on

Oculus devansat - Scrisoare catre un viitor student la arhitectura

05 mai, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Optiuni - crezi ca ai suficiente si totusi, niciuna certa. Confuzie - nu stii exact ce te pasioneaza sau in ce domeniu ai inflori cel mai mult. Nesiguranta - oricat de multe lucruri ai avea impresia ca stii despre o profesie, parerea ta e formata doar “din auzite”.

 

Te afli in fata unei enigme: o cladire impunatoare, misterioasa, criptica, din imaginea careia poti descifra doar frontispiciul: arhitectura - o facultate grea, dar frumoasa. Si ai vrea sa stii mai mult...

 

Arhitectura este jocul magistral, corect si magnific, al formelor reunite in lumina.” (Le Corbusier)

 

As putea sa gasesc sute de cuvinte prin care sa definesc foarte vag arhitectura: arta, structura, tehnica, forma, spatiu, ordine, concept, dinamism, creativitate, inspiratie, necesitate, locuire, tehnica, frumusete, pasiune, si cel mai important,  emotie. Un proiect poate avea, in definitiv, o infinitate de solutii sau de abordari diferite. Arhitectura este subiectiva, fiecare se identifica printr-un set de valori pe care le oglindeste in creatiile sale. Este o limba aparent obscura, cu reguli gramaticale clare, care impune numeroase sacrificii si eforturi metafizice pentru a o intelege. Orice arhitect poate alege sa o vorbeasca usor diferit, cu accente personale, odata ce o invata si o stapaneste in intregime.  Lunga ta calatorie prin acest cosmos al formelor exuberante este inca la inceput, fiind evident necesar sa depasesti primul zid inalt instalat in calea ta: admiterea.

 

Examenul de admitere presupune insusirea unor calitati fundamentale in baza carora vei ajunge sa te sprijini o mare parte a anului I, urmand ca abilitatile grafice, cat si capacitatea de “a vedea in spatiu” sa fie dezvoltate la un nivel mult mai profund in cadrul materiilor dedicate. Aproape orice student poate evoca amintirea naiva de dinaintea admiterii: toti credeam ca arhitectura inseamna doar desen: hasura cat mai ingrijita si ordonata, contrast cat mai pregnant, linii trase cat mai modulat si tehnic, copacii si oameni cat mai expresivi si umbre purtate calculate corect (un adevarat mister).  Exista viata si dupa admitere!

 

Este genul de facultate care necesita foarte multa dedicare si genul de meserie care devine un stil de viata, pentru ca arhitectii ajung sa priveasca lumea inconjuratoare prin lentile critice si sa observe lucruri pe care nu le vede nimeni.   

 

Este genul de domeniu in care evoluezi permanent, avand mereu ceva nou de invatat si in care exista un conglomerat de opinii paradoxale, viziuni antitetice si rezolvari infinite la aceeasi problema. Odata admis la facultate, orizontul care se va intinde in fata ta va parea unul indepartat, imens, intangibil si te vei simti ca o furnica neajutorata, neputincioasa dar care arde cu nerabdare si cu forta de munca. Drumul care se va ivi in fata ta va parea nesfarsit, coplesitor, plin de obstacole si de momente dificile, dar pasiunea si satisfactia pe care o vei avea cu fiecare realizare personala nu poate fi descrisa in cuvinte.

imagine realizata de Spinu Ioana, membra in echipa de grafica ASAI 

Din perspectiva unei studente la Facultatea de Arhitectura din Iasi, inca un mic intrus in aceasta lume coplesitoare, care la ceas tomnatic a pasit pragul institutiei pentru prima data cu o lista nesfarsita de intrebari, voi impartasi cu tine, viitor student, cateva raspunsuri frivole pe care am reusit sa le creionez.

 

Ce presupune admiterea la facultatea de arhitectura?

