Aflata la limita dintre gradina si casa, ludica si luminoasa, veranda este o incapere potrivita pentru orice ocazie indiferent de anotimp. Ea se poate adapta stilului casei, aducand acesteia un farmec aparte. Singura conditie este sa fie bine aleasa si intretinuta cu grija speciala.
Incepand cu secolul al XIX-lea sera horticola, devenita gradina de vara, a capatat denumirea de veranda si statutul unei incaperi de zi cu zi. In zilele noastre, aflata in prelungirea locuintei, veranda poate avea multiple utilitati : loc de luat masa, salon de zi, camera de lucru, baie sau birou, sau poate chiar sa adaposteasca o piscina sau un jacuzzi. Noile materiale de constructii aparute asigura o izolatie perfecta si un grad sporit de confort. Tot ce ne ramane de facut este sa ne decidem cu privire la stilul dorit, amplasarea si dimensiunile verandei.
De ce sa optam pentru o veranda ?
Prin intermediul unei verande redefinim limtele casei, ne relaxam in mijlocul plantelor, admiram cerul si lumina schimbatoare a fiecarui anotimp, cream un nou spatiu de convietuire. Veranda da nastere unui nou tip de habitat, mai spatios si mai luminos. Ea poate constitui totodata o sera pentru legume, fructe si flori sau o gradina de iarna pentru plantele exotice. O veranda pune in valoare aspectul casei, reprezentand, astfel, o investitie cu multiple avantaje. Atunci cand o instalati, alegeti un loc in care sa va simtiti cat mai bine, din care sa puteti admira un peisaj cat mai frumos si care va ofera o perspectiva cat mai placuta, dar tineti cont si de specificatiile tehnice impuse de constructia sa.
Ce tip de structura ?
Daca va doriti o structura din lemn este bine de stiut ca acesta se adapteaza foarte bine unei verande de dimensiune mare, dar nu toate tipurile de lemn sunt potrivite. Cele mai recomandate sunt tipurile de lemn exotic. Indiferent de tipul de lemn folosit, acesta poate fi tratat chimic pentru a preveni putrezirea. Pe langa tratamentul initial, lemnul va mai avea nevoie de o intretinre regulata, la cel mult doi sau trei ani.
Un alt material pentru care puteti opta este otelul. Acesta este foarte maleabil si va permite un design mai elaborat. Fiind oxidabil, otelul va fi tratat impotriva ruginirii si i se va aplica un strat de vopsea care sa il protejeze. Un astfel de tratament va scuteste de eventualele lucrari de intretinere pe cel putin o perioada de 10 ani.
O alta varianta pentru structura verandei este aluminiul. Usor si rigid, se incadreaza perfect designului unei case contemporane. Inoxidabil, dar care conduce caldura, aluminiul asigura o buna izolare termica. Se poate gasi intr-o gama larga de culori si este foarte usor de intretinut.
Unde sa o instalam ?
In primul rand este exclus sa construiti o veranda pe o terasa deja existenta. Asezamantul pe care va fi construita veranda trebuie sa fie perfect stabil pentru ca structura sa nu sufere deformari si pentru a nu permite infiltrarea apei. Pe de alta parte, trebuie sa fie izolata pentru a impiedica cresterea nivelului de umiditate si a asigura o buna izolare termica. In ceea ce priveste orientarea pe care o va avea, zonele de sud-est si sud-vest sunt indicate, fiind insorite tot timpul anului. Pentu regiunile foarte calduroase optiunea cea mai des intalnita este zona estica. Daca aveti ezitari in privinta orientarii verandei apelati la serviciile unui specialist care poate sa realizeze calculele termice pentru a evita orice inconvenient.
Ce tip de vitraj ?
Alegerea geamurilor depinde de gradul de confort termic de care doriti sa beneficiati, de izolarea fonica in functie de zgomotul exerior, de nivelul de siguranta dorit pentru a evita orice tentativa de efractie. Dublu sau triplu, geamul trebuie sa izoleze termic pentru a evita condensul.
Ce fel de acoperis ?
