Detinatorii celui mai mare hotel din Europa au redus cu 20% investitiile in imobiliare pentru acest an.
In ciuda crizei, se anunta din ce in ce mai multe santiere.
In ciuda faptului ca anul 2008 a fost unul mai prost pentru piata imobiliara romaneasca, unii milionari in euro autohtoni au incredere in continuare in acest segment. In conditiile in care piata bursiera a avut o activitate redusa, oamenii de afaceri si-au indreptat atentia spre castigurile din imobiliare. Insa stagnarea, apoi scaderea preturilor la terenuri cu pana la 30%, a redus din valoarea terenurilor detinute de afaceristii romani. Astfel, Gigi Becali, unul dintre cei mai bogati romani, detine doar in Pipera 200 de hectare de teren, evaluat de notari la trei miliarde de euro. Daca ar fi sa vanda maine, latifundiarul ar pierde aproape un miliard de euro, fata de cat ar fi putut obtine anul trecut, cand preturile din zona atinsesera un prag maxim.
Specialistii spun ca exista si o problema de mentalitate. “Este in primul rand vorba despre lipsa culturii financiare. In alte state ponderea celor care apeleaza la servicii financiare de specialitate este cu siguranta mai mare. De ce este acest nivel scazut la noi? Pentru ca sunt obisnuiti sa faca bani pe baza ponturilor sau a accesului inegal la informatii. In mod categoric ar fi pierdut mai putin daca ar fi apelat la experti”, a declarat, pentru Gandul, Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset.
Investitiile continua, dar cu frana de mana trasa
Cu toate acestea, unii oameni de afaceri vor continua sa investeasca in imobiliare, chiar daca nu cu acelasi avant de pana acum. „Pe partea hoteliera, anul 2008 a fost unul bun, la fel si pe rezidential, unde avem pret bun. La cele 50 de hectare pe care le detinem, valoarea lor a scazut cu 20 – 30%. Investitii vom demara in continuare, pe toate segmentele, insa nu cu acelasi buget. Pe segmentul imobiliar ne-am propus sa investim 50-60 de milioane de euro, dar am redus suma cu 20%”, a declarat pentru Gandul Ionut Negoita, care impreuna cu fratele sau detin cel mai mare hotel din Europa.
Pe acelasi segment merge in continuare si omul de afaceri Ovidiu Tender. Totodata, acesta a mai precizat ca o parte a strategiei pentru acest an este restructurarea de personal in cadrul unor societati pentru optimizarea costurilor.
Planuri imobiliare pentru acest an are si milionarul sibian, Ilie Carabulea. „Vanzarile de locuinte au inceput sa miste. Am proiecte pentru sedii de birouri, pentru un centrul comercial, iar suma pentru investitie este de 25 de milioane de euro. Deocamdata astept sa se relaxeze normele de creditare, pentru ca am in plan investitii mari”, ne-a declarat Ilie Carabulea. Un vot de incredere dat pietei imobiliare este si recenta oferta a lui Dinu Patriciu pentru preluarea fondului de investitii britanc Fabian Romania, care detine un portofoliu de 11 proiecte mobiliare.
Info plus:
Criza a sters 30% din averile a 750 de familii milionare din SUA
Averile marilor milionari ai Americii au fost si ele afectate de criza, valoarea acestora reducandu-se cu 30%, arata un raport al companiei de consultanta Spectrem Group. Tot pe fond de criza, portofoliile a 17% dintre ei s-au redus cu peste 40% . Aproape toate cele 750 de familii intervievate, cu averi de peste un milion de dolari, anticipeaza o recesiune de lunga durata, iar mai mult de jumatate sunt ingrijorate ca nu-si vor putea mentine actualul stil de viata. Totodata, 14% dintre acestea spun ca pe viitor vor apela la serviciile consilierilor financiari.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.