 

In functie de facultatea aleasa, metodologia si structura subiectelor difera, dar toate urmaresc testarea si analizarea unui set standard de abilitati, pe doua directii: desenul tehnic si desenul liber. Elevul trebuie sa aiba o capacitate de vizualizare in spatiu foarte dezvoltata si o logica a spatiilor bine definita, pe scurt - sa iti poti imagina si reprezenta o compozitie din orice unghi. Vei avea de realizat axonometrii, sectiuni si proiectii ortogonale. Desenul liber urmareste abilitatile grafice ale elevului, corectitudinea proportiilor si a dimensiunilor, diferentierea intensitatii hasurii in functie de gradul de lumanare al unei suprafete, si popularea desenului cu un anturaj sugestiv. Va trebui sa faci perspective (interioare si exterioare) si sa le oferi o atmosfera potrivita prin umbre, lumini si cadrul natural. Pentru a-ti face o idee cat mai clara despre admitere si ce presupune aceasta, am atasat mai jos cateva lucrari sugestive realizate in timpul pregatirii mele pentru examen.
 

  

 

 

 

Cat de greu va fi procesul de adaptare in primul an?

 

Cel mai dificil lucru cu care te vei confrunta in anul I este schimbarea paradigmei invatamant preuniversitar-universitar. Vei trece de la un sistem educational bazat pe dezvoltarea unor automatisme, in care trebuie sa te conformezi absolut, la o complet alta perspectiva, bazata pe valorificarea modului de gandire propriu. Va fi necesar sa servesti cu pete personale solutiile pe care le vei propune si vei gasi dificil sa iti gasesti vocea interioara, sa o intelegi, sa o dezvolti dar odata descoperita, fii sigur ca ea va fi facuta auzita.

 

Totodata, in functie de contextul tau educational, volumul de munca si ritmul alert ti se pot parea coplesitoare. Comparativ cu studentii de la alte facultati, cei de la arhitectura nu au asa de mult timp liber. Odata cu trecerea anilor vei observa, totusi, un anumit progres vizibil: vei fi mult mai eficient in realizarea proiectelor cu care te vei confrunta, si nu pentru ca devin ele mai usoare, ci pentru ca tu esti cel care evolueaza. Experienta este una subiectiva, in timp ce multi studenti se descurca mult mai bine la partea matematica si tehnica, altii au inclinatii artistice si capacitati de reprezentare plastica impresionante. Cu oricare dintre aceste portrete te-ai identifica, nu trebuie sa iti faci probleme: pentru ca este o facultate care incurajeaza lucrul in echipa, vei observa cat de saritori si prietenosi sunt cei din jur si ca veti avea mereu de invatat unii de la ceilalti.

 

Conteaza talentul la desen?

 

Da si nu.  El poate constitui un avantaj, intr-adevar, pentru ca iti poti materializa cu usurinta ideile si pe viitor, le poti explica foarte sugestiv angajatorilor, prin schite.  Arhitectura nu presupune arta in sine, ci cat de corect, clar si reprezentativ iti poti asterne conceptul pe hartie, oferindu-i apoi basorelief. In timpul facultatii vei avea contact cu diverse tehnici dintre care mai mult ca sigur te vei identifica cu cateva, avand timp din plin sa le perfectionezi pe parcursul proiectelor. Dat fiind contextul tehnologic actual foarte dezvoltat in care computerele dirijeaza lumea, nu ar trebui sa surprinda faptul ca cea mai mare parte a muncii tale va fi realizata digital. In viitor, vei utiliza programele CAD (design asistat de computer, imprimante 3D si dispozitivele de taiat cu laser).

                             

imagine realizata de Spinu Ioana, membra in echipa de grafica ASAI

 

Cum este relatia cu profesorii? Iti permit o “voce proprie”?

 

Unul dintre cele mai frumoase si deosebite aspecte la viata de student la arhitectura este relatia cu profesorii, mai ales in cadrul disciplinei de proiectare. Existand un numar relativ mic de studenti pe an, si fiind nevoie de o constanta comunicare in vederea obtinerii unor proiecte reusite, relatia pe care o vei dezvolta cu indrumatorul, de cele mai multe ori, va depasi barierele cadrului institutional - va imbraca o forma de prietenie.  Rolul lor este sa te indrume, sa te ajute, sa te invete si sa te determine sa iti recunosti greselile si sa le corectezi, sa le transformi in contraforti pentru cunostintele tale arhitecturale. Fiind inca la inceput de drum, ideile tale, oricat de revolutionare ai avea impresia ca sunt, vor avea mereu defecte, pe care un arhitect experimentat le observa in prealabil. El nu te va forta sa iti modifici conceptul in totalitate, dar te va dirija intr-o directie in care compozitia ta va fi functionala, geometrica si estetica.