Un acoperis de sticla, desi deosebit din punct de vedere estetic, nu este neaparat cea mai buna solutie. Cercetati diferitele posobilitati in functie de stil si de regiunea in care este amplasata locuinta. Prima alternativa la sticla este vitrajul sintetic din policarbonat, avand ca atuuri pretul redus si simplitatea montarii. Printre defecte se numara o usoara opacitate si o izolare fonica redusa. Cand acoperisul se constituie din fatele multiple, panourile de tip sandwich sunt cea mai buna solutie. Sunt rezistente, foarte bune izolante si pot fi acoperite cu zinc pentru a imbraca veranda in fier forjat. Un acoperis din tigla bine izolat permite limitarea supraincalzirii si protejeaza impotriva luminuozitatii excesive in regiunile foarte calduroase. Pretul este de cele mai multe ori mai redus decat in cazul acoperisului cu vitraj dublu.
Cat de confortabila la interior ?
O veranda trebuie sa fie primitoare atat iarna cat si vara. Iarna necesita incalzire care, de regula, se realizeaza prin montarea de calorifere dispuse pe pervaz sau incalzite prin pardoseala. Caloriferele pot fi alimentate electric sau prin circuitul de apa calda, prin racordarea la sistemul de incalzire deja existent in locuinta, daca centrala termica face fata. Caloriferele instalate pe veranda trebuie sa aiba propriul termostat, separat de restul casei. Vara, jaluzelele exterioare pot proteja de arsita soarelui si sunt mai eficiente decat jaluzelele de interior. Dar, in orice caz, este important sa asiguram o buna aerisire a incaperii. Sistemul de aerisire trebuie sa includa guri de aerisire pe fiecare parte a verandei care sa permita evacuarea aerului cald in zona superioara a incaperii, in timp ce prin partea inferioara se va asigura intrarea aerului proaspat din exterior. In cazul in care pe veranda doriti amplasarea unei piscine sau amenajarea unei bai, este bine sa montati si un aparat de dezumidificare.
Ce tip de protectie alegem ?
Specialistii in ferestre au o gama larga de geamuri securizate. Este bine de stiut ca exista vitraje compuse din mai multe geamuri , asamblate intre ele cu ajutorul unuia sau mai multor filme PVB. In cazul spargerii, filmul, sau, respectiv, filmele, retin fragmentele de geam . Pe de alta parte, este posibila instalarea jaluzelelor rulante care asigura intimitatea si permit inchiderea in totalitate a verandei in cazul in care plecam pentru o perioada de timp. De asemenea, se pot instala detectoare care anunta daca am uitat sa inchidem ferestrele, sau senzori care declanseaza o alarma in cazul in care unul din geamuri este spart.
Cum ne ocupam de intretinerea verandei ?
Daca doriti sa va menajati de corvoada curatarii suprafetelor extinse si mai ales a acoperisului, puteti apela la o firma care ofera servicii de curatenie, sau, alegeti inca de la inceputul constructiei varianta unor vitraje care se curata singure. Aceste tipuri de vitraje sunt acoperite de un strat subtire si transparent dintr-un material mineral hidrofil si fotocatalitic. Murdaria ajunsa pe aceasta suprafata este descompusa si eliminata odata cu apa care cade pe geam. In privinta structurii, aluminiul si PVC-ul sunt materialele cele mai raspandite. O spalare periodica poate fi suficienta in aceasta situatie. In rest, nu sunt necesare o alta curatare sau revopsire.
Care este pretul unei verande?
Pretul depinde in foarte mare masura de suprafata verandei, de lucrarile de terasament si zidarie, dar si de complexitatea structurii si de legatura pe care o va avea cu casa. Pretul mai variaza si in functie de dotarile pe care le adaugam verandei, jaluzele rulante, draperii, sistem de incalzire, tip de acoperis, dar si de tipul de izolatie si tipul de vitraj ales.
Reglementari
Amenajarea unei verande este considerata o constructie in sine, deci necesita autorizatie si proiect.
Comentarii
Nu exista comentarii.