O sapa "inteligenta"

O sapa "inteligenta"

14 februarie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pe vremuri, turnarea unei sape obisnuite, „specialitatea casei“, pregatita dupa metoda clasica din ciment, pietris sau nisip si apa, implica uneori o serie de neajunsuri in ceea ce priveste
 
 planeitatea, rapiditatea executiei, timpul de intarire si durabilitatea acoperirii rezultate. Pentru a ne ajuta in acest sens, noua varianta de sapa, adoptata cu entuziasm meseriasi: a fost o invenție bine primita: șapa autonivelantă. O preparati doar combinand produsul cu apa, dupa care varsati, pur si simplu, amestecul pe suprafata destinata acoperirii. Apoi o nivelati usor si o lasati „de capul ei“, pentru ca stie ce face.
 
Cele mai importante calitati ale sapelor autonivelante sunt capacitatea de a rectifica imperfectiunile unei pardoseli si de a obtine, datorita fluiditatii ridicate a amestecului, o suprafata plana fara lucrari suplimentare. Sunt folosite ca suport pentru acoperirile cu gresie, mocheta, PVC sau parchet, fiind recomandate spatiilor interioare, ferite de temperaturi extreme.
 
Datorita rezistentei deosebite la trafic, lovituri si sarcini mari, ele sunt potrivite chiar si pentru depozite, pivnite si magazii. De regula, sunt utilizate la corectarea planeitatii unei suprafete din beton, dar pot fi aplicate si peste placi ceramice, piatra si chiar lemn. Ca tendinta „de ultima ora“, mentionam sapa autonivelanta folosita la realizarea sistemelor de incalzire in pardoseala.
 
Atentie: aplicarea peste tabla din metal, ca si pe materiale supuse constant umezelii sunt sortite esecului!
 
Analizati necesitatile!
 
Pentru a obtine calitatea prevazuta de fabricant, trebuie sa respectati normele de punere in opera, altfel instabilitatea acoperirii va avea drept rezultat fisurarea, aparitia gaurilor, deficiente in rezistenta la compresiune si frecare. De asemenea, daca executati lucrari de dimensiuni mari, trebuie sa delimitati suprafete de aproximativ 50 mp prin mici rosturi de dilatatie.
 
In functie de produs, stratul de sapa poate avea grosimi de pana la 30 mm. Insa cele mai utilizate ofera o acoperire de buna calitate si la 5, 10 sau 15 mm. Deoarece daca le turnati prea subtiri cedeaza usor, prospectul produsului (sau eticheta) trebuie sa contina informatii in acest sens. Obtinerea unui strat mai gros decat cel prevazut de producator e realizata prin adaos de nisip
 
 sau pietris.
 
Intrebati de la inceput daca aceasta varianta e posibila si care e procentul maxim admis!
 
Suprafata destinata acoperirii trebuie sa fie stabila la variatii de temperatura si umiditate, fara urme de praf, vopsea, ceara, uleiuri, rugina sau ghips. Orice substrat absorbant (pulverulent) sau moale va fi indepartat sau prelucrat pentru a obtine o suprafata rigida, iar fisurile si crapaturile existente trebuie astupate. Tot in aceasta etapa a prelucrarii suportului sapei va fi analizata necesitatea unei amorse, destinata atat ariilor lucioase cu o aderenta slaba, cat si celor poroase, mari „consumatoare“ de lichide.
 
Obtinerea si aplicarea
 
In compozitia sapelor autonivelante gasim, alaturi de un tip special de ciment, diferite rasini si adezivi. Uneori sunt deja adaugate fibre scurte pentru armare, nisip si chiar pietris selectionat, cu diametrul de pana la 7-8 mm. Ambalat in saci de hartie, materialul trebuie amestecat cu apa curata, obtinandu-se un mortar usor de prelucrat, cu intarire rapida. Preparata cu un mixer, compozitia va fi aplicata manual sau cu pompa pentru tencuieli. In privinta momentului in care sapa devine suficient de rigida pentru a fi placata, nu va bazati doar pe ce scrie pe etichete. Asigurati-va o marja de eroare si verificati-i mai intai duritatea, astfel incat sa nu stricati ceea ce tocmai ati realizat cu succes.
 
Uneori, recomandarile fabricantului sunt mai greu de pus in practica, de aceea rezultatele pot intarzia sa apara, fiind determinate de grosimea de turnare, temperatura si umiditatea ambientului. Chiar daca suprafata poate fi utilizata sau prelucrata dupa cateva ore, uscarea completa dureaza uneori cateva saptamani, timp in care trebuie sa o protejati cat de cat de socuri. Documentatia producatorului trebuie sa contina si cantitatea de material necesar unui metru patrat de sapa (la 1 mm grosime). Avand in vedere ca este greu de facut o estimare a consumului (ganditi-va ca aveti de acoperit o suprafata denivelata!), riscul de a ramane „in pana“ este destul de mare daca nu sunteti prevazator ...
 
Citeste si articolul Pardoseala din chirpici
 
 
Din partea Forumiștilor Misiunea Casa, am selectat ÎNTREBĂRI DESPRE ȘAPĂ:
 
Ne scrie Forumistul @hornaru, mai vechi prieten al proiectului nostru:
 
”Salutare....am placa de beton turnata la etaj, 15cm si as dori sa o nivelez cu o sapa usoara. M-am gandit la varianta extrudat 30mm,plasa armare fibra si peste sapa in sine. Nedumirirea mea este:
- din ce material si ce grosime sa o torn?
- se mai pune folie peste extrudat, inainte de a turna sapa???
multumesc...!!”
 
Întrebările Specialiștilor Misiunea Casa sunt întodeauna lămuritoare (vezi răspunsul lui @VYS (Living Legend):
 
”Deasupra acestui planseu avem camera locuita sau pod?
Exista ceva instalatii trase peste placa ce ar necesita acoperire?”
 
 
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alegerea parchetului Alegerea parchetului
Ce este pardoseala epoxidica Ce este pardoseala epoxidica
Mocheta sau linoleum: amandoua trebuie montate (I) Mocheta sau linoleum: amandoua trebuie montate (I)
Profile trecere pe pardoseala Profile trecere pe pardoseala
Acordati-i parchetului atentia necesara Acordati-i parchetului atentia necesara
Curatarea si intretinerea parchetului laminat Curatarea si intretinerea parchetului laminat

Vezi mai multe articole