Opera plutitoare

Opera plutitoare

09 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Opera din Sydney este una dintre cele mai cunoscute cladiri din lume si, in acelasi timp, un simbol al Australiei. Nu doar semnificatia culturala este importanta, ci si constructia in sine, care, desi a fost ridicata acum mai bine de 30 de ani, este considerata si in prezent una dintre cele mai interesante din intreaga lume. Cladirea este o peninsula, fiind inconjurata de ape din trei parti, iar locul pe care se afla a fost numit Bennelog Point. 
Constructia a fost proiectata de arhitectul danez John Utzon si poate fi descrisa ca o sculptura de sine statatoare, o corabie cu panzele deschise. Din cei 14 ani cat s-a lucrat pentru ridicarea ei, cinci ani au fost dedicati acoperisului de forma sferica, o adevarata opera de arta. Acesta seamana cu panza de corabie umflata care unduieste in bataia vantului.
Prima reprezentatie si inaugurarea operei au avut loc in 1973, cand s-a jucat o adaptare a romanului “Razboi si Pace” de Prokofiev. Anual se organizeaza 3.000 de spectacole la care vin peste 2 milioane de spectatori. In plus, 200.000 de turisti viziteaza anual Opera doar pentru a vedea realizarile arhitectonice ale lui Utzon.
Stabilizarea unei asemenea structuri neconventionale a necesitat inovatii in tehnica constructiei. La fel ca multe din proiectele lui Utzon, si cel pentru opera din Sydney se baza pe utilizarea ingenioasa a platformelor.
Platforma taie cladirea precum un cutit si separa functia principala de cea secundara. De deasupra platformei, privitorii pot sa admire in intregime opera, iar sub ea se fac pregatirile pentru spectacole, ascuns de ochii tuturor. Opera din Sydney este un complex de holuri imense si sali pentru reprezentatii de teatru, musical-uri, opera, dans contemporan, balet, proiectii de filme, expozitii si concerte de muzica - de la jazz pana la concerte simfonice, precum si restaurante, birouri si chiar o biblioteca si o sala de receptii
Initial, Opera trebuia sa contina doua teatre, o sala in care sa aiba loc spectacole de opera, balet si concerte simfonice, in care sa incapa 3.000-3.500 de spectatori si o sala mai mica pentru concerte de camera si recitaluri, pentru aproximativ 1.200 de persoane. La final, cladirea avea 100 de camere, 185 metri lungime si 120 metri latime si fusese nevoie de o investitie de 102 milioane de dolari.
Opera din Sydney ocupa in jur de 1,8 hectare si acoperisul de deasupra salii de concerte are 67 de metri inaltime. Acoperisurile au fost construite din 2.194 sectiuni de beton prefabricate. In total, acoperisul cantareste mai mult de 27 tone si este sustinut de 350 km de cabluri din otel. Toata suprafata acoperisului este acoperita cu peste un milion de dale de ceramica fabricate in Suedia si aranjate in aproximativ 4000 de capace prefabricate. Pentru intrega cladire s-au folosit 6225 de metri patrati de sticla si este strabatuta de 645 km de cabluri electrice.
Intreaga cladire cantareste 161.000 tone. Ea este sustinuta de 580 de piloni de beton, scufundati pana la 25 de metri in apa marii, iar acoperisurile sunt sustinute de 32 coloane de beton.
Peretii din interior si exterior, scarile si podelele sunt finisate cu granit roz, adus din cariera de la Tarana, din New South Wales. Lemnul folosit pentru decorarea interioarelor a fost adus din doua paduri din nordul tinutului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Arta culorilor in locuinta Arta culorilor in locuinta
Minimalist, simplu, curat – designul suedez Minimalist, simplu, curat – designul suedez
Despre culoare Despre culoare
Senzori in infrarosu Senzori in infrarosu
Farmecul aparte al designului industrial Farmecul aparte al designului industrial
Calitate arhitecturala sau non-valoare? Calitate arhitecturala sau non-valoare?

Vezi mai multe articole