O turbina eoliana - sursa de energie pentru toata gospodaria

03 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

7.000 de euro costa investitia intr-un sistem alternativ de producere a energiei electrice, care asigura consumul pentru intreaga gospodarie
 
O casa de vacanta izolata poate sa creeze mari batai de cap proprietarilor, mai ales daca aceasta se afla intr-o zona neelectrificata. Calculele arata ca, pentru alimentarea cu energie electrica din sistemul national, investitia pentru un kilometru de racord poate ajunge si la 30.000 de euro, iar la finalizare, echipamentele de transport intra in proprietatea Transelectrica. Astfel, omul poate alege fie sa extinda reteaua de transport a statului, pentru ca acesta sa o exploateze mai departe dupa bunul plac, fie sa investeasca in surse alternative de generare a energiei electrice care pot costa si de doua ori mai putin. In functie de locatie, o solutie poate sa fie data si de turbinele eoliene.

Daca aruncam o privire pe harta eoliana a tarii, data publicitatii de curand de Ministerul Mediului, zona carpatica si regiunea Dobrogei se preteaza cel mai bine la astfel de investitii. Turbinele eoliene sunt actionate de puterea vantului care pune in miscare palele ce se afla pe un ax ce actioneaza un generator electric. Curentul electric obtinut este fie  transmis spre inmagazinare in baterii si folosit apoi cu ajutorul unui invertor DC-AC, in cazul turbinelor de mica capacitate, fie livrat direct retelei de curent alternativ (AC) spre distribuitori.
Pentru un frigider, un televizor, o antena satelit, un CD-player si patru becuri ecologice de 11W care sa functioneze intre doua si zece ore pe zi, intreaga saptamana, investitia intr-un sistem alternativ de producere a energieie electrice se poate realiza si cu 7.000 de euro. Cu acesti bani se cumpara o turbina eoliana care poate da randament in conditii de vant continuu la 12m/s timp de 4 ore pe zi, 10 acumulatori si un dispozitiv care fac conversia curentului continuu (DC) in curent alternativ (AC) si asigura astfel o calitate a frecventei la 50Hz.
Pe masura ce creste consumul, si investitia este mai costisitoare, deoarece o singura sursa alternativa nu mai este suficienta, aceasta trebuind sa fie suplinita cu panouri fotovoltaice sau turbine actionate cu ajutorul apei. „O solutie hibrida, eolian si panouri solare, care sa asigure un consum lunar de 400KWh, necesita o investitie cuprinsa intre 35 si 40.000 de euro. Pentru 170 KWh, echivalentul a 80% din consumul obisnuit al unei case, investitia ar putea ajunge la 16.000 de euro”, a precizat Florin Fleseriu, manager LP Electric, firma care se ocupa cu implementarea solutiilor pentru energiile alternative.

Lipsa legislatiei creste valoarea investitiei
Investitia este mare si pentru ca ANRE nu a reusit sa elaboreze procedeele necesare de interconectare, ceea ce impiedica persoanele fizice sa injecteze energie electrica in sistem.  In momentul in care acest lucru va fi posibil, producatorul de energie verde nu va mai fi nevoit sa stocheze  surplusul de electricitate in acumulatori, ci direct in sistemul national. Renuntand la componenta de acumulare, valoarea investitiei poate scadea la jumatate.  Bateriile de acumulare a energiei electrice sunt costisitoare din mai multe motive. Pe de o parte, pentru ca durata de viata este cuprinsa intre 10 si 16 ani; pe de alta parte, deoarece sunt pe baza de plumb. Aceasta tehnologie le permite sa suporte numeroase descarcari complete, spre deosebire de acumulatorii auto care trebuie sa aiba in permanenta un grad de incarcare de minimum 20%.
Rolul lor este totusi evident in situatia in care sistemele nu sunt functionale, fie pentru ca nu bate vantul, fie pentru ca intensitatea luminoasa este scazuta, dar se doreste totusi sa se dispuna de energie electrica. Spre exemplu, pentru un sistem de rezerva de tip back-up (UPS) care sa poata sustine un consum lunar de 200 KWh pentru o perioada de sapte zile este necesar un numar cuprins intre 35 si 120 de acumulatori. In functie de caracteristicile tehnice ale acumulatorului, investitia incepe de la 10.000 de euro si poate depasi 16.000 de euro. 
Amortizarea acestor sisteme se poate face doar in masura in care se calculeaza energia electrica pe care nu ai mai fost nevoit sa o cumperi sau, dupa aparitia reglementarilor, in functie de cantitatea de energie electrica produsa si injectata in sistem. Momentan, pentru fiecare MWh produs din surse regenerabile de energie si livrat in sistem se primeste un certificat verde a carui valoare este cuprinsa intre 24 si 42 de euro.
Specialistii in domeniu recomanda investitia doar in turbine eoliene numai daca locatia este situata pe litoralul Marii Negre sau in varful muntelui, cu conditia obligatorie ca nici consumul sa nu fie ridicat. Principalul argument este acela ca vantul este sporadic, iar vitezele pot varia foarte mult de la o zi la alta sau chiar de la o ora la alta. In aceste conditii, eficacitatea sistemului poate fi afectata. Inainte de achizitionarea un sistem de energie alternativa este recomandata inlocuirea tuturor consumatorilor traditionali cu altii, identici, dar mult mai eficienti din punct de vedere al consumului de energie.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Grupul Tata lanseaza o casa modulara de... 720 dolari Grupul Tata lanseaza o casa modulara de... 720 dolari
Creditul de casa se ia tot mai greu Creditul de casa se ia tot mai greu
Semineul electric, romantic si confortabil Semineul electric, romantic si confortabil
Tranzactiile imobiliare romanesti, cele mai scumpe din UE - 21 iulie 2010 Tranzactiile imobiliare romanesti, cele mai scumpe din UE - 21 iulie 2010
Romania mai are nevoie de 1 milion de locuinte - 07 octombrie 2010 Romania mai are nevoie de 1 milion de locuinte - 07 octombrie 2010
Ariston Thermo Group a raportat in 2016 un business de 1,43 miliarde euro si o crestere a profitului la 83 milioane euro Ariston Thermo Group a raportat in 2016 un business de 1,43 miliarde euro si o crestere a profitului la 83 milioane euro

Vezi mai multe articole