electric scade la aproximativ jumatate. Cele mai economice sunt insa pompele de mare eficienta, cu o eficacitate dubla.
1 Comentariu
Iulia Parda
27 mai, 16:20
Detin o centrala termica Vaillant. Ar trebui sa-i schimb pompa si atunci consumul ar fi mai redus? Mai precis cu ce fel de pompa ar trebui schimbata si cine ar putea fcae acest schimb? Mentionez ca centrala este in garantie fiind un produs nou.