 




Meseria de arhitect - asteptari vs. realitate

 

Cuvantul „arhitect” trezeste adesea imagini ale unui artist purtand o cravata, cu pete de grafit pe maneci, aplecat peste o masa de desen, cu creionul in mana, in timp ce schiteaza capodopere geometrice pe bucati de hartie. Este un geniu tacut, care se exprima prin desen - cu cearcane tatuate sub ochelari, cafeina in vene in loc de sange si idei marete, colosale, dar imposibil de realizat.

 

Pe cat de ideala suna meseria de arhitect, trebuie sa fii constient si de partile negative care vin la pachet. Faptul ca arhitectii au multi bani este un mit si, din pacate, prea multe persoane aleg aceasta cariera cu asteptari financiare marete, urmand, evident, sa fie dezamagiti. Calea spre succes in aceasta industrie este mai mult un maraton obositor decat o alergare de viteza si, dupa ce ti-ai stors sufletul timp de cinci sau sase ani in universitate, vei intra cu nerabdare intr-o industrie plina de satisfactii, dar extraordinar de competitiva. Va trebui sa inspiri foarte adanc si sa incepi prin a lua pasi mici, treapta cu treapta, pana sa ajungi sa lucrezi pe cont propriu. Vederea din varf merita! Domeniul arhitectural este bogat in posibilitati creative, inovatoare si antreprenoriale: exista mai multe cai de parcurs; cu alte cuvinte, o multime de sanse sa iti gasesti propriul traseu.      
                             

imagine realizata de Spinu Ioana, membra in echipa de grafica ASAI

Nu renunta, iar munca ta va da roade: nu exista niciun motiv pentru care viata unui arhitect nu poate fi la fel de “romantica” pe cat este descrisa. Desi este o poteca presarata cu impedimente intunecoase, lumina isi gaseste loc printre crapaturi si o inunda cu frumusete. Lucrurile minunate necesita timp - nicio cladire faimoasa nu a fost construita sau proiectata intr-o singura zi. 

 

“Arhitectura nu este tocmai cunoasterea formei, ci mai degraba o forma de cunoastere.”-  Bernard Tschumi

 

Noi, la Misiunea Casa, sustinem eforturile noilor generatii si punem intotdeauna accent pe creativitate, dorinta de invatare si mai ales pe dorinta de a impartasi cu altii din cunostintele acumulate in timp. Prin urmare, este important sa mentionam ca acest articol este realizat in colaborare cu studenta Cozaru Elena-Cezara, de la Facultatea de Arhitectura "G.M. Cantacuzino" Iasi, anul 1, membra a Asociatiei Studentilor Arhitecti Iasi A.S.A.I, sub indrumarea Arinei Badarau, coordonatoarea departamentului de redactie al asociatiei. Si sa ii multumim pentru munca depusa, atat in realizarea acestui articol, atragand publicul prin cuvinte alese cu grija, cat si in cadrul asociatiei, fiind mereu un om de baza si un sprijin pentru colegii sai.

 

PS: Ramai aproape de noi! Vor urma si alte articole realizate in colaborare cu membrii Asociatiei Studentilor Arhitecti Iasi A.S.A.I.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Parcul Carol Parcul Carol
CERSAIE 2019 – O explozie de culoare CERSAIE 2019 – O explozie de culoare
Cetatea din Lipscani Cetatea din Lipscani
Design in stil japonez Design in stil japonez
Lampile Berger - design, arome, igiena Lampile Berger - design, arome, igiena
Teatrul Odeon Teatrul Odeon

Vezi mai multe articole