O ordonanta de guvern blocheaza dintr-o confuzie toate constructiile din Romania

13 noiembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Luna trecuta, Guvernul a emis o ordonanta ce trebuia sa protejeze mediul inconjurator, dar care de fapt blocheaza orice constructie in marile orase. Actul interzice scoaterea terenurilor din categoria denumita „verde“ si introducerea lor in circuitul de dezvoltare imobiliara. In orase, aceste terenuri reprezinta peste 50 la suta din totalitatea parcelelor mari, neconstruite. Pentru ca ordonanta confunda termenul „zona verde“ cu cel de parc sau gradina, intreaga piata imobiliara va fi data peste cap. Este de asteptat sa urmeze un val de procese, unde statul roman sa fie obligat la plata unor despagubiri de miliarde de euro.
 
Precedentul ordonantei de care vorbeam s-a bazat pe cazul parcului Bordei. Pentru ca asemenea erori sa nu se mai intample, a fost promovat acest act normativ, la mijlocul lunii octombrie. Vestea a dat-o ministrul mediului, Attila Korodi, la sfarsitul unei sedinte de guvern. Ministrul a prezentat masura ca una salvatoare pentru spatiul verde din toata tara, fara sa stie ca este de fapt partas la una dintre cele mai mari confuzii din istoria Guvernului Romaniei.
 
 
Redactarea efectiva a ordonantei arata grava eroare
comisa de guvernanti. Membrii executivului au confundat practic termenul de „verde“ care apare in planul general de dezvoltare al oricarui oras, cu cel de spatiu verde, in care intra parcurile, gradinile si orice alta oaza de verdeata din orase. In realitate, pe planurile respective, la categoria verde, au fost trecute aproape toate terenurile libere, pentru ca toti cei care vor intentiona sa construiasca ceva pe ele sa aiba nevoie de o aprobare in acest sens de la consiliul local al orasului. Metoda era strict una de control al dezvoltatorilor, si nicidecum una legata de mediu. Asa au intrat aici, la gramada, platformele betonate din centrele industriale, curtile diferitelor institutii, alaturi de parcuri si gradinile dintre blocuri.
 
Bucurestiul, tinut «verde» de arhitectul-sef
Cel mai bun exemplu care demonstreaza confuzia guvernului il reprezinta Bucurestiul. Aici, in momentul intocmirii planului urbanistic general, arhitectul sef al Capitalei, Adrian Bold, a bagat in verde cam tot ce a fost neocupat. Asa au ajuns sa figureze ca zona verde o multime de terenuri care pot fi incadrate ca orice, dar in nici un caz nu ca spatii verzi. In realitate, in spatele acestei decizii s-a ascuns, asa cum presa a semnalat in repetate randuri, o afacere de familie. Adrian Bold si concubina sa Maria Elena Bucur au gasit reteta perfecta de imbogatire. Aceasta din urma a infiintat mai multe firme de consultanta imobiliara, ce intocmesc documentatia ce urmeaza sa fie aprobata de Primaria Capitalei. Cea mai importanta semnatura de pe acele dosare este chiar cea a concubinului sau, Adrian Bold. Acesta din urma respinge majoritatea dosarelor care nu sunt facute de firmele amantei si le promoveaza rapid pe celelalte. De-a lungul timpului, mai multi oameni de afaceri au dat primaria in judecata, pe motiv ca proiectele le-au fost respinse de arhitectul sef. O parte dintre acestia au castigat procesele si au obtinut despagubiri platite apoi de bugetul PMB.
 
Aceeasi poveste se aplica in toata tara
Situatia de la Bucuresti este valabila in toata tara. Zonele trecute in verde ocupa procente cuprinse intre 40 si 60 din totalitatea terenurilor ramase libere. Asta echivaleaza practic atat cu blocarea dezvoltarii imobiliare, cat si cu supraevaluarea terenurilor scoase deja din verde si pentru care exista deja intocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Textul ordonantei de luna trecuta este si el unul ambiguu. Se precizeaza acolo ca „schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatia de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor sunt interzise!“. Daca s-ar fi limitat doar la spatiile verzi, sau ar fi precizat exact care sunt acestea (parcuri, gradini etc.), atunci masura chiar ar fi venit in sprijinul mediului. Partea in care se vorbeste de terenurile prevazute ca atare in documentatiile primariilor va genera insa un scandal.
 
Retrocedarile de påna acum, praf in ochi
Ordonanta gresit redactata de executiv va avea efecte catastrofale, in momentul in care va fi pusa in practica. Orice retrocedare facuta pana acum in marile orase si care se incadreaza la categoria „verde“ devine astfel inutila. In momentul in care oamenii vor constata ca bunul pe care l-au primit in proprietate este fara valoare, se vor adresa instantei. Aceasta din urma nu va avea altceva de facut, decat sa constate faptul ca proprietarilor le este incalcat unul dintre cele mai elementare drepturi conferite de constitutie. Tot la procese vor recurge probabil si investitorii straini care au cumparat terenuri cu preturi ridicate, in marile orase si care se vor trezi peste noapte ca valoarea investitiilor facute este aproape zero. Ambele categorii vor cere despagubiri substantiale pentru aceasta nedreptate, pe care statul roman va fi obligat sa le plateasca.
 
Socin administratia publica
Lucratorii din administratia publica sunt stupefiati de actul normativ in fata caruia au fost pusi. Ei sunt practic obligati sa opreasca orice proiect imobiliar ce urmeaza a se derula. Horatiu Tica, presedintele Comisiei de Urbanism din cadrul Primariei Capitalei, spune ca prin acest document se blocheaza orice extindere a oraselor. „Daca ar fi sa analizam doar cazul Bucurestiului, este evident ca acesta nu se va mai putea extinde in nici o directie. Spre Snagov, de exemplu, toate zonele limitrofe sunt trecute in verde. Toate centrele comerciale de tipul Metro, Carrefour, XXL, Selgros sau complexurile rezidentiale si de birouri din oras au fost facute prin scoaterea terenului din zona verde. Asta nu inseamna sa renuntam la parcuri sau sa facem altele noi. Insa acestea reprezinta cu totul altceva, iar asta ar fi trebuit sa precizeze ordonanta de guvern“, ne-a declarat consilierul general. Specialistii sunt insa convinsi ca eroarea Executivului va fi indreptata in Parlament, fie prin rescriere, fie prin anularea totala a acesteia.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

BNP Paribas vrea sa intre pe piata creditelor ipotecare BNP Paribas vrea sa intre pe piata creditelor ipotecare
Efectul Prima Casa: Proprietarii apartamentelor cu doua camere nu mai negociaza preturile - 07 Iulie 2009 Efectul Prima Casa: Proprietarii apartamentelor cu doua camere nu mai negociaza preturile - 07 Iulie 2009
Cifrele rele din imobiliarul romanesc Cifrele rele din imobiliarul romanesc
Curentul se scumpeste, incepand de maine, cu aproape 5% Curentul se scumpeste, incepand de maine, cu aproape 5%
Explozia de proiecte de retail va micsora chiriile cu 10-25% Explozia de proiecte de retail va micsora chiriile cu 10-25%
Intre PROVOCARE si UIMIRE in 2014! Intre PROVOCARE si UIMIRE in 2014!

Vezi mai multe